Ρωσία , Τουρκία 31 Ιανουαρίου 2024

Επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία: Μια κομβική συνάντηση με ευρείες γεωπολιτικές επιπτώσεις

Επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία: Μια κομβική συνάντηση με ευρείες γεωπολιτικές επιπτώσεις

Τι σημαίνει η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία

Γράφει ο Αρίφ Ασαλίογλου

Ανακοινώθηκε ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία εντός του Φεβρουαρίου. Αυτή είναι μια πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από την Ουκρανία μέχρι την Παλαιστίνη, από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία, υπάρχουν συσσωρευμένα και πολλά σημαντικά θέματα ημερήσιας διάταξης. Επιπλέον, οι εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις απαιτούν περισσότερη εστίαση από ποτέ. Οι συνέπειες της δημιουργίας κέντρου διανομής φυσικού αερίου και των κυρώσεων έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τα εμπορικά στοιχεία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία τον Φεβρουάριο συνεχίζονται. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών.

Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι η κατάσταση στη ζώνη στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αν και οι επίσημες δηλώσεις είναι αυτές που γνωρίζουμε, στην πραγματικότητα η Μόσχα και η Άγκυρα βρίσκονται επί του παρόντος στην ίδια πλευρά σε πολλά θέματα.

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι γραμμές τέμνονται στη Γάζα

Το πιο επείγον ζήτημα είναι το Παλαιστινιακό. Η Ρωσία πιστεύει ότι το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχει ξεπεράσει τα όρια που θέτει ο ΟΗΕ στην Παλαιστίνη και τη Γάζα. Οπότε, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφωνούν σε αυτό το θέμα. Τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα έχουν ζητήσει επείγουσες συσκέψεις στον ΟΗΕ για το θέμα.

Η δημιουργία κέντρου φυσικού αερίου είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα. Η Ρωσία θέλει να αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω αυτού του κέντρου. Αυτό το βλέπει ευνοϊκά και η Τουρκία. Στη συνέχεια, θέλει να το συνδυάσει με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και άλλα μέρη και να το πουλήσει στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια ως δικό της εμπορικό προϊόν.

Επιπλέον, το διμερές εμπόριο, η χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία μέσω Τουρκίας και η εισαγωγή ορισμένων τεχνολογικών και βιομηχανικών προϊόντων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Ένα άλλο θέμα είναι ο διάδρομος Zangezur μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Το Μπακού και η Άγκυρα θέλουν να ανοίξει ο διάδρομος τώρα. «Ακόμα κι αν ο διάδρομος είναι (προσωρινά) υπό ρωσικό έλεγχο, είναι σημαντικό να ανοίξει». Η Μόσχα είναι απίθανο να απορρίψει αυτή την προσέγγιση.

Τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία θα είναι πιθανώς ένα από τα κύρια θέματα των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η Ρωσία σήκωσε το χέρι της. Μπορεί να έχει σχέδια να καταλάβει νέες περιφέρειες της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, λέει αφήστε τον πόλεμο να συνεχιστεί εάν πρόκειται να διαρκέσει πολύ. Η ρωσική οικονομία έχει ήδη προσαρμοιστεί για πόλεμο.

Ο Ερντογάν να επαναλάβει το αίτημα του «διαμεσολαβητή».

Ο Ερντογάν θα δηλώσει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να μεσολαβήσει και να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος. Και αυτή θα είναι η μοναδική του συμβολή.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι η Μόσχα θέλει ένα αποτέλεσμα στη Συρία. Λένε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός πρέπει να βρίσκονται σε διάλογο. Έχουν σημειωθεί κάποιες θετικές εξελίξεις αλλά δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Λένε ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να παραμείνει σε συμφωνία με τη Δαμασκό σε ορισμένες κουρδικές περιοχές, αλλά θα πρέπει να αποσυρθεί από ορισμένους οικισμούς.

Η Ουάσιγκτον σηματοδότησε και πάλι αποχώρηση από τη Συρία. Αλλά πόσο ρεαλιστικό θα είναι αυτό, δεν έχει φανεί ακόμη. Εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύροντααν από την ΒΑ Συρία, θα γινόταν πιο λειτουργική η άλλη δύναμη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία; Η Μόσχα δεν θα ήθελε να πάρει αυτό το ρίσκο. Επομένως, θα θέλει να το αποτρέψει αυτό.

Putin’s Upcoming Visit to Turkey: A Pivotal Meeting with Broad Geopolitical Implications

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube