Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κίνα 31 Ιανουαρίου 2024

Financial Post: Ανησυχία στο Πεκίνο! Εχθρική και επιθετική η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Κίνα

Financial Post: Ανησυχία στο Πεκίνο! Εχθρική και επιθετική η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Κίνα

Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των δυτικών χωρών ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες της ΕΕ για τη στρατιωτική της επίθεση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα ή κατά της Ταϊβάν – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία του για τους Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στους τομείς της τεχνολογίας διπλής χρήσης και του κινδύνου κατασκοπείας, ενώ η αυξανόμενη ικανότητα της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και άλλους τομείς θεωρήθηκε κίνδυνος ασφάλειας – Μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών, τον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων ξένων επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα, την ενίσχυση της ασφάλειας της ευαίσθητης έρευνας και τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων – Το σχέδιο της ΕΕ έχει ανατριχιάσει τις κινεζικές επιχειρήσεις

Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών, στις 24 Ιανουαρίου, παρουσίασε μια σειρά βημάτων για την απομάκρυνση του κινδύνου από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει βασικούς τομείς και αναδυόμενες τεχνολογίες από κάθε πιθανή απειλή για την ασφάλεια, το Πεκίνο αναστατώθηκε με την κίνηση των 27 μελών, εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα έχει «βαθιές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, του εμπορίου και της τεχνολογικής συνεργασίας».

Όμως, ενώ εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στρατηγική αποφυγής κινδύνου της ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας φαίνεται να είναι σχετικά συγκρατημένο με τον εκπρόσωπο Wang Wenbin να την χαρακτηρίζει ως «προστατευτική και μονομερή» κίνηση, η Global Times που είναι φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ήταν αναμφισβήτητα σκληρή στο σχόλιό της κατά της στάσης του μπλοκ των 27 μελών.

«Το σχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, του εμπορίου και της τεχνολογικής συνεργασίας. Μια τέτοια κίνηση δείχνει επίσης ότι η ΕΕ γίνεται όλο και πιο επιθετική και εχθρική στη στρατηγική της για την απομάκρυνση του κινδύνου που στοχεύει στην Κίνα», ανέφερε η Global Times , υποστηρίζοντας ότι «η Κίνα πρέπει να προετοιμάσει ένα εφικτό σχέδιο για να ανταποκριθεί (στην απόφαση του μπλοκ των 27 μελών). ”

Αυτό που προσθέτει στις ανησυχίες της Κίνας είναι η μακροπρόθεσμη επίπτωση της στρατηγικής της ΕΕ για την απομάκρυνση του κινδύνου και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που αποτελούν κινητήρια δύναμη της τεχνολογίας, χωρίς να παρέχουν ξεκάθαρη διαβεβαίωση στο Πεκίνο για τη στάση τους σχετικά με τις δεσμεύσεις με τη δεύτερη οικονομική στον κόσμο εξουσία.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν ομιλίες μέσω βίντεο, για να τιμήσουν τα 60 χρόνια διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης, σε αυτές τις τηλεδιασκέψεις, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις παγκόσμιες προκλήσεις και την προθυμία τους να προωθήσουν την επίλυση της διεθνούς κρίσης. Σε αυτές τις ομιλίες δεν έγινε καμία αναφορά σε εμπόριο ή επενδύσεις.

Ωστόσο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ήταν εκείνος που στην ομιλία του σε εκδήλωση (για τον εορτασμό των 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών) στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών που εδρεύει στο Πεκίνο, προέτρεψε τη Γαλλία «να λάβει ξεκάθαρη στάση ενάντια στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και στην αντιπαράθεση των στρατοπέδων». Αλλά απέτυχε να προκαλέσει καμία απάντηση από το Παρίσι, το οποίο αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου της ΕΕ για την απομάκρυνση του κινδύνου με την Κίνα.

Η Γαλλία ήταν ο κύριος χορηγός της έρευνας της ΕΕ για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας. Σε απάντηση, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα για επιδοτήσεις στη γαλλική βιομηχανία μπράντι, επιφέροντας ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο εμπόριο των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, το πώς η Κίνα παραμένει επιτυχημένη στην ανανεωμένη προσπάθειά της να προσελκύσει τη Γαλλία πίσω στο στρατόπεδό της, πρέπει να φανεί.

Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μέλη της ΕΕ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησής τους από την Κίνα και τον περιορισμό των επενδύσεών της και της πρόσβασής της σε βασικούς τομείς όπως οι ημιαγωγοί και οι τεχνολογίες διπλής χρήσης, δεν φαίνεται ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να τορπιλίσει την ενιαία κίνηση της ΕΕ για να ριψοκινδυνεύει με το Πεκίνο, αισθάνονται κάποιοι αναλυτές. «Δεν θέλουμε αυτά (αγαθά διπλής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως προηγμένα ηλεκτρονικά) να πέσουν σε λάθος χέρια και τελικά να υπονομεύσουν την ασφάλεια της ΕΕ ή την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως γράφουν οι οι Japan Times .

Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των δυτικών χωρών ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες της ΕΕ για τη στρατιωτική της επίθεση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα ή κατά της Ταϊβάν. Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε πρόσφατα, τέτοιες ανησυχίες ήταν ευρέως διαδεδομένες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία του για τους Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στους τομείς της τεχνολογίας διπλής χρήσης και του κινδύνου κατασκοπείας, ενώ η αυξανόμενη ικανότητα της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και άλλους τομείς θεωρήθηκε κίνδυνος ασφάλειας.

Το σχέδιο αποφυγής κινδύνου της ΕΕ, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters , θα χρειαστούν τρία χρόνια για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών, τον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων ξένων επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα, την ενίσχυση της ασφάλειας της ευαίσθητης έρευνας και τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερες από το ένα πέμπτο των 180 κινεζικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πρόσφατα ότι σχεδίαζαν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια και να αυξήσουν τις δραστηριότητες επενδύσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ φαίνεται να έχει ανατριχιάσει τις κινεζικές επιχειρήσεις. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ (CCCEU) που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.000 κινεζικές εταιρείες στην ΕΕ είπε ότι η έρευνά του σε κινεζικές εταιρείες έδειξε ότι το 52% ανησυχούσε για τον αρνητικό αντίκτυπο του μηχανισμού ελέγχου των ΑΞΕ της ΕΕ, ενώ το 47% εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Οικονομικής Ασφάλειας».

Ενόψει αυτού, πριν από λίγες ημέρες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von den Leyen στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και την προέτρεψε, σύμφωνα με το Reuters να «υποστηρίξει τη δικαιοσύνη, τη συμμόρφωση και τη διαφάνεια στην οικονομική και εμπορικά θέματα» και «για δίκαιη μεταχείριση των κινεζικών επιχειρήσεων».

Εξάλλου, ανήσυχος για την κίνηση απομάκρυνσης του κινδύνου της ΕΕ και τις συνέπειές της στην κινεζική οικονομία, η οποία δεν είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, ο Πρόεδρος Xi Jinping σύμφωνα με τη South China Morning Post , σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη τους επόμενους μήνες. Είτε τέτοια μέτρα παραμένουν αποτελεσματικά είτε όχι, πρέπει να εξεταστεί καθώς η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά της στις εμπορικές και επενδυτικές της δεσμεύσεις με την Κίνα. 

ΠΗΓΗ: Financial Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube