Weather Icon
Ιράν , Πακιστάν 18 Ιανουαρίου 2024

Ανάλυση: Γιατί Ιράν και Πακιστάν άνοιξαν νέο πολεμικό μέτωπο – Τι συμβαίνει στα σύνορα

Ανάλυση: Γιατί Ιράν και Πακιστάν άνοιξαν νέο πολεμικό μέτωπο – Τι συμβαίνει στα σύνορα

Οι Μπαλούχοι και το Μπαλουχιστάν στο επίκεντρο

Το Πακιστάν και το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει εκατέρωθεν χτυπήματα σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των γειτόνων, σε μια εποχή που οι εντάσεις έχουν αυξηθεί απότομα στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν.

Οι δύο χώρες μοιράζονται ένα ασταθές σύνορο, που εκτείνεται περίπου 900 χιλιόμετρα (560 μίλια), με την επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν από τη μία πλευρά και την επαρχία Σιστάν και Μπαλουτσιστάν του Ιράν από την άλλη.

Και τα δύο κράτη πολεμούν εδώ και πολύ καιρό τους μαχητές στην ταραχώδη περιοχή των Μπαλόχ κατά μήκος των συνόρων. Όμως, ενώ οι δύο χώρες μοιράζονται έναν κοινό αυτονομιστικό εχθρό, είναι πολύ ασυνήθιστο για κάθε πλευρά να επιτίθεται στους μαχητές η μία στο έδαφος της άλλης.

Τα τελευταία χτυπήματα έρχονται καθώς οι σύμμαχοι και οι πληρεξούσιοι του Ιράν στη Μέση Ανατολή – ο λεγόμενος άξονας αντίστασης – εξαπολύουν επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις και τους συμμάχους του στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα.

Τι συνέβη;

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη ακολουθία γεγονότων δόθηκε την Τρίτη όταν το Ιράν πραγματοποίησε επιδρομές στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν – σκοτώνοντας δύο παιδιά και τραυματίζοντας πολλά άλλα, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι είχε «στοχοποιήσει μόνο Ιρανούς τρομοκράτες στο έδαφος του Πακιστάν» και ότι κανένας Πακιστανός υπήκοος δεν έγινε στόχος.

Ωστόσο, η επίθεση πυροδότησε οργή στο Πακιστάν, το οποίο χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος των διμερών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Ιράν».

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είπε ότι στόχευε προπύργια της σουνιτικής μαχητικής ομάδας Jaish al-Adl, γνωστή στο Ιράν ως Jaish al-Dhulm, ή Στρατός της Δικαιοσύνης.

Η αυτονομιστική μαχητική ομάδα δρα και στις δύο πλευρές των συνόρων Ιράν-Πακιστάν και στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων. Ο απώτερος στόχος του είναι η ανεξαρτησία της επαρχίας Σιστάν και Μπαλουτσιστάν του Ιράν.

Το Πακιστάν, που είναι και πυρηνική δύναμη, είναι κατά πλειοψηφία Σουνιτικό – ο κυρίαρχος κλάδος του Ισλάμ – ενώ το Ιράν και ο «άξονας αντίστασής του» είναι σε μεγάλο βαθμό Σιίτες.

Το Πακιστάν αντέδρασε δύο ημέρες αργότερα με αυτό που αποκάλεσε μια «σειρά εξαιρετικά συντονισμένων και ειδικά στοχευμένων στρατιωτικών επιδρομών ακριβείας» σε πολλά υποτιθέμενα κρησφύγετα αυτονομιστών στο Σιστάν και το Μπαλουτσεστάν.

Ανακοινώνοντας τις επιδρομές την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν είπε ότι ένας αριθμός μαχητών σκοτώθηκε. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά εκρήξεων – τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Το Πακιστάν είπε ότι παραπονιόταν για χρόνια ότι οι αυτονομιστές μαχητές είχαν «ασφαλή καταφύγια και καταφύγια» στο Ιράν – και αναγκάστηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με τα χτυπήματα της Πέμπτης.

Γιατί τώρα;

Ο αγώνας Πακιστάν και Ιράν κατά των αυτονομιστών που δρουν εκατέρωθεν των συνόρων του άλλου δεν είναι νέος.

Φονικές συγκρούσεις κατά μήκος των ταραγμένων συνόρων έχουν συμβεί τακτικά όλα αυτά τα χρόνια. Μόλις τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατηγόρησε τους μαχητές της Jaish al-Adl ότι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στο Σιστάν και το Μπαλουτσεστάν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Ιρανών αστυνομικών, σύμφωνα με το Tasnim.

Αυτό που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, ωστόσο, είναι η προθυμία κάθε πλευράς να χτυπήσει στόχους πέρα από αυτά τα σύνορα, χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως η μία την άλλη. Και όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος έχει προκαλέσει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.

Η μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση μπορεί να ενθάρρυνε το Ιράν να είναι πιο προορατικό στην επιδίωξη στόχων πέρα από τα σύνορά του, λένε οι ειδικοί – ειδικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών και την ελαστικοποίηση της δικής τους στρατιωτικής δύναμης για να αποτρέψουν περαιτέρω κινήσεις του Ιράν.

Την ημέρα πριν από τα χτυπήματα στο Πακιστάν, το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους στο Ιράκ και τη Συρία, ισχυριζόμενος ότι στόχευε μια βάση κατασκοπείας για τις ισραηλινές δυνάμεις και τις «αντι-ιρανικές τρομοκρατικές ομάδες».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται σφοδρές μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και οι ΗΠΑ πολεμούν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα στο όνομα της εκδίκησης για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Τι συμβαίνει με τη σύγκρουση στα σύνορα;

Ο λαός των Μπαλούχ, που γράφεται επίσης και Μπαλούχ, ζει εκεί όπου συναντώνται το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Έχουν παρουσιάσει εδώ και καιρό έντονη διάθεση αυτονομίας και πάντα αγανακτούσαν που κυβερνώνται τόσο από το Ισλαμαμπάντ όσο και από την Τεχεράνη, με τις εξεγέρσεις να ξεσπούν σε όλη την πορώδη συνοριακή περιοχή για δεκαετίες.

Η περιοχή στην οποία ζουν είναι επίσης πλούσια σε φυσικούς πόρους, αλλά οι αυτονομιστές των Μπαλούχ παραπονιούνται ότι οι κάτοικοί τους, μερικοί από τους φτωχότερους της περιοχής, έχουν δει λίγο πλούτο να κυλάει στις κοινότητές τους.

Το Μπαλουχιστάν, η μεγαλύτερη επαρχία του Πακιστάν ανά περιοχή, έχει γίνει μάρτυρας μιας σειράς θανατηφόρων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, που τροφοδοτούνται από μια δεκαετία εξέγερσης από αυτονομιστές που απαιτούν ανεξαρτησία από τη χώρα, εξοργισμένοι από αυτό που λένε ότι είναι το κρατικό μονοπώλιο και η εκμετάλλευση του ορυκτού της περιοχής πόροι.

Το Ιράν έχει επίσης αντιμετωπίσει μακρά ιστορία εξεγέρσεων από τις μειονότητες των Κούρδων, των Αράβων και των Μπαλώχ.

Η Jaish al-Adl είναι μόνο μία από τις πολλές αυτονομιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. Αρχικά ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης σουνιτικής μαχητικής ομάδας που ονομάζεται Jundallah, η οποία διαλύθηκε μετά την εκτέλεση του αρχηγού της από το Ιράν το 2010, σύμφωνα με το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Jaish al-Adl εμφανίστηκε αντ’ αυτού και έχει χαρακτηριστεί ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ομάδα στοχεύει συχνά το ιρανικό προσωπικό ασφαλείας, κυβερνητικούς αξιωματούχους και σιίτες πολίτες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Το 2015, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που σκότωσε οκτώ Ιρανούς συνοριοφύλακες, με μαχητές να περνούν στο Ιράν από το Πακιστάν. Και το 2019, ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έπληξε λεωφορείο που μετέφερε μέλη του ιρανικού στρατού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 στο Σιστάν-Μπαλουτσεστάν.

Την Τετάρτη, μια μέρα μετά τα πλήγματα του Ιράν στο Πακιστάν, η Jaish al-Adl ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ιρανικό στρατιωτικό όχημα στο Σιστάν και Μπαλουτσεστάν.

Τι ακολουθεί:

Τα χτυπήματα του Ιράν την Τρίτη προκάλεσαν διπλωματική διαμάχη, με το Πακιστάν να ανακαλεί τον πρεσβευτή του από το Ιράν και να αναστείλει όλες τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τη γείτονά του. Και μετά τα χτυπήματα του Πακιστάν, το Ιράν την Πέμπτη ζήτησε «μια άμεση εξήγηση» από τη γείτονά του, ανέφερε η Tasmin.

H Ινδία δηλώνει ότι έχει «μηδενική ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία» και ότι η επίθεση ήταν «ένα θέμα μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν». Η Κίνα προέτρεψε και τα δύο έθνη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να αποτρέψει τη Μέση Ανατολή από το να ξεσπάσει σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

«Είδαμε το Ιράν να παραβιάζει τα κυρίαρχα σύνορα τριών από τους γείτονές του τις τελευταίες δύο ημέρες», είπε, αναφερόμενος στο Πακιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Πακιστάν – έναν μακροχρόνιο σύμμαχο των ΗΠΑ – να αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν, ο Μίλερ είπε, «Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά».

Το επακόλουθο χτύπημα του Πακιστάν σε ιρανικό έδαφος δείχνει ότι έχει αποφασίσει να απαντήσει με κάτι περισσότερο από διπλωματικά όπλα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν είτε το Ιράν είτε το Πακιστάν θα ήθελαν να εμπλακούν σε πλήρεις εχθροπραξίες εναντίον αυτονομιστικών ομάδων που και οι δύο θεωρούν εχθρό.

Και οι δύο πλευρές εξέδωσαν ανακοινώσεις μετά τις αντίστοιχες απεργίες τους που υπονοούσαν την επιθυμία να μην κλιμακωθούν τα πράγματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν χαρακτήρισε το Ιράν «αδελφή χώρα» και τόνισε την ανάγκη «να βρεθούν κοινές λύσεις».

Αυτό απηχούσε τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αποκάλεσε το Πακιστάν «φιλική χώρα» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και είπε ότι τα χτυπήματά τους ήταν αναλογικά και στόχευαν μόνο σε μαχητές.

SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube