Weather Icon
Ινδία 30 Ιανουαρίου 2024

Η Ινδία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2027 με ΑΕΠ 5 τρισ. δολαρίων

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Ινδίας, V Anantha Nageswaran, δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει μια ανεπτυγμένη χώρα μέχρι το 2047

Η Ινδία θα μπορούσε να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2027 με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 5 τρισ. δολαρίων, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προβλέψεις, σύμφωνα με το CNBC, έρχονται πριν από τον ενδιάμεσο προϋπολογισμό που πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η οικονομία είναι έτοιμη να αναπτυχθεί με ρυθμό 7% ή και περισσότερο το οικονομικό έτος 2024. Το οικονομικό έτος της Ινδίας αρχίζει την 1η Απριλίου και λήγει στις 31 Μαρτίου.

Εάν επιτευχθεί ο φετινός στόχος, θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος αύξησης του ΑΕΠ κατά 7% για την Ινδία. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σήμερα σε 3,7 τρισ. δολάρια.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Ινδίας, V Anantha Nageswaran, δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει μια ανεπτυγμένη χώρα μέχρι το 2047.

«Οι επενδύσεις τόσο σε φυσικές όσο και σε ψηφιακές υποδομές συνέβαλαν στην ενίσχυση της προσφοράς και της μεταποίησης. Ως αποτέλεσμα, “η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα είναι πιθανότατα πιο κοντά στο 7%” το οικονομικό έτος 2025», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2075, ξεπερνώντας όχι μόνο την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Χρηματιστηριακή αισιοδοξία

Οι μετοχές της Ινδίας ξεκινούν θετικά φέτος.

Ο δείκτης Nifty 50 αυξήθηκε περισσότερο από 20% το 2023 μετά από ράλι ρεκόρ πέρυσι. Αυτόν τον μήνα, ο δείκτης ξεπέρασε τις 22.000 για πρώτη φορά.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της πιο πολυπληθούς χώρας του κόσμου, καθώς και η υψηλότερη ρευστότητα και η μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή υπήρξαν βασικοί παράγοντες για την τόνωση του ράλι.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Reserve Bank of India θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο – κάτι που πιθανότατα θα ανυψώσει τις χρηματιστηριακές αγορές.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube