«Σκληρή απάντηση» υποσχέθηκε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την διπλή έκρηξη, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 103 άνθρωποι νωρίτερα σήμερα στο Ιράν. Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θανάτου του.

«Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας: «Θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος».

Εξαιτίας των εκρήξεων τραυματίστηκαν, επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το σημείο.

Ραϊσί: Ακύρωσε την επίσκεψη στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία αύριο, 4 Ιανουαρίου, μετά τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν νωρίτερα σήμερα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κερμάν κατά τις οποίες μαρτύρησαν πολλοί Ιρανοί, ο πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία. Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο χρόνο», δήλωσε στο IRNA ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί, πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται, με κάνεναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. Παράλληλα, σημείωσε ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή «δεν είναι προς το συμφέρον» καμίας χώρας.

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος» είπε ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση».

Αναφερόμενος στον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, ο Μίλερ είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε άλλα μέτωπα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια εικασία για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του Αρούρι, τον οποίο αποκάλεσε «βάναυσο τρομοκράτη που έχει αίμα πολιτών στα χέρια του».

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε ότι εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Αρούρι.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί πριν από το πλήγμα, σημείωσε ο Μίλερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP