REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία 17 Ιανουαρίου 2024

Γερμανία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς

Γερμανία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς

Στους δρόμους πολίτες σε πολλές πόλεις κατά της ακροδεξιάς

Νομικοί κάνουν λόγο για παραλληλίες με τη ναζιστική Διάσκεψη της Βάνζεε, μετά τις αποκαλύψεις για ακροδεξιά σχέδια απελάσεων.

Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της Κυριακής κατά της ακροδεξιάς με 25.000 ανθρώπους στο Βερολίνο και 10.000 στο Πότσνταμ, χθες βράδυ σειρά είχαν πολλές άλλες γερμανικές πόλεις. Σχεδόν 7.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Έσσεν και 2.500 στο Ρόστοκ, ενώ μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως η Λειψία. Από τις “Γιαγιάδες κατά της Δεξιάς” μέχρι αριστερές ομάδες και άλλες οργανώσεις βγήκαν στους δρόμους παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες με συνθήματα κατά της ακροδεξιάς και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).  

Αφορμή οι πρόσφατες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις  του ερευνητικού δικτύου Correctiv για μια μυστική συνάντηση ακροδεξιών με στόχο την κατάστρωση μελλοντικού σχεδίου μαζικών “παλιννοστήσεων”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο απελάσεων εκατομμυρίων μεταναστών, ακόμη και Γερμανών πολιτών που έχουν απλώς μεταναστευτικό υπόβαθρο.  

Έντονη ανησυχία Γερμανών νομικών 

Στο μεταξύ οι σημαντικότερες νομικές ενώσεις της Γερμανίας, ο Ομοσπονδιακός Δικηγορικός Σύλλογος, η Γερμανική Ένωση Δικηγόρων και η Ένωση Γερμανών Δικαστών με κοινή δήλωσή τους κάνουν λόγο για ένα “φρικιαστικό όραμα” ακροδεξιών, το οποίο αποτελεί επίθεση στο φιλελεύθερο συνταγματικό κράτος.

Μάλιστα αναφερόμενοι στη συνωμοτική συνάντηση πολιτικών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία με μέλη του ευρύτερου χώρου της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς για διώξεις μεταναστών και διαφωνούντων παρατηρούν ότι προσιδιάζει στη μοιραία ναζιστική Διάσκεψη της Βάνζεε τον Ιανουάριο του 1942. Εκεί τέθηκαν τα θεμέλια του σχεδίου εκτοπισμού εκατομμυρίων Εβραίων προς την ανατολική Ευρώπη με απώτερο στόχο την τελική εξόντωσή τους. Ένα σχέδιο που έμεινε γνωστό ως “Τελική Λύση”. 

Έκκληση προς την κυβέρνηση κατά του AfD Θουριγγίας 

Την ίδια ώρα σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες υπογράφουν επιστολή προς τα τρία κόμματα της  συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες, Πρασίνους και Φιλελευθέρους όπως και προς την αξιωματική αντιπολίτευση Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και την Αριστερά για το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία. 

Απευθύνουν έκκληση για προσφυγή της κυβέρνησης στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κατά της τοπικής οργάνωσης του AfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας καθώς και του επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος στο τοπικό κοινοβούλιο, Μπγερν Χέκε, γνωστού για αμφιλεγόμενες έως νεοναζιστικές θέσεις.

Σύμφωνα με την επιστολή, όποιος καταχράται συνταγματικά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι ή της ελευθερίας της έκφρασης σε βάρος της δημοκρατικής τάξης μπορεί, σύμφωνα με το Γερμανικό Σύνταγμα, να στερηθεί ο ίδιος, μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα (άρθρο 18 του Γερμανικού Συντάγματος). 

Σημειωτέον ότι η τοπική οργάνωση του AfD στη Θουριγγία έχει χαρακτηρισθεί ως ακροδεξιά από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα αυτό λαμβάνει εκπληκτικά υψηλά ποσοστά στο συγκεκριμένο κρατίδιο, τα οποία αγγίζουν έως και το 37%.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο διεξάγονται στη Θουριγγία, το Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία κρατιδιακές εκλογές. Και στα τρία αυτά κρατίδια η Εναλλακτική για τη Γερμανία βγαίνει προς το παρόν πρώτο κόμμα. 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube