Περίπου 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους στέλνει στην Ουκρανία η Βρετανία, προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία των πολιτών και των υποδομών από τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η αποστολή έρχεται την ώρα που η Ρωσία εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το Κίεβο, σκοτώνοντας 18 αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

“(Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δοκιμάζει την άμυνα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητα της Δύσης, ελπίζοντας ότι μπορεί να αρπάξει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας. Αλλά κάνει λάθος”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Οι πύραυλοι αεράμυνας, που κατασκευάζονται στη Βρετανία από τον αμυντικό εργολάβο MBDA, έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται από αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Typhoon και F-35, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η Βρετανία έχει δεσμευτεί για στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών σε διάστημα δύο ετών.

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική