Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος 23 Ιανουαρίου 2024

Χεζμπολάχ: Η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στο υψηλότερο σημείο με τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου να αυξάνεται

Χεζμπολάχ: Η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στο υψηλότερο σημείο με τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου να αυξάνεται

Η Χεζμπολάχ βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί εν μέσω έντονων εντάσεων με το Ισραήλ

Της Rym Momtaz

Τρεις μήνες μετά την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της και ο κίνδυνος πολέμου εξαπλώνεται.

Καθώς οι εχθροπραξίες έχουν αυξηθεί, το περιθώριο ελιγμών της Χεζμπολάχ γίνεται όλο και πιο περιορισμένο. Ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και στις τέσσερις ομιλίες του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς για να προβάλει μια αίσθηση στρατηγικής αυτοσυγκράτησης και δύναμης. Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός των ισραηλινών επιδρομών βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος και οι αυξανόμενες απώλειες της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να αναγκάσουν μια απρόβλεπτη κλιμάκωση.   

Αυξανόμενη πίεση

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ έχει εντείνει τις απειλές του κατά του Λιβάνου καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική δυσαρέσκεια για τον πόλεμο στη Γάζα, όπου ο στρατός του δεν κατάφερε να αποκεφαλίσει τη Χαμάς και να υποβαθμίσει εμφανώς τις δυνατότητές της, καθώς και να απελευθερώσει όμηρους. Στα τέλη του 2023, η Νότια Αφρική κατέθεσε υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατηγορώντας το Τελ Αβίβ για γενοκτονία.

Στις 6 Ιανουαρίου 2024, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ απείλησε ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να επιτεθεί στη Βηρυτό με την ίδια δύναμη που χρησιμοποίησε στη Γάζα. Και οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν κλιμακωθεί περισσότερο σε ένταση και γεωγραφική εμβέλεια. Επιθέσεις που αποδίδονται στο Ισραήλ έπληξαν το προπύργιο της Χεζμπολάχ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού για πρώτη φορά από τον πόλεμό τους το 2006, σκοτώνοντας τον ανώτατο διοικητή της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αροούρι. Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει σκόπιμα τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων και δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο έχουν καταδικαστεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως απόδειξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

Η Χεζμπολάχ έχει επιδείξει μια συγκρατημένη στρατιωτική απάντηση μέχρι στιγμής, ενώ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιτύχει πολιτικά και διπλωματικά κέρδη. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν επί του παρόντος να παράσχουν μια διπλωματική λύση που θα επιλύσει τις εκκρεμείς συνοριακές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα εντείνει τις επενδύσεις στην εξερεύνηση αερίου του Λιβάνου και θα αναδιαρθρώσει την παρουσία των μαχητών της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να διατυπώσει μια μαξιμαλιστική θέση, εξαρτώντας ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις με τον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα. Ωστόσο, είναι σαφές από το περιεχόμενο και τον τόνο των τεσσάρων ομιλιών του Νασράλα από τις 7 Οκτωβρίου ότι η πίεση για πιο δυναμική δράση αυξάνεται.    

Μια βαθμονομημένη απόκριση 

Για να διατηρήσει την εκλογική του περιφέρεια και να διασφαλίσει την επιβίωση του κόμματος, ο Νασράλα έχει επανειλημμένα τονίσει πόσο αποτελεσματικά οι σιωπηλές ενέργειες της Χεζμπολάχ έχουν περιορίσει το περιθώριο ελιγμών του Ισραήλ. Η πιο πρόσφατη ομιλία του στις 5 Ιανουαρίου 2024 ολοκληρώθηκε με μια ασυνήθιστα μακρά, συναισθηματική ομιλία προς τον λαό του νότιου Λιβάνου, ευχαριστώντας τον για τη σταθερότητα και τη θυσία του. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί βίαια από το νότο λόγω των ισραηλινών επιθέσεων τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο Νασράλα υπενθύμισε επίσης στους οπαδούς του ότι η Χεζμπολάχ δεν ενήργησε μόνη της, αλλά μάλλον ως μέρος μιας συντονισμένης, πολύπλευρης απάντησης σε όλο το δίκτυο επιρροής του Ιράν στην περιοχή. Αντί να ανοίγουν ταυτόχρονα άμεσα μέτωπα κατά του Ισραήλ – όπως είχαν υπονοήσει στις απειλές τους για “ενότητα μετώπων” – οι συνδεδεμένες με την Τεχεράνη ένοπλες ομάδες έχουν αναπτύξει τη στρατηγική ασύμμετρα, διευρύνοντας την πίεση για να μη συμπεριλάβουν μόνο το Ισραήλ, αλλά και τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή και την παγκόσμια οικονομία.

Υπό το πρίσμα της ταχείας και απροσδόκητης ανάπτυξης αποτρεπτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει περιοριστεί σε σχετικά χαμηλών τόνων επιθέσεις που ωστόσο ήταν αρκετά έντονες για να αποσπάσουν ισραηλινούς στρατιωτικούς πόρους από το μέτωπο της Γάζας, μετριάζοντας κάποιες πιέσεις στη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες. Εν τω μεταξύ, οι φιλοϊρανικές ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ – Συρία. Και οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σημαίνουν ότι το θαλάσσιο εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ έχει σχεδόν σταματήσει, εκτρέποντας φορτία σε διαδρομές του 18ου αιώνα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Μέσω αυτών των ενεργειών, Ιράν, Χεζμπολάχ και άλλοι παράγοντες στο δίκτυο επιρροής της Τεχεράνης προσπάθησαν να διατηρήσουν τη Χεζμπολάχ ως το κύριο μέσο αποτροπής, ασκώντας παράλληλα έμμεση πίεση στο Ισραήλ μέσω επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και προκαλώντας αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Αυτή η στρατηγική έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, αλλά μόνο εν μέρει. Θέτει αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της διατήρησης όλων των σημερινών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, και το παγκόσμιο εμπόριο έχει υποφέρει από τον αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας. Αλλά με τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα να ξεπερνά πλέον τους 22.000 ανθρώπους (η πλειοψηφία των οποίων είναι άμαχοι) και να αντιμετωπίζει μια ισραηλινή κλιμάκωση στον Λίβανο, η εγχώρια εκλογική περιφέρεια της Χεζμπολάχ γίνεται όλο και πιο ανήσυχη.  

Ως αποτέλεσμα, ο Νασράλα έχει υπεραμυνθεί των τακτικών της Χεζμπολάχ σε κάθε νέα ομιλία. Στις 5 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, υποστήριξε ότι η ομάδα έχει τώρα μια “ιστορική ευκαιρία να απελευθερώσει όλη την επικράτεια του Λιβάνου” και παρουσίασε μια μαξιμαλιστική διαπραγματευτική θέση σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο οριοθέτησης των ΗΠΑ.   

Στενεύουν τα περιθώρια  

Η διπλωματική λύση των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει ισχυρές αντιστάσεις. Ο Νασράλα έχει αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζεται η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, αγωνίζεται να πιέσει το Ισραήλ να αλλάξει τακτική και να αποφύγει μια κλιμάκωση σε ένα έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στις 5 Ιανουαρίου, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι ο χρόνος έληγε για να επιτευχθεί μια διπλωματική διευθέτηση. Εν τω μεταξύ, η αποχώρηση χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών από το εσωτερικό της Γάζας έχει εγείρει φόβους ότι μπορεί να προσπαθεί να τους περιστρέψει και να τους ξεκουράσει πριν τους στείλει στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

INTERNATIONAL INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube