ΗΠΑ 16 Ιανουαρίου 2024

Ανάλυση BBC: Τι σημαίνει η σαρωτική νίκη Τραμπ στις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα

Ανάλυση BBC: Τι σημαίνει η σαρωτική νίκη Τραμπ στις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα

Ιστορικά τεράστια νίκη

Μία άλλη παράμετρο που θέτει η ανάλυση του βρετανικού δικτύου είναι η προσέλευση των υποστηρικτών του πρώην προέδρου παρά το ακραίο κρύο.

Παράλληλα, κανένας από τους κύριους αντιπάλους του Τραμπ, η Νίκι Χέιλι ή ο Ρον Ντε Σάντις, δεν εμφανίστηκαν ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν τον Τραμπ. Την ίδια ώρα, ο πιο ιδεολογικά συγγενής αντίπαλός του, Βίβελ Ραμασουάμι, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και ότι θα υποστηρίξει τον κ. Τραμπ στο Νιου Χάμσαϊρ την Τρίτη. 

Ιστορικά τεράστια νίκη

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα ήταν ιστορικά τεράστια, αναφέρει το BBC. Κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε όλες εκτός από μία από τις 99 κομητείες της Αϊόβα.

Κανείς δεν είχε επικρατήσει σε εκλογές της Αϊόβα με περισσότερες από 12 μονάδες. Με διαφορά στο περίπου 30% ο Τραμπ θα μπορούσε να καταλήξει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που συμμετείχαν.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, ο  Τραμπ έχει ποσοστό  51%, με τον Ντε Σάντις στο 21% και την Χέιλι το 19%.

Μία έρευνα στο διαδίκτυο όπου προσέφυγαν οι κάτοικοι της Αϊόβα το βράδυ της Δευτέρας εξηγεί ακριβώς την επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους που συμμετείχαν στις εκλογές θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του κινήματος του Τραμπ «Make America Great Again», σύμφωνα με το BBC.

Επίσης, η νίκη του Τραμπ ήταν ευρεία αφού κέρδισε μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες. Κέρδισε επίσης τους ευαγγελικούς και ακροδεξιούς συντηρητικούς ψηφοφόρους που δυσκολεύτηκε να κερδίσει το 2016.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην Αϊόβα είπε στο CBS ότι πίστευαν ότι ο  Τραμπ ήταν ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, ένας αριθμός που αυξήθηκε στο 90% μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ.

Η νίκη του Τραμπ είναι μια σημαντική ανατροπή

Η κυριαρχία του Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν αδιαμφισβήτητη, αλλά η νίκη του εδώ, στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής, είναι εξαιρετική, αναφέρει το BBC.

Πριν από δύο χρόνια, 22 μήνες και 25 ημέρες, ολοκλήρωσε την πρώτη του προεδρική θητεία κάτω από συνθήκες σύγκρουσης όταν αμφισβήτησε την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Αντιμετωπίζει δύο ποινικές δίκες που σχετίζονται με αυτές τις υποθέσεις.

Τώρα, ως νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών της Αϊόβα, έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει ακόμα δουλειά να κάνει για να κερδίσει. Θα αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη πρόκληση από την Χάλει στο Νιου Χάμσαϊρ την επόμενη εβδομάδα, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμά του έχει μειωθεί σχεδόν σε μονοψήφιο αριθμό.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube