Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση του ΔΔΧ, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι «εκ των πραγμάτων η απόφαση περιλαμβάνει κάποια από τα πράγματα που ζήτησε η Νότιος Αφρική αλλά δεν περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός ως προσωρινή θεραπεία που ήταν ένα από τα αιτήματα. Οπόταν το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν υποχρεούται να κάνει κατάπαυση του πυρός με βάση την απόφαση».

Εκείνο που είναι εξαιρετικά σημαντικό, σημείωσε, είναι ότι δόθηκαν όντως προσωρινά μέτρα και έβαλε και υποχρέωση του Ισραήλ το ΔΔΧ να κάμνει περιοδική έκθεση και να έρθει πίσω στο ΔΔΧ για να δείξει με ποιο τρόπο συμμορφώθηκε με τα μέτρα. Οπόταν, πρόσθεσε, «αυτό βάζει μια σοβαρή πίεση προς το Ισραήλ το οποίο δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει τις πολεμικές δραστηριότητες ενόψει του γεγονότος ότι δεν δόθηκε η κατάπαυση του πυρός ως προσωρινό μέτρο».

Σίγουρα, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένο το Ισραήλ να προσπαθήσει να περιορίσει τις άκριτες επιθέσεις κατά αμάχων με τρόπο που να παραβιάζουν τις συνθήκες ουσιαστικά της Γενεύης που προστατεύουν εν προκειμένου τους Παλαιστινίους. «Το πως θα εφαρμοστεί η απόφαση  απομένει να το δούμε», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την στιγμή πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε χθες το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι είναι επίσης σημαντικό ότι υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις εκ των προτέρων από κάποια κράτη ότι θα σεβαστούν την απόφαση, όπως η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι ουσιαστικά του Ισραήλ. «Οπωσδήποτε είναι μια απόφαση δικαστηρίου άρα δεν μιλούμε πλέον για ένα πολιτικό κείμενο που εξέδωσε η Γενική Συνέλευση ή άλλως πως το οποίο μπορεί κάποιος να αποδώσει σε πολιτικούς σχηματισμούς, επομένως δεν μπορεί να αγνοηθεί η απόφασή αυτή», είπε.

Από την άλλη, «το τονίζω διότι ήταν και κάτι το οποίο επεδίωκε έντονα το Ισραήλ και το τόνισε ο (Βενιαμίν) Νετανιάχου αμέσως μετά την απόφαση, ότι η μη χορήγηση θεραπείας για άμεση κατάπαυση του πυρός δεν ικανοποίησε πλήρως και την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι το αίτημα ήταν μεταξύ άλλων και για άμεση κατάπαυση του πυρός». Και το πολιτικό αίτημα ενώπιον του ΟΗΕ ήταν αίτημα για κατάπαυση του πυρός, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι «είναι σημαντική απόφαση, θεωρώ σε βάρος του Ισραήλ διότι υπάρχει απόφαση που αφορά το Ισραήλ και η οποία επιβάλλει κάποιες δεσμεύσεις προς το Ισραήλ». 

Απλά, σημείωσε, «αυτή η απόφαση δεν φθάνει μέχρι του βαθμού να ζητήσει κατάπαυση του πυρός που ήταν βασικό αίτημα όσων διαφωνούν με το Ισραήλ και την πολιτική που ασκεί στην παρούσα φάση».

ΚΥΠΕ