Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου στο κοινοβούλιο, που αναμένεται να διεξαχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση. Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο, ολοκληρώνοντας μία διαδικασία που δοκίμασε τους δεσμούς της Άγκυρας με τους συμμάχους της.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, ήγειρε αντιρρήσεις για την εισδοχή της Σουηδίας κατηγορώντας την Στοκχόλμη ότι στηρίζει ομάδες που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, που όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.

Ναυτεμπορική