Πακιστάν 31 Ιανουαρίου 2024

Διαμαρτυρίες στο Βόρειο Πακιστάν λόγω της αύξησης τιμών σιταριού

Διαμαρτυρίες στο Βόρειο Πακιστάν λόγω της αύξησης τιμών σιταριού

Το Gilgit-Baltistan, η βορειότερη περιοχή στο Πακιστάν, παρέμεινε κλειστό για τρίτη ημέρα ή λόγω διαμαρτυριών κατά της αύξησης των επιδοτούμενων τιμών σιταριού και άλλων παραπόνων.

Πλήρης διακοπή λειτουργίας και απεργία εμπλοκής τροχών παρατηρήθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή σε όλη τη Βρετανία.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλη την περιοχή και οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το Gilgit από τις περιοχές Nagar, Hunza και Ghizer. Οι κάτοικοι του διαμαρτύρονται τον τελευταίο ένα μήνα για την απόφαση για αύξηση της τιμής του επιδοτούμενου σιταριού και άλλα παράπονα σε πολλές συνοικίες της περιοχής.

Το κάλεσμα απεργίας δόθηκε από την Επιτροπή Δράσης Awami (ACC), μια συμμαχία διαφόρων πολιτικών και θρησκευτικών κομμάτων στην περιοχή.Σύμφωνα με το σχέδιο Β της διαμαρτυρίας, χιλιάδες κάτοικοι ξεκίνησαν να κάνουν πορεία προς την πόλη Gilgit από το Nagar με τα πόδια μέσω της εθνικής οδού Karakoram την Κυριακή .

Οι συμμετέχοντες στην πορεία έφτασαν τη Δευτέρα στο Gilgit  για να συμμετάσχουν στην κύρια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Garibagh. Ομοίως, μεγάλος αριθμός κατοίκων του Γκίζερ, μέσω συγκέντρωσης, έφτασε στο Gilgit την Κυριακή. Συλλαλητήρια από τις περιοχές Diamer και Astore έχουν επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Gilgit.

Το Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι με μοτοσικλέτες έκαναν συγκεντρώσεις από την περιοχή Hunza και το Ghizer, έφτασαν στο Gilgit και συμμετείχαν στην κεντρική διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Ittehad Chowk.

Καταστήματα, επιχειρηματικά κέντρα, εστιατόρια και εμπορικές δραστηριότητες παρέμειναν σε αναστολή. Οι συγκοινωνίες μεταξύ επαρχιών και επαρχιών παρέμειναν κλειστές. και οι κάτοικοι του Gilgit-Baltistan αντιμετώπισαν δυσκολίες ενώ ταξίδευαν σε άλλα μέρη της χώρας.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Chilas, στα κεντρικά γραφεία της περιοχής του Diamer, στην περιοχή Shimshal της Hunza και σε διάφορες περιοχές των περιοχών Shigar, Ghanche, Astore και Kharmang.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν την καθημερινή τους καθιστική διαμαρτυρία στο Yadgar-i-Shuhada Skardu για 24η συνεχή ημέρα την Κυριακή.

Απευθυνόμενοι στους διαδηλωτές, οι ομιλητές είπαν ότι η διαμαρτυρία θα ματαιωθεί αφού επιτευχθούν τα αιτήματά τους στα 15 σημεία.

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της επιδοτούμενης τιμής σιταριού στο επίπεδο του 2022, την αναστολή του Finance Act 2022, την απόσυρση διαφόρων φόρων, τη διασφάλιση του μεριδίου της G-B στο βραβείο NFC και την παροχή δικαιωμάτων ιδιοκτησίας γης στους ντόπιους.

Ζήτησε επίσης να ακυρωθούν όλες οι μισθώσεις που έχουν χορηγηθεί σε τρίτους για εξερεύνηση ορυκτών, να δοθεί 80 τοις εκατό δικαιώματα του φράγματος Diamer Basha υπό το καθαρό hydel κέρδος σε άτομα της Αγγλίας, να εξασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε κατοίκους της Αγγλίας, η 22ωρη διακοπή ρεύματος πρέπει να τελειώσει, να δημιουργηθούν κολέγια ιατρικής και μηχανικής στην περιοχή και να αποκατασταθούν οι παραδοσιακές διαδρομές στη Βρετανία.

Μέλη της αντιπολίτευσης στη Συνέλευση του GB, Nawaz Khan, Naji, Javed Ali Manwa και Ayub Waziri, μίλησαν επίσης στους διαδηλωτές στο Gilgit και στο Nagar, αντίστοιχα.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του G-B Kazim Mesum και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή τους. Ο Ghulam Abbas Athar, πρόεδρος του Anjuamn-e-Tajeran Skardu, είπε ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι κάτοικοι της Βρετανίας διαμαρτύρονται από τον περασμένο μήνα. Εκφράζει τη λύπη του ότι η διοίκηση της περιοχής δεν είναι σοβαρή για τον χειρισμό του θέματος και το έχει παραμελήσει.

Εν τω μεταξύ, η σύνδεση 4G παρέμεινε σε αναστολή σε όλη την περιοχή και οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποκατάσταση του κινητού Διαδικτύου 4G στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο Ehsan Ali, ο επικεφαλής διοργανωτής του ACC, είπε ότι τις τελευταίες επτά δεκαετίες, τα συνταγματικά και νόμιμα δικαιώματα της G-B έχουν στερηθεί. Είπε ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις στο Ισλαμαμπάντ δεν κατάφεραν να παράσχουν το αναγκαίο μερίδιο της GB.

«Οι κάτοικοι του G-B αντιμετωπίζουν 22ωρη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην εκπαίδευση, την υγεία και άλλες βασικές εγκαταστάσεις, είπε.

Ο κ. Αλί είπε ότι το αίτημα δεν είναι μόνο η απόσυρση της επιδοτούμενης αύξησης της τιμής του σιταριού αλλά και άλλα πραγματικά ζητήματα που δεν μπορούσαν να επιλυθούν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις απέτυχαν να πείσουν τους διαδηλωτές να τερματίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας που κράτησε ένα μήνα. Ο επικεφαλής υπουργός του G-B Χατζί Γκιουλμπάρ Καν έδωσε εντολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές.

ΠΗΓΗ: Dawn

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube