REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 22 Ιανουαρίου 2024

Admiral Kuznetsov: Το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού ναυτικού παραμένει καθηλωμένο

Admiral Kuznetsov: Το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού ναυτικού παραμένει καθηλωμένο

Τα μαχητικά Mikoyan MiG-29KR χρησομοποιούνται σε άλλους ρόλους

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό επιβιβάζει τα νέα του μαχητικά Mikoyan MiG-29KR στο μοναδικό αεροπλανοφόρο του, το γερασμένο -και ακατάλληλο- Admiral Kuznetsov.

Να αναφέρουμε ότι, το ετοιμόρροπο Kuznetsov βρίσκεται σε γενική επισκευή από το 2017. Το 58.000 τόνων, της δεκαετίας του 1980, αεροπλανοφόρο μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ σε υπηρεσία πρώτης γραμμής, με αποτέλεσμα να μείνουν ουσιαστικά ξεκρέμαστα τα δικινητήρια, υπερηχητικά MiG του.

Το Πολεμικό Ναυτικό ενδέχεται σήμερα να έχει βρει άλλη χρήση για μερικά από τα 22 περίπου MiG-29KR που απέμειναν από τα 24 που απέκτησε ο στόλος το 2013. Σύμφωνα με το Ουκρανικό Κέντρο Αμυντικών Στρατηγικών, τα έχει στείλει στην Κριμαία. Από κει, όπως αναφέρεται, καταδιώκουν σκάφη του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Τα νέα MiG, τα οποία διαθέτουν ικανότητα πολλαπλών ρόλων με σύγχρονα όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, παρέμειναν εκτός τους πρώτους 18 μήνες του 23μηνου ευρύτερου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ενδεχομένως το περασμένο φθινόπωρο, τουλάχιστον δύο MiG-29KR που ανήκαν στο 100ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα Ναυτικής Μαχητικής Αεροπορίας πετούσαν από την αεροπορική βάση Saky στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Τα μεσαίου βάρους MiG φέρονται να έχουν πετάξει μαζί με τα βαριά μαχητικά Sukhoi Su-30SM του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σε περιπολίες που αναζητούσαν σκάφη του ουκρανικού ναυτικού που κινούνταν στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

Μετά τη βύθιση της φρεγάτας Hetman Sahaydachniy, το ουκρανικό ναυτικό δεν διαθέτει πλέον μεγάλα οπλισμένα πολεμικά πλοία. Αυτό που διαθέτει είναι πολλούς πυραύλους, εναέρια και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και γρήγορα μικρά σκάφη.

Τα επανδρωμένα σκάφη μεταφέρουν Ουκρανούς κομάντος σε επιδρομές σε ρωσικά εδάφη. Ρομποτικά σκάφη, γεμάτα με εκρηκτικά, διεισδύουν σε λιμάνια για να πλήξουν ρωσικά πολεμικά πλοία.

Το υπερηχητικό μαχητικό εναντίον του μικρού σκάφους μπορεί να φαίνεται σαν μια άδικη μάχη, αλλά τα πληρώματα των ουκρανικών σκαφών συχνά διαθέτουν πυραύλους εδάφους-αέρος που εκτοξεύονται από τον ώμο. Τον Αύγουστο, ένα ουκρανικό πλήρωμα πέτυχε χτύπημα σε ρωσικό μαχητικό Sukhoi, προκαλώντας του προφανώς ζημιά και αναγκάζοντάς το να επιστρέψει στη βάση.

Παρά τον κίνδυνο, μην σοκαριστείτε αν δείτε περισσότερα MiG-29KR στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία. Ορισμένα από τα MiG-29KR του ρωσικού ναυτικού περιπολούν πάνω από τη ρωσική Αρκτική, αλλά ο κύριος κορμός της δύναμης -περισσότερα από δώδεκα αεροσκάφη- μπορεί να είναι διαθέσιμα για πολεμικές επιχειρήσεις.

Και δεν είναι ότι τα MiG θα χρειαστεί να επιβιβαστούν στο Kuznetsov σύντομα. Ενώ το Κρεμλίνο προβλέπει αισιόδοξα ότι το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να επιστρέψει στον στόλο φέτος, είναι πιθανό η επισκευή να επεκταθεί μέχρι το 2025.

Υπάρχει ακόμη και μια μικρή πιθανότητα το Kuznetsov να μην επανέλθει ποτέ στον στόλο. Το αεροπλανοφόρο διαθέτει πολύ λίγη πραγματική μαχητική ισχύ – ίσως πολύ λίγη για να δικαιολογήσει το ρίσκο που πρέπει να αναλάβει το πλήρωμα κάθε φορά που το γηραιό σκάφος αποπλέει.

Την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το Kuznetsov, στα ανοικτά των ακτών της Συρίας για πλήγματα κατά των Σύρων ανταρτών το 2016, η αεροπορική πτέρυγα του έχασε ένα MiG-29 και ένα Su-33 λόγω ελαττωματικού μηχανισμού συγκράτησης. Οι επικεφαλής του στόλου αποφάσισαν ότι το Kuznetsov δεν ήταν ασφαλές για πτητικές επιχειρήσεις πριν από την προγραμματισμένη επισκευή του και μετέφεραν την αεροπορική πτέρυγά του -συμπεριλαμβανομένων των MiG που διασώθηκαν- σε αεροπορική βάση στη Συρία.

Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Πηγή: forbesgreece

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube