Weather Icon
Ελλάδα 23 Ιανουαρίου 2024

Δημογραφικό: Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της χώρας

Δημογραφικό: Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της χώρας

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού απαιτεί εθνικό σχέδιο

Νίκος Ζαργάνης

Η ανασφάλεια των νέων για το μέλλον μεταθέτει για αργότερα ή παραπέμπει στις καλένδες την απόφαση για τεκνοποίηση; Εμπνέουν εμπιστοσύνη οι κρατικές δομές; Τα σχολεία; Το σύστημα υγείας; Θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα ανεπηρέαστη από μια δημογραφική κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη;

Τα ερωτήματα είναι μάλλον ρητορικά. Στην κυβέρνηση, προετοιμάζουν το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό και γνωρίζουν ότι η τάση συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού δεν θα αναστραφεί επειδή δίδονται 2.400 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού. Ούτε γιατί δίνεται το επίδομα τέκνων ή το επίδομα στέγασης, ή το επίδομα θέρμανσης ή μια προσαύξηση στον μισθό των όσων διορίζονται στο δημόσιο.

Γι’ αυτό και ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η πτωτική τάση στις γεννήσεις. Από το 2019 που θεσπίστηκε το επίδομα γέννησης μέχρι σήμερα, ο αριθμός των νεογέννητων έχει μειωθεί κατά επιπλέον 10.000 τον χρόνο. Τα παιδιά που γεννιούνται σε ετήσια βάση είναι πλέον λιγότερα από 75.000 και το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση η πτωτική πορεία να σταματήσει κάπου εδώ.

Δεν θα είναι εύκολο. Οι νέοι για να πάρουν την απόφαση ζητούν απάντηση στο πρόβλημα της εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται αλλά η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού παραμένει εφιαλτικά χαμηλή. Οι νέοι ζητούν απάντηση στο πρόβλημα της στέγασης.

Όταν χρειάζεται 1 δισ. ευρώ για επιδοτηθούν μερικές χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, γίνεται αντιληπτό πόσοι πόροι χρειάζονται για να βοηθηθούν δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια σε ετήσια βάση ώστε να κάνουν παιδί. Οι νέοι θέλουν καλύτερες υποδομές ώστε να μην χρειάζεται να θυσιάζουν τεράστιο κομμάτι του μηνιαίου εισοδήματος στις «μαύρες» δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανατροφή ενός παιδιού.

Όχι λοιπόν. Τα 2.400 ευρώ θα αποτελέσουν μια ανακούφιση για τους νέους γονείς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα πολλά έξοδα μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού αλλά δεν θα ανακόψουν την πτωτική πορεία των γεννήσεων. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το δημογραφικό με πειστικές απαντήσεις στα θέματα που προαναφέρθηκαν, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα περιμένουμε λοιπόν τον Μάιο θα δούμε τι είναι αυτό που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση… 

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube