Ουκρανία , Ρωσία 31 Ιανουαρίου 2024

Εντείνεται η κόντρα Ζελένσκι-Ζαλούζνι: Γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε πίσω και δεν τον “καρατόμησε”

Εντείνεται η κόντρα Ζελένσκι-Ζαλούζνι: Γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε πίσω και δεν τον “καρατόμησε”

Ο Ζαλούζνι αρνήθηκε να παραιτηθεί

Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Τρίτη, ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Ζελένσκι ζήτησε να συναντηθεί με τον Ζαλούζνι τη Δευτέρα. Κατά τη συνάντηση είπε σε προεδρικούς συμβούλους ότι η εκτίμησή τους για τη στρατιωτική κατάσταση είναι πιο θετική από την πραγματική και ζητήθηκε από τον Ζαλούζνι να παραιτηθεί.

Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ζελένσκι απείλησε να υπογράψει διάταγμα με την αποπομπή του, σύμφωνα με τους Times. Ωστόσο αφού όλοι οι πιθανοί διάδοχοι του Ζαλούζνι αρνήθηκαν την πρόταση να αναλάβουν τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να διατηρήσει τον Ζαλούζνι.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε εξάλλου ότι ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Άλλη βρετανική εφημερίδα, η Guardian, επίσης αναφέρθηκε στην απόπειρα αποπομπής του Ζαλούζνι, επικαλούμενη την αντίθεση βουλευτών.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης του Ζαλούζνι σε ανάρτησή του στο Telegram τη Δευτέρα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι θεωρούνται τεταμένες εδώ και εβδομάδες λόγω της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο 50χρονος Ζαλούζνι έγινε αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο 2022. Υπό τη διοίκησή του τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστάθηκαν στην εισβολή και κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Ο στρατηγός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των στρατιωτών και των Ουκρανών πολιτών. Υπάρχουν φήμες ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες, κάτι που ο ίδιος έχει διαψεύσει.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube