Weather Icon

Χρήστος Κωνσταντινίδης: Η Τουρκία προσπαθεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Χρήστος Κωνσταντινίδης: Η Τουρκία προσπαθεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Μια άλλη εικόνα από αυτήν των “ήρεμων νερών” στα ελληνοτουρκικά παρουσίασε ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr Χρήστος Κωνσταντινίδης στην εκπομπή Leaders στις 8 Ιανουαρίου 2024. Όπως αναφέρθηκε, η Τουρκία συνεχίζει πρόσω ολοταχώς το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, ιδιαίτερα στη θάλασσα, με κατασκευή πλοίων και οπλικών συστημάτων, με τα οποία υπάρχει κίνδυνος ανατροπής ισορροπιών στο Αιγαίο.

Δείτε την παρέμβασή του:

@xkon1984 Η Τουρκία προσπαθεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο #konstantinidis #leaders #Turkey #Greece #defence #navaldefence ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis

Πριν λίγες ημέρες, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, παρουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που ανήκουν στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Οι εταιρείες παρουσίασαν στον Τούρκο πρόεδρο τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα και τέθηκαν οι στόχοι για το μέλλον.

Η Τουρκία θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, γι’αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια χάρη και στην ανάπτυξη της αμυντικής της τεχνολογίας τρέχει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα… μαμούθ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, έχει κατασκευάσει 4 κορβέτες, ναυπηγεί 3 φρεγάτες σε ξεχωριστά ναυπηγεία εντός της χώρας με στόχο να φτάσει τις 8 και παρέλαβε 6 υποβρύχα γερμανικής κατασκευής (τα γνωστά 214). Πρόκειται για σκάφη που θα εξοπλιστούν με οπλικά συστήματα και ραντάρ τουρκικής κατασκευής.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη και την αμυντική της βιομηχανία προσπαθεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα την ίδια ώρα πάγωσε ζωτικά εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν προχώρησε με τις κορβέτες αλλά και την αγορά της τέταρτης φρεγάτα Belharra.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι, ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας δίνει δουλειές και τα προϊόντα της εξάγονται σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα η αμυντική βιομηχανία παραγκωνίστηκε με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα, καθώς αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε πανάκριβες πλατφόρμες μάχης από το εξωτερικό. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ενδείξεις για ανάπτυξη της βιομηχανίας αρχής γενομένης από επανενεργοποίηση των ναυπηγείων. Έχουμε χάσει όμως πολύ χρόνο και θα κληθούμε να τρέξουμε…

Δείτε όλη την εκπομπή Leaders:

ΠΗΓΗ: Γεωπόλδος / Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube