Ουκρανία , Ρωσία , Σλοβακία 23 Ιανουαρίου 2024

Φίτσο, πρωθυπουργός Σλοβακίας: Αύριο Τετάρτη συναντάται με τον Ουκρανό ομόλογό του

Φίτσο, πρωθυπουργός Σλοβακίας: Αύριο Τετάρτη συναντάται με τον Ουκρανό ομόλογό του

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Φίτσο εναντιώνεται στη χορήγηση βοήθειας στο Κίεβο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αντιτίθεται στην παράδοση όπλων στο Κίεβο, θα ταξιδέψει στην Ουκρανία και κατόπιν στη Γερμανία, ανακοίνωσε η κυβέρνησή του τη Δευτέρα.

Αύριο “Τετάρτη 24η Ιανουαρίου 2024, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο θα πραγματοποιήσει δυο επισκέψεις στο εξωτερικό. Το πρωί, θα μεταβεί στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ στην Ούζγκοροντ”, πόλη στα σύνορα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. “Κατόπιν θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς”, πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο κ. Φίτσο εκτίμησε ότι η ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας, που διαρκεί σχεδόν δυο χρόνια, δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και έκρινε ότι “θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός κάποιου είδους, που θα είναι πολύ επώδυνος και για τις δυο πλευρές”: κατ’ αυτόν, πρέπει να συμπεριλάβει την εκχώρηση μέρους της ουκρανικής επικράτειας.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε χθες πως δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός για την εδαφική ακεραιότητα “ούτε της Ουκρανίας, ούτε της Σλοβακίας, ούτε οποιασδήποτε άλλης χώρας”.

“Η Ουκρανία και οι εταίροι της προσπαθούν να απωθήσουν τους Ρώσους από την Κριμαία, από το Ντονμπάς (…) για να μην φθάσουν πιο πέρα, ως το Κόσιτσε, το Πρέσοφ ή άλλες σλοβακικές περιοχές”, είπε ο Όλεχ Νικολένκο.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός είπε επίσης το Σάββατο ότι “η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα”, αλλά βρίσκεται “υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ”, επαναλαμβάνοντας πως η Μπρατισλάβα δεν σκοπεύει να της στείλει όπλα, ενώ θα ασκήσει βέτο για να εμποδίσει την ένταξή της στο NATO.

Κράτος-μέλος του NATO, η Σλοβακία κατατάσσεται στις πιο φιλορωσικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έκθεση του 2023 από το ινστιτούτο μελετών GlobSec της Μπρατισλάβας, λιγότεροι από τους μισούς Σλοβάκους (το 40%) θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube