Weather Icon
Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση 31 Ιανουαρίου 2024

«Ασπίδες»: Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι

«Ασπίδες»: Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

«Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα εμποδίσει […] Ελπίζω ότι στις 17 [Φεβρουαρίου] η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει», δήλωσε ο Μπορέλ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς προσπάθειας εξασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, όπως είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα ανέφερε σε δήλωσή του ότι «στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης για τη διαφύλαξη της ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο ναυτικής διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις».

Οι Χούθι ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές. Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων, θέσεων και πυραύλων τους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube