Weather Icon

Η Ε.Ε.Ε συγκροτεί ναυτική δύναμη για την Ερυθρά Θάλασσα – Συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ε.Ε.Ε συγκροτεί ναυτική δύναμη για την Ερυθρά Θάλασσα – Συμμετοχή της Ελλάδας

Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, η συμμετοχή της Ελλάδας

Νίκος Μελέτης

Ήδη και η Ε.Ε.  αναμένεται να εξετάσει  την Τρίτη τη συγκρότηση και  αποστολή ναυτικής δύναμης  στην περιοχή η οποία πρακτικά θα επιχειρεί  συμπληρωματικά της ναυτικής δύναμης που έχει συγκεντρωθεί γύρω από τους Αμερικανούς.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στην επιχείρηση  με την αποστολή φρεγάτας ενώ  εκκρεμεί ακόμη η συνεννόηση με την αμερικανική διοίκηση για τους όρους της αποστολής αλλά και για τους κανόνες εμπλοκής και το πεδίο που θα αναπτυχθεί η ελληνική φρεγάτα. Τώρα πλέον εφόσον όπως αναμένεται αποφασισθεί η ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Δύναμης η Ελληνική φρεγάτα θα ενταχθεί σε αυτήν.

Το ΣΑ του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα  εξέδωσε ψήφισμα  που πρότειναν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (από το οποίο απείχαν η Ρωσία και η Κίνα)  το οποίο εκτός των άλλων  τονίζει το δικαίωμα των κρατών μελών του ΟΗΕ σε Συμφωνία  με το Διεθνές Δίκαιο «να  υπερασπιστούν τα πλοία τους από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας».

Η αναφορά αυτή  ισοδυναμεί με τη σιωπηρή έγκριση της επιχείρησης Prosperity Guardian  υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ήδη επιχειρεί στην περιοχή  για την προστασία  των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη  Λ.Τόμας-Γκρινφιλντ να δηλώνει ότι η «απειλή για  τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας  στην Ερυθρά Θάλασσα  είναι  μια παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί παγκόσμια απάντηση».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ  όμως καλύπτει και την ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Δύναμης παρέχοντας την αναγκαία διεθνή νομιμοποιητική βάση για την επιχείρηση.

Βεβαίως, από την Παρασκευή το σκηνικό έχει αλλάξει, καθώς οι ΗΠΑ και η Μ.Βρετανία, μετά από την κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι εναντίον πλοίων, αποφάσισαν  να προχωρήσουν σε πλήγματα κατά στόχων επί του εδάφους της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι. Μόνο την Παρασκευή υπήρξαν   πλήγματα  με πυραύλους Κρουζ από  αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, αλλά και από αμερικανικό αντιτορπιλικό και το πυρηνοκινητο υποβρύχιο που πλέουν στην περιοχή, εναντίον τουλάχιστον 60  στόχων, που περιλαμβάνουν κόμβους διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης, εγκαταστάσεις παραγωγής και σύστημα ραντάρ αεράμυνας. 

Το Ιράν έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση και οι φιλοϊρανοί Χούθι απείλησαν με συνέχιση και κλιμάκωση των επιθέσεων τους, ενώ Ρωσία, Κίνα αλλά και η Τουρκία  αποδοκίμασαν την επίθεση.

Πάντως, με ρητή αναφορά του αμερικανικού Στρατηγείου CENTCOM διευκρινίζεται ότι οι επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης εναντίον στόχων των Χούθι, δεν έχει καμιά σχέση με την Prosperity Guardian  η οποία έχει κυρίως αμυντικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην προστασία των εμπορικών πλοίων με την αναχαίτιση των πυραύλων και drones που εκτοξεύουν  οι Χούθι.

Βεβαίως, τα όρια είναι   δυσδιάκριτα και αυτό δυσκόλευε να πεισθούν αρκετές κυρίως ευρωπαϊκές χώρες   να συμμετάσχουν  στην Prosperity Guardian  καθώς με πρώτη την Ισπανία  που έχει δηλώσει ρητά ότι δε θα συμμετέχει, εντάσεις είχαν  εκφρασθεί και από την Ιταλία και τη Γαλλία που είχαν να κάνουν περισσότερο όμως με το πως θα ασκηθεί η διοίκηση της επιχείρησης από τους Αμερικανούς. Τώρα πλέον, εφόσον αποφασισθεί  η Ευρωπαϊκή Δύναμη αυτοί οι λόγοι ανησυχίας εκλείπουν  και ήδη στο Βερολίνο η Βουλή αποφάσισε τη συμμετοχή της Γερμανίας σε Ευρωπαϊκή Δύναμη, ενώ η Δανία ήδη στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Η Ισπανία για λόγους εσωτερικών ισορροπιών στην κυβέρνηση όπου συμμετέχει και το ακροαριστερό κόμμα Σουμάρ, όχι μόνο έχει πάρει αρνητική στάση εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα αλλά έχει ήδη τορπιλίσει την παράταση της  ευρωπαϊκής αποστολής Atlanta, για την προστασία της ναυσιπλοΐας ανοικτά της Σομαλίας.

Όμως η πίεση που δημιουργείται  από τον αποκλεισμό ουσιαστικά της Ερυθράς Θάλασσας για τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων, που αν διαρκέσει ακόμη μερικές εβδομάδες θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανότατα  θα υποχρεώσει την Ισπανία να μην μπλοκάρει την απόφαση για Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη.

Η Ελλάδα που συμμετέχει σε δυο  ακόμη αποστολές, στην UNIFIL στον Λίβανο και στην επιχείρηση IRINI ανοικτά της Λιβύης   με δυο φρεγάτες, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποφασίσει  το πλοίο το οποίο θα διαθέσει στην αποστολή  της Ερυθράς Θάλασσας και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η επιλογή  θα γίνει μεταξύ των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200HN,  «Ύδρα» η «Ψαρά».  Σύμφωνα με πληροφορίες  η φρεγάτα που θα σταλεί στην περιοχή θα έχει  δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, φορητά αντιαεροπορικά και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ θα επιβαίνει στη φρεγάτα και δύναμη ΟΥΚ.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube