Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Υεμένη 14 Ιανουαρίου 2024

ΗΠΑ: «Ιδιωτικό μήνυμα» στο Ιράν, μετά τις επιδρομές στην Υεμένη

ΗΠΑ: «Ιδιωτικό μήνυμα» στο Ιράν, μετά τις επιδρομές στην Υεμένη

US Central Command via X/Handout via REUTERS

Η προειδοποίηση της Τεχεράνης

«Ιδιωτικό μήνυμα» στο Ιράν σχετικά με τους αντάρτες Χούθι έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δεύτερη επιδρομή τους εναντίον θέσεων που ελέγχουν στην Υεμένη, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ιράν, αν και υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τους σίιτες αντάρτες, αρνείται ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Πέρα από την προμήθεια όπλων, η Τεχεράνη θεωρείται ότι προσφέρει στους Χούθι κρίσιμες πληροφορίες για να μπορέσουν να στοχοποιήσουν πλοία και να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής κοινές αεροπορικές επιδρομές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στόχευσαν σχεδόν 30 θέσεις των Χούθι, με την υποστήριξη δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και του Καναδά. Ακολούθησε μία μέρα μετά μικρότερη συμπληρωματική επιδρομή των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβάνι κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι κήρυξαν πόλεμο κατά του λαού της Υεμένης. Παράλληλα, προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στο Newsweek, ότι «κάθε χώρα που εμπλέκεται σε αυτή τη στρατιωτική επίθεση ή τις επακόλουθες εχθροπραξίες μπορεί να εκτεθεί σε πιθανό κίνδυνο».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube