Weather Icon
Ισραήλ , ΟΗΕ , Παλαιστίνη 24 Ιανουαρίου 2024

Αντιπαράθεση του Ισραηλινού πρεσβευτή και του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αντιπαράθεση του Ισραηλινού πρεσβευτή και του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Διπλωματικές “μάχες”

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών αντιπαρατέθηκαν χθες, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι “απαράδεκτο” η ισραηλινή κυβέρνηση να απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, προειδοποιώντας ότι “θα ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές παντού”.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι “η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει”.

Το 15μελές Συμβούλιο τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της λύσης των δύο κρατών – ενός παλαιστινιακού και του Ισραήλ—που θα βρίσκονται δίπλα-δίπλα μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ένα κράτος που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα πριν τον πόλεμο του 1967.

Με τον πόλεμο να μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει ανάγκη να ελέγχει την ασφάλεια σε όλες τις περιοχές δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, που καλύπτουν και τα παλαιστινιακά εδάφη, προσθέτοντας: “Αντίκειται στην αρχή της κυριαρχίας, αλλά τι να κάνεις”.

Στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν πρωτοφανή επίθεση στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 253 κρατήθηκαν όμηροι. Το Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας και εξαπολύοντας χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15.400 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

“Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας υφίσταται μια καταστροφή σε ένα εύρος και με μια ταχύτητα πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία”, κατήγγειλε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. “Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού”.

“Η άρνηση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει κράτος θα μπορούσε να παρατείνει επ’ αόριστον μια σύγκρουση που αντιπροσωπεύει σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και συμπλήρωσε: “Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει δικό του, ανεξάρτητο κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Κάθε άρνηση της λύσης των δύο κρατών από οποιαδήποτε πλευρά πρέπει να απορριφθεί σθεναρά”.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιους υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι επέκρινε τον Νετανιάχου κατηγορώντας τον ότι “τον οδηγεί ένας και μόνο σκοπός: η πολιτική του επιβίωση εις βάρος της επιβίωσης εκατομμυρίων Παλαιστίνιων υπό την παράνομη κατοχή του Ισραήλ και (εις βάρος) της ειρήνης και της ασφάλειας όλων”.

Το Ιράν στο επίκεντρο του Ισραήλ

Ο αλ Μάλικι εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα “να ενταχθεί το κράτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ”.

Για να γίνει αυτό απαιτείται το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας – στο οποίο οι ΗΠΑ, σύμμαχος του Ισραήλ, διαθέτουν βέτο—να κάνει σύσταση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

“Το Ισραήλ δεν θα πρέπει πλέον να τρέφει την αυταπάτη ότι υπάρχει τάχα ένας τρίτος δρόμος, μέσω του οποίου μπορεί να επιλέξει να συνεχίζει την κατοχή και την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ και παράλληλα με κάποιο τρόπο να πετύχει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια”, πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος υπουργός.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι, αν η Χαμάς παραδώσει τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους, τότε “αυτός ο πόλεμος θα σταματήσει αμέσως”. Πρόσθεσε επίσης ότι η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως ο Ερντάν επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο Ιράν, επικρίνοντας την παρουσία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν στη συνεδρίαση.

“Πόσο παράλογο είναι να βρίσκεται εδώ ο υπουργός Εξωτερικών του υπ’ αριθμόν ένα κράτους χρηματοδότη της τρομοκρατίας, που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή;”, διερωτήθηκε.

“Μπορείτε να φανταστείτε τον υπουργό Εξωτερικών του Χίτλερ να συμμετέχει σε μια σοβαρή συζήτηση για την υπεράσπιση των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος;”, πρόσθεσε ο Ερντάν.

Το Ιράν στηρίζει τη Χαμάς, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και τους Χούθι στην Υεμένη. Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων, επιθέσεις συνδεόμενων με το Ιράν ομάδων εναντίον αμερικανικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ και επιθέσεις από τους Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

“Ο τερματισμός της γενοκτονίας στη Γάζα είναι το βασικό κλειδί για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή”, τόνισε από την πλευρά του ο Αμίρ- Αμπντολαχιάν. “Ο φόνος αμάχων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τη λεγόμενη ‘πλήρη εξάρθρωση της Χαμάς’ διότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ”, πρόσθεσε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube