REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ 30 Ιανουαρίου 2024

Ανταρσία στο Τέξας

Ανταρσία στο Τέξας

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν πιο κοντά σε μια συνταγματική κρίση

Της Patricia Lopez

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν πιο κοντά σε μια συνταγματική κρίση απ’ ό,τι έχουν έρθει εδώ και χρόνια, χάρη σε μια ομάδα αδίστακτων Ρεπουμπλικανών κυβερνητών πολιτειών οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τις κυνικές απαιτήσεις ενός τέως προέδρου της χώρας που αποζητεί απελπισμένα να ανακτήσει την εξουσία.

Είκοσι πέντε Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες υποστηρίζουν την εξεγερσιακή αντιπαράθεση του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ζητήματα συνόρων, δηλώνοντας δημόσια την υποστήριξή τους σε μια δήλωση που αναφέρει: “Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ και την Πολιτεία του Τέξας στη χρησιμοποίηση κάθε εργαλείου και στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων των συρμάτινων περιφράξεων, για την ασφάλεια των συνόρων”.

Στις 22 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πράγματι την εξουσία να αφαιρέσει το αγκαθωτό σύρμα που ο Άμποτ διέταξε να απλωθεί κατά μήκος του Eagle Pass, κοντά στο Ρίο Γκράντε, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Στην ουσία οι κυβερνήτες αψηφούν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το σκόπιμο “τραμπικό” ναυάγιο της συμφωνίας στο Κογκρέσο

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι εκεί για να τους σύρει στο άρμα του. Το σαββατοκύριακο καυχήθηκε ότι οδήγησε σε ναυάγιο έναν συμβιβασμό μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στην ομοσπονδιακή Γερουσία για το μεταναστευτικό, επαινώντας τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, που κήρυξε “νεκρό” το νομοσχέδιο πριν καν το εξετάσει το σώμα. Όταν έφτασαν τα νέα ότι η συμφωνία ναυαγούσε λόγω του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα Θομ Τίλις χαρακτήρισε “ανήθικο” το να αρνηθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έναν συμβιβασμό που ήταν αναγκαίος, μόνο και μόνο για να βοηθήσει την προσπάθεια του Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

“Δεν ήρθα εδώ στη Γερουσία για να έχω τον πρόεδρο ή και κάποιον υποψήφιο πρόεδρο ως αφεντικό”, δήλωσε ο Τίλις στο NBC News. “Ήρθα εδώ για να περνώ καλές και ωφέλιμες πολιτικές. Είναι ανήθικο για μένα να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι έκανα τα στραβά μάτια επειδή πίστευα ότι αυτό είναι το κλειδί για να κερδίσει ο πρόεδρος Τραμπ τις εκλογές”.

Ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη 91 κατηγορίες για αδικήματα σε τέσσερις διαφορετικές νομικές δικαιοδοσίες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, φαίνεται τώρα να υποδαυλίζει μια άλλου είδους ανταρσία, προτρέποντας “όλες τις πρόθυμες πολιτείες να αναπτύξουν τους ενστόλους τους στο Τέξας για να αποτρέψουν την είσοδο παράνομων μεταναστών και για να τους απομακρύνουν πίσω από τα σύνορα”.

Η ομοσπονδιακή αρχή για τα σύνορα των ΗΠΑ είναι καλά εδραιωμένη και έχει επικυρωθεί ως προς τις εξουσίες της από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Σήμερα αυτή η εξουσία δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, ο Άμποτ διέταξε τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς του Τέξας να εμποδίσουν τους πράκτορες της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ από το να παρέχουν βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ διέσχιζαν το Ρίο Γκράντε. Αποτέλεσμα ήταν να πνιγεί μια γυναίκα και δύο παιδιά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση έχει αγγίξει επίπεδα κρίσης. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ήρθαν σε επαφή με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια μετανάστες στα νότια σύνορα πέρυσι και με περίπου 250.000 μόνο τον Δεκέμβριο. Στα σημεία εισόδου της περιοχής του Ελ Πάσο μόλις την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί “αναχαίτισαν” 291 λίβρες μεθαμφεταμίνης, φαιντανύλης, κοκαΐνης και μαριχουάνας.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο εξοργιστικό το γεγονός ότι ο Τραμπ πυροδοτεί οργή ενώ σκόπιμα σαμποτάρει παραγωγικές λύσεις, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως “παράσιτα” που “δηλητηριάζουν το αίμα” της χώρας, απηχώντας μια γλώσσα που θυμίζει περισσότερο Χίτλερ παρά Αμερικανό υποψήφιο πρόεδρο.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήτες, ορισμένοι από τους οποίους είτε επιθυμούν να λάβουν ανταλλάγματα και χάρες από τον Τραμπ είτε υποβάλλονται σε οντισιόν για να γίνουν αργότερα υποψήφιοί του, εντείνουν την εκστρατεία τους. Ο κυβερνήτης της Αϊόβα, Κιμ Ρέινολντς (ο οποίος υποστήριζε τον Ρον Ντε Σάντις έναντι του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εν όψει προεδρικών εκλογών) ανάρτησε στο Χ την περασμένη εβδομάδα ότι “η Αϊόβα έστειλε την Εθνοφρουρά της και την πολιτειακή της αστυνομία στα σύνορα πέρυσι για να σταματήσουν αυτή την εισβολή. Η Αϊόβα στέκεται δίπλα στο Τέξας”. Αυτό το είδος θεάτρου το 2022 κόστισε στους φορολογούμενους σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακούφιση από τον Covid και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν έλυσε το πρόβλημα.

Ανταρσία στην Εθνοφρουρά;

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, προχώρησε παραπέρα, αμφισβητώντας δημόσια αν τα στρατεύματα της πολιτειακής Εθνοφρουράς θα υπάκουαν εάν ο Μπάιντεν τα περνούσε υπό ομοσπονδιακή δικαιοδοσία. “Νομίζω ότι θα βρίσκονταν σε δύσκολο δίλημμα μεταξύ του να προστατεύσουν την πατρίδα τους ή να ακολουθήσουν εκείνο που θα τους διέταζε ο Μπάιντεν”, δήλωσε ο Στιτ.

Ο Μπάιντεν, φυσικά, είναι αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων και δεν πρέπει να τίθεται θέμα ποιου τις εντολές θα έπρεπε να ακολουθηθούν οι εθνοφρουροί. Στρατεύματα που θα αψηφούσαν τις προεδρικές εντολές θα μπορούσαν να βρεθούν σε σοβαρό πρόβλημα και η στρατιωτική πειθαρχία θα διαρρηγνυόταν.

Εντείνοντας το χάος και την αστάθεια, οι διοργανωτές ενός κονβόι υπό τον γενικό τίτλο “Take Our Border Back” (Ας πάρουμε πίσω τα συνόρά μας) δήλωσαν στο Vice News ότι κατευθύνονται προς τα νότια σύνορα με την πεποίθηση ότι αυτή είναι μια “βιβλική, μνημειώδης στιγμή”. Το κονβόι, το οποίο αυτοαποκαλείται “Στρατός του Θεού”, άρχισε να οργανώνεται πριν από τις οδηγίες του Τραμπ, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρητορική του έχει τροφοδοτήσει αντιμεταναστευτικά αισθήματα τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ, πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών, χαρακτήρισε την κρίση που έχει προκληθεί από τους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες “ντροπιαστική, καθώς έχουμε μια κατάσταση στα σύνορα που πρέπει να διορθωθεί και οι Ρεπουμπλικάνοι απομακρύνθηκαν από την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εδώ και μισό αιώνα. Θέλουν απλώς να προκαλούν φόβο στους ανθρώπους”.

Το πιο ανησυχητικό, είπε, είναι ότι “δεν αψηφούν απλώς τον Μπάιντεν, αλλά δημιουργούν μια συνταγματική κρίση η οποία θα μπορούσε να διχάσει τη χώρα”. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έπρεπε να είχε βάλει ένα τέλος στην αντιπαράθεση, σημείωσε, ωστόσο “τώρα οι συγκεκριμένοι κυβερνήτες χρησιμοποιούν τους πολίτες και την Εθνοφρουρά τους σε άμεση αντίθεση με αυτή την απόφαση”.

Συνταγματικές ακροβασίες

Ο Έρικ Τζάνους, ειδικός στο συνταγματικό δίκαιο και πρώην κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Mitchell Hamline στη Μινεσότα, χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή και επικίνδυνη.

“Η πολιτική διάσταση πίσω από όλα αυτά είναι ξεκάθαρη”, είπε ο Τζάνους. “Εδώ όμως υπάρχει ένα βαθύτερο φιλοσοφικό νήμα. Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας ριζοσπαστικής ατζέντας για την απελευθέρωση των πολιτειών από τους περιορισμούς τους οποίους έχουν ως μέλη της ένωσης των πολιτειών που συναποτελούν τις ΗΠΑ. Είναι αυταρχικής υφής και πολύ, πολύ επικίνδυνο. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι έχουν διαφυλάξει τη συνοχή της δημοκρατίας μας. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει, αυτό είναι οριστικό και δεσμευτικό για όλους. Το αποδέχεσαι και εργάζεσαι για να αλλάξεις το υπάρχον σύστημα”.

Ο Τζάνους ενοχλείται περισσότερο από το γεγονός ότι ο Άμποτ και άλλοι διαστρέφουν την έννοια ενός κάπως αόριστου τμήματος του Άρθρου 1 του Συντάγματος των ΗΠΑ που αναφέρεται στη δυνατότητα μιας πολιτείας να αμύνεται έναντι εισβολής.

“Πρώτον, δεν υπάρχει εισβολή”, λέει ο Τζάνους. “Αυτή η διάταξη του συντάγματος δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί το ίδιο. Απλώς δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο συνταγματικό κείμενο γι’ αυτό που ισχυρίζεται ο Άμποτ”.

Λύση

Υπάρχει ένας άλλος δρόμος εδώ, εκείνος που απομακρύνεται από τις απαιτήσεις ενός αυτοαποκαλούμενου επίδοξου δικτάτορα που επιδιώκει να διχάσει και να αποσπάσει περαιτέρω την προσοχή. Και δεν μπορεί να βρεθεί στις επιπόλαιες προσπάθειες των κυβερνητών οι οποίοι επιθυμούν να σφετεριστούν ομοσπονδιακή εξουσία καθώς χωρίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ σε μικροσκοπικά πολιτειακά φέουδα.

Η μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών που εργάζεται επιμελώς με τον Λευκό Οίκο για την επίλυση της συνοριακής κρίσης μάς δείχνει τον δρόμο. Μπορούμε να έχουμε ισχυρή φύλαξη των συνόρων η οποία να στέλνει πραγματικούς πόρους στα σύνορα, να είναι ανθρώπινη και να μειώνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού που γίνεται αρκετά έντονη ώστε να απειλεί τις δυνατότητες των εταιρειών να επεκτείνονται.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την εξουσία έκτακτης ανάγκης να “κλείνουν τα σύνορα όταν κατακλυστούν. Αν δινόταν αυτή η εξουσία στον πρόεδρο, θα τη χρησιμοποιούσα την ημέρα που θα υπέγραφα το νομοσχέδιο”.

Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από τη διαρκή οργή, τον διχασμό και τη μνησικακία η οποία έχει αποδειχθεί τόσο άκαρπη και να εργαστούμε για πραγματικές λύσεις.

Απόδοση – Επιμέλεια – Επιλογή Κειμένων (2019-2024): Γ.Δ. Παυλόπουλος

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube