Weather Icon

FutureWarfare: Η πολυπλοκότητα στα μέσα αυτοπροστασίας ναυτικών μονάδων μάχης – Ανάλυση αντιπλοϊκού οπλοστασίου των Houthi

FutureWarfare: Η πολυπλοκότητα στα μέσα αυτοπροστασίας ναυτικών μονάδων μάχης – Ανάλυση αντιπλοϊκού οπλοστασίου των Houthi

Χωριανόπουλος Άγγελος

Οι πυραυλικές ικανότητες της ομάδας των ανταρτών Χούθι, ιδίως στον τομέα των αντιπλοϊκών/βαλλιστικών συστημάτων, αποτελούν σημαντική επιχειρησιακή πρόκληση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για τα δυτικά συστήματα αεράμυνας και αυτοπροστασίας που επιχειρούν σε ναυτικές πλατφόρμες μάχης. Η παρούσα ανάλυση, με επίκεντρο το πυραυλικό οπλοστάσιό τους, εστιάζει ιδιαίτερα στην πρωτοποριακή χρήση βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων και στην ποικιλόμορφη σειρά όπλων που διαθέτει όλος ο Ιρανικός άξονας που εκτείνεται στην Μέση Ανατολή.

Πύραυλοι κατά πλοίων

  • Πύραυλος Asef: Παράγωγο του ιρανικού Fateh 313 με χρήση ηλεκτρο-οπτικού/υπέρυθρου ανιχνευτή. Έχει αναφερόμενη εμβέλεια σχεδόν 280 μιλίων.
  • Βλήμα Tankil: Μικρότερη παραλλαγή με μεγαλύτερο βεληνεκές περίπου 310 μιλίων, που πιστεύεται ότι αποτελεί έκδοση του ιρανικού Raad-500.
  • Πρόσθετοι ASBM: Τρεις μικρότερου διαμετρήματος πύραυλοι (οι Faleq, Mayun, Al Bahr Al Ahmar) αντικατοπτρίζουν τις ιρανικές επιρροές σε επίπεδο σχεδιασμού και ενσωμάτωσης σε χερσαίες πλατφόρμες εκτόξευσης.
  • Βλήματα Muhit: Αποτελεί σχεδίαση των Χούτι, που προέρχεται από τους σοβιετικούς πυραύλους επιφανείας-αέρος SA-2, αναδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα της παραστρατιωτικής οργάνωσης σε χρήση και ενσωμάτωση αντιπλοϊκών βλημάτων

Οπλοστάσιο κατευθυνόμενων βλημάτων

Το οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνει σοβιετικής κατασκευής P-21/P-22 και κινεζικούς C-801, με βεληνεκές περίπου 50 και 25 μίλια αντίστοιχα. Έχουν γίνει επίσης προσθήκες των βλημάτων Al Mandab 2, που μοιάζει με τους ιρανικούς πυραύλους Ghadir, ενώ επεκτείνει σημαντικά την ικανότητα κρούσης τους έως και 186 μίλια.

Τα μοτίβα επίθεσης των Χούθι που βλέπουμε να εφαρμόζονται στην Ερυθρά Θάλασσα συχνά συνδυάζουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονικής πορείας κρούσης σε συνδυασμό με χρήση αντιπλοϊκών βλημάτων, δημιουργώντας πολύπλοκες πολυεπίπεδες επιθέσεις έναντι συστημάτων αεράμυνας και εγγύς αυτοπροστασίας. Η πολυπλοκότητα σε χρήση συστημάτων αυτοπροστασίας σε ναυτικές πλατφόρμες μάχης γίνεται αισθητή. Για επιχειρήσεις στοχοποίησης οι Χούθι φαίνεται να χρησιμοποιούν διαθέσιμα δορυφορικά δίκτυα από το διεθνές εμπόριο καθώς και πιθανόν ιρανικής προελεύσεως διαστημικά δίκτυα. Να σημειωθεί πως το Ιράν αξιοποιεί το Κινεζικό δίκτυο Beidou για επιχειρήσεις δορυφορικής επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube