Στην παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της Επιτροπής Αναφορών, σημείωσε ότι το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, αλλά συνάμα και ανθρωπιστικό, καθώς, κάθε άνθρωπος δικαιούται ιθαγένειας. Στην περίπτωση της Κύπρου όμως «η ανωμαλία υπάρχει γιατί η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει την Κύπρο για σχεδόν 50 χρόνια και οι κάτοικοι του νησιού, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, δεν απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων τους».

«Όπως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δεν τυγχάνουν ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές, όπως οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι διώκονται από το καθεστώς της Άγκυρας, γιατί εναντιώνονται με τη φωνή τους, όπως φυλακίζονται προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, επειδή ακριβώς συνεχίζει να υπάρχει το καθεστώς της κατοχής στο βόρειο μέρος της Κύπρου».

Ο κ. Παπαδάκης συνέχισε λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγγειλε την επεξεργασία μέτρων, τα οποία, όπως τόνισε, «αναμένουμε να είναι συμβατά με τους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι «ο εποικισμός είναι προϊόν εγκλήματος πολέμου», αλλά αναγνώρισε ότι στο υπό συζήτηση θέμα υπάρχει και η ανθρωπιστική πτυχή.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας μπορούν να απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Και στη συντριπτική τους πλειοψηφία απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα. Η λύση των προβλημάτων θα έρθει μόνο όταν σταματήσει να υφίσταται η κατοχή στη βόρεια Κύπρο και επιλυθεί το Κυπριακό και ζήσουμε σε μια επανενωμένη χώρα».

Μετά από συζήτηση, η Επιτροπή αποφάσισε όπως η εν λόγω Αναφορά παραμείνει ανοικτή κι επιπλέον να αποσταλεί επιστολή προς την Κυπριακή κυβέρνηση, όπου θα καλείται να απαντήσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίλυση του ζητήματος.

Φιλελεύθερος