Weather Icon

Η Αθήνα περιμένει τώρα από τις ΗΠΑ την κίνηση για τα F-35

Η Αθήνα περιμένει τώρα από τις ΗΠΑ την κίνηση για τα F-35

Η Αθήνα εκτιμά ότι προτού ξεμπλοκάρει η υπόθεση των τουρκικών F-16 από το Κογκρέσο, θα υπάρξει απάντηση στο ελληνικό αίτημα για έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα F-35. [Senior Airman Keifer Bowes, U.S. Air Force via A.P.]

Μετά την «απεμπλοκή» του τουρκικού αιτήματος για αμερικανικά F-16

Βασίλης Νέδος

Η απάντηση αναμενόταν να σταλεί από την Ουάσιγκτον πριν από την –ματαιωθείσα λόγω ασθενείας– επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την τρέχουσα εβδομάδα (24-26 Ιανουαρίου).

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Π.Α. είχε σταλεί τον Ιούνιο του 2022 και η καθυστέρηση της απάντησης σχετίζεται σαφέστατα με το μέχρι πρότινος αδιέξοδο στο παζάρι Ουάσιγκτον – Αγκυρας για την αποδέσμευση του πακέτου αναβάθμισης υφιστάμενων και αγοράς νέων F-16 για την τουρκική αεροπορία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά η Αθήνα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού ξεμπλοκάρει η υπόθεση των τουρκικών F-16 και από το Κογκρέσο, θα φτάσει στην Αθήνα και η LOA. Ενας από τους όρους που ζητεί η Αθήνα, η οποία πάντως, όπως σημείωνε χθες διπλωματική πηγή, δεν είναι δυνατόν να θέσει περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές όπλων, θα είναι κάποια επιστολή που θα υπογραμμίζει ότι οι εξοπλισμοί αυτοί (εν προκειμένω τα F-16) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ενδεχομένως σήμερα το State Department να δώσει κάποιες διευκρινίσεις και σχέση με τις διασφαλίσεις που ζητεί η Αθήνα. Χθες οι New York Times, επικαλούμενοι «Αμερικανούς αξιωματούχους», σημείωναν μεταξύ άλλων ότι μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τους παράσχει «ένα έγγραφο το οποίο υποτίθεται ότι έχει στείλει η Τουρκία και αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις εντάσεις με τον Ελληνικό Στρατό στο Αιγαίο».

Από την Αγκυρα, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία. Εξάλλου και το Κογκρέσο δεν είχε λάβει κάποιο τέτοιο έγγραφο μέχρι αργά χθες το βράδυ. Ανάμεσα στους γερουσιαστές που ζητούν τέτοιες διαβεβαιώσεις είναι ο Κρις βαν Χόλεν, του οποίου δηλώσεις φιλοξενούνται από το πρακτορείο Reuters. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ένα τέτοιο έγγραφο επιβεβαιωθεί, γεγονός αδιαμφισβήτητα σημαντικό, θα αφορά τις πτήσεις σε 6 μίλια εναέριο χώρο και όχι 10 ναυτικά μίλια.

Ως προς το θέμα της ενίσχυσης της Ελλάδας με οπλικά συστήματα από το αμερικανικό απόθεμα, η υπόθεση των επιχορηγήσεων μέσω FMF έχει πλέον περιοριστεί στα περίπου 200 εκατ. δολάρια, καθώς η Αθήνα (ΟΔΔΗΧ) απέτυχε να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που υπήρχε και να διεκδικήσει ακόμη και 2 δισ. δολάρια, τα οποία ήταν διαθέσιμα.

Τα 200 εκατ. δολάρια συνδέονται, πάντως, και με τη βοήθεια που η Αθήνα παρέχει στο Κίεβο. Αυτή την εποχή, μάλιστα, εκτελείται το συμβόλαιο που υπέγραψαν Αθήνα και Ουάσιγκτον για πυρομαχικά πυροβολικού περίπου 47 εκατ. δολ. από το απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων που αγοράστηκε από τις ΗΠΑ προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία. Στη λίστα των οπλικών συστημάτων που ενδέχεται να παραχωρηθούν είναι τα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS (2 έως 6 μονάδες αποδεσμεύονται από το αμερικανικό ναυτικό), αλλά και δύο παλαιά, αλλά συντηρημένα μεταγωγικά τύπου C-130.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτά τα προγράμματα είναι από το υφιστάμενο απόθεμα και δεν συνδέονται με τις συζητήσεις για την αγορά 35 καινούργιων ελικοπτέρων Black Hawk (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Τα εξοπλιστικά θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον στις 9 Φεβρουαρίου με επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Αντονι Μπλίνκεν.

Η επιχείρηση

Ως ένδειξη της ενόχλησης της Αθήνας για τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον γίνεται αντιληπτή η άρνηση της Ελλάδας να υπογράψει κάποιες κοινές δηλώσεις για την ανάγκη να γίνει επιχείρηση κατά των Χούθι (3 και 11 Ιανουαρίου) και η εναρμόνιση με την πιο ευρωπαϊκή στάση, σε συντονισμό και με τη Γαλλία.

Ως προς την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, διπλωματική πηγή κατέστησε σαφές ότι η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» θα συμμετάσχει αποκλειστικά σε αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων, μάλιστα με διπλό καπέλο, τόσο στο πλαίσιο της «Prosperity Guardian» όσο και της ευρωπαϊκής «Agenor».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube