«Δεν υπήρξε αναφορά από το πλοίο για τραυματίες ή σημαντικές ζημιές και το Gibraltar Eagle συνεχίζει το ταξίδι του», ανέφερε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom), για το Gibraltar Eagle, το πλοίο  μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου με σημαία των Νησιών Μάρσαλ που σύμφωνα την αμερικανική διαχειρίστρια εταιρία, Eagle Bulk Shipping, επλήγη από πύραυλο ενώ έπλεε 100 μίλια ανοιχτά του Κόλπου του Άντεν

«Ως αποτέλεσμα, το πλοίο υπέστη περιορισμένη ζημιά σε ένα αμπάρι του με φορτίο, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται έξω από την περιοχή», δήλωσε η  εταιρεία.

«Όλοι οι ναυτικοί επί του πλοίου επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν τραυματιστεί. Το πλοίο μεταφέρει φορτίο προϊόντων χάλυβα».

Σύμφωνα με την Centcom, το πλοίο επλήγη από Χούθι.

Το υεμενίτικο κίνημα των ανταρτών Χούθι θα επεκτείνει τους στόχους του για να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του στο δίκτυο Al Jazeera. “Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται στο Ισραήλ για να το στοχεύσουμε. Αρκεί να είναι αμερικανικό”, δήλωσε ο Νασρουλντίν Αμέρ, εκπρόσωπος των Χούθι.

Ο Αμέρ δήλωσε επίσης ότι βρετανικά και αμερικανικά πλοία έχουν γίνει «θεμιτοί στόχοι» λόγω των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι δύο χώρες στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Επίσημα ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι για την πυραυλική επίθεση αμερικανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπι του Άντεν.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι διεξήχθη στρατιωτική επιχείρηση, με αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν», υπογραμμίζοντας ότι οι πύραυλοι πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους.

Ο Γιαχία Σαρία αποκάλεσε εξάλλου «εχθρικούς στόχους» τα αμερικανικά και τα βρετανικά πλοία που πλέουν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική