Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Ιανουαρίου 2024

ΗΠΑ: Επανέφεραν τους Χούθι στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

ΗΠΑ: Επανέφεραν τους Χούθι στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Εαν σταματήσουν τις επιθέσεις, θα επανεκτιμηθεί ο χαρακτηρισμός

Πηγή Άρθρου: Reuters, liberal.gr

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο χαρακτηρισμός «Ειδικά Καθορισμένος Παγκόσμιος Τρομοκράτης» (SDGT), ο οποίος πλήττει την τρομοκρατική ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν με σκληρές κυρώσεις, έχει ως στόχο να αποκόψει τη χρηματοδότηση και τα όπλα που οι Χούθι χρησιμοποιούν για να επιτίθενται ή να καταλαμβάνουν πλοία στις θαλάσσιες διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας.

«Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να εμποδίσουμε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας προς τους Χούθι, να περιορίσουμε περαιτέρω την πρόσβασή τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να τους καταστήσουμε υπόλογους για τις ενέργειές τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Εάν οι Χούθι σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεκτιμήσουν αμέσως αυτόν τον χαρακτηρισμό».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξέδωσε επίσης «εξαιρέσεις» με στόχο να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στον πληθυσμό της Υεμένης, ο οποίος εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων και την ανθρωπιστική βοήθεια, και δεσμεύτηκε να διεξάγει επαφές με ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών βοήθειας, προτού τεθεί σε ισχύ ο χαρακτηρισμός σε 30 ημέρες.

Η εκστρατεία των Χούθι έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, έχει υποδαυλίσει τους φόβους για πληθωρισμό και έχει εντείνει την ανησυχία ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube