Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιράν , Τουρκία 4 Ιανουαρίου 2024

Επικοινωνία Ερντογάν-Ραϊσί μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν στο μνημόσυνο του Κασέμ Σουλεϊμανί

Επικοινωνία Ερντογάν-Ραϊσί μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν στο μνημόσυνο του Κασέμ Σουλεϊμανί

Καταδίκασε και ο Μπορέλ

Τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είχε χθες Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στη πόλη Κερμάν (νοτιοανατολικά), η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωση Τύπου της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Εμπραχίμ Ραϊσί, “καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση με στόχο αμάχους”, δήλωσε ότι “η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας” και ευχήθηκε “υπομονή στον ιρανικό λαό”.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ιράν να δράσουν από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να αναβληθεί προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Τουρκία για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδικάζει την “τρομοκρατική” ενέργεια

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, έπειτα από αυτήν που ο ίδιος περιέγραψε ως “τρομοκρατική” ενέργεια με περίπου εκατό νεκρούς.

Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν χθες Τετάρτη την Κερμάν, στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από τον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου “άξονα της αντίστασης” στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του σε πλήγμα αμερικανικού UAV στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατά διαταγή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και απλούς πολίτες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι συνομίλησε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν “για να του εκφράσω συλλυπητήρια μετά τις φρικιαστικές βομβιστικές επιθέσεις στην Κερμάν, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες πολίτες”.

“Καταδίκασα αυτή την τρομοκρατική επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο κι εξέφρασα αλληλεγγύη προς τον ιρανικό λαό”, πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής.

Όμως πολιτικός σύμβουλος του ιρανού προέδρου κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε “παράλογο” οποιονδήποτε ισχυρισμό περί εμπλοκής των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, κράτους που είναι ορκισμένος εχθρός του Ιράν, δεν έχει κάνει δημόσια κανένα σχόλιο για την επίθεση ως αυτό το στάδιο.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube