Ορθοδοξία 21 Ιανουαρίου 2024

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής!

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής!
Γράφει ο «Θεόφιλος Ακρίτας»

“…όσο ο κόσμος υποκύψει η πολύ ποθούμενη ελευθερία δεν θα έρθει”


Καταρχάς να πούμε ότι στην εποχή του Αγίου Μαξίμου (615 μ.Χ.) η εκκλησία κλονίζεται από μια νέα αίρεση, την αίρεση του Μονοθελητισμού. Ο άγιος Μάξιμος εγκαταλείπει τα ανάκτορα και γίνεται μοναχός σε ένα μοναστήρι απέναντι από την Πόλη, στην Χρυσούπολη.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Ανατολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είχε δεχθεί την νέα αίρεση. Η Δύση ήταν ορθόδοξη, γι’ αυτό από κάποιο διάστημα και έπειτα ο άγιος Μάξιμος, πηγαίνει στην κάτω Αφρική και από κει πολεμά με τους υπόλοιπους που δεν προσκύνησαν την νέα αίρεση. Μάλιστα μας δηλώνει ότι δεν ήθελε να έχει κοινωνία με το οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, θεωρούσε μολυσμό της ψυχής του «καταλείπει μέν ἅπαντα, ψυχῆς ὥσπερ κοίνωσιν τό τοῖς τοιούτους ἀνεστράφθαι οἰόμενος».

Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ήταν, ακλόνητος και ανένδοτος. Ούτε τα βασανιστήρια τον έκαναν να κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Του ξερίζωσαν την γλώσσα για να μην ομολογεί και του έκοψαν το δεξί χέρι να μην γράφει. Ήταν 80 χρόνων τότε. 

Τότε στα Ιεροσόλυμα ήταν πατριάρχης ο Σωφρόνιος. Είχαν μαζευτεί δίπλα του όλοι οι Ομολογητές, όσιοι δεν δέχθηκαν την νέα αίρεση και μαζί με τον Άγιο αυτό πατριάρχη Σωφρόνιο καταδίκασαν και αναθεμάτισαν τον Μονοθελητισμό* το 634μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα. 

Αυτές οι μέρες σε μια πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο ένας σεβαστός ιερέας μεταξύ άλλων είπε: “όσο ο κόσμος υποκύπτει η πολύ ποθούμενη ελευθερία δεν θα έρθει”. Πραγματικά έτσι είναι. Όσο δεν υπάρχει αντίδραση και διαμαρτυρία όχι μόνο δεν θα έρθει η ελευθερία, αλλά θα γίνουμε και δούλοι του συστήματος. Δυστυχώς ο κόσμος όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά τους υποστηρίζει κιόλας. Έχει ξεχάσει ο λαός ότι εκτός από υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και απέναντι στην εκκλησία, έχουμε και δικαιώματα. 

Είναι μια πολύ καλή αφορμή αυτά τα λόγια του ιερέα για να αναφέρουμε το εξής: Αγαπητοί ιερείς (το ίδιο ισχύει και για Επισκόπους της εκκλησίας μας όσο δεν μιλάτε, δεν αντιδρά κανείς, οι ηγέτες της εκκλησίας μας κάνουν ότι θέλουν, “νομίζουν ότι η εκκλησία είναι το καράβι του κάθε Επισκόπου και κάνει ότι θέλει” έλεγε ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Ο άγιος Αθανάσιος που εορτάσαμε πριν λίγες μέρες μας λέει: “μην ανεχόμεθα αυτούς που προσπαθούν να καινοτομούν στην πίστη“[1]. Εδώ και χρόνια στην ηγεσία της εκκλησίας μας έχουν εισάγει τόσες πολλές καινοτομίες και αιρετικές διδασκαλίες, ενώ είναι λίγες οι περιπτώσεις κληρικών που αντιδρούν.

Συμβουλές- διδασκαλία του αγίου Μαξίμου

Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής είπε ότι: «Με τον επίσκοπο επιβάλλεται να ενωθεί κανείς εφόσον αυτός είναι ενωμένος με την αλήθεια»[2]. Από ότι φαίνεται και το δείχνουν τα έργα και τα κηρύγματα τους, δεν είναι ενωμένοι με την αλήθεια. Διότι εάν ήταν έτσι δεν θα αναγνώριζαν τους αιρετικούς ως «εκκλησία» στο Κολυμπάρι στην Κρήτη (2016) ούτε και τα προχωρούσαν στην αναγνώριση των σχισματικών, καθαιρεμένων της Ουκρανίας (2018). 

Βάση της διδασκαλίας του Αγίου Μαξίμου του ομολογητού, δεν επιτρέπεται καμία κοινωνία με τέτοιους λυκοποιμένες, με τέτοιους οικουμενιστάς, αυτό το θηρίο που έχει εισχωρήσει στην εκκλησία μας. 

Άλλη διδασκαλία του αγίου Μαξίμου: «Κάθε άνθρωπος αγιάζεται με την ακριβή ομολογία πίστεως…»[3]. Πραγματικά κανείς δεν σώζεται με μια “πίστη” ραμμένη στα μέτρα του. 

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να επισημάνουμε: Η αίρεση και οι αιρετικοί είναι εχθροί του Χριστού και της ορθοδόξου εκκλησίας μας. Μετά από τόσα που μας διδάσκει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, μια ερώτηση προς τους ιερείς είναι αυθόρμητη και αφοπλιστική: «Αυτόν που ο Κύριος μισεί, πως εσύ τον έχεις φίλο;»[4]

Μην ξεχνάμε ότι η «Αλήθεια ελευθερώνει ημάς» [5] όσο βαδίζει κανείς με το ψέμα και με την αίρεση, θα είναι δούλος. 

Καλή φώτιση και μετάνοια σε όλους!

  • [*]  Στο σημείο αυτό να πω, ότι γίνεται να καταδικαστεί μια αίρεση όπως η παναίρεση του οικουμενισμού και από άλλο πατριάρχη. Αλίμονο μας εάν περιμένουμε να το κάνει ο Βαρθολομαίος. Ας ευχηθούμε ο Θεός να μας ελεήσει και δώσει έναν νέο Σωφρόνιος και να μαζευτούμε δίπλα του όσιοι αγαπάμε την αλήθεια και να καταδικάζουμε την αίρεση και τους υποστηρικτές της, Πατριάρχες, Δεσποτάδες, ιερείς και θεολόγοι. 
  • 1. Μ. Αθανάσιος,Ε.Π.Ε.10, Προς τους Επισκόπους Αιγύπτου και Λιβύης,κεφ8.
  • 2. P.G. 132.AC.
  • 3. P.G. 161D-165C.
  • 4. Β’ Παραλειπ,ιθ’2.
  • 5 Ιωάν η’32.

ΠΗΓΗ: katanixi.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube