Διεθνή
Το roadmap της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας
Το 2029 αναμένεται να είναι έτοιμη η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας, για την οποία χθες υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ και του αντίστοιχου της Τουρκίας TEIAS.
Το μνημόνιο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι, με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 600 MW (μεγαβάτ). Με το Σύστημα της Τουρκίας, η χώρα μας συνδέεται μέσω μίας γραμμής μεταφοράς 400 kV (κιλοβόλτ), μεταξύ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας και της αντίστοιχης υποδομής στο Babaeski της Τουρκίας.
Η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση
Οι δύο Διαχειριστές είχαν …δώσει τα χέρια ήδη από τον Μάρτιο του 2022 για την κατασκευή μιας νέας διασυνδετικής εναέριας γραμμής μεταφοράς ρεύματος 400 kV και μεταφορικής ικανότητας 600 MW, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό μήκος περί τα 130 χιλιόμετρα (χλμ.), εκ των οποίων τα 70 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας και τα 60 χλμ. εντός της τουρκικής, οδεύοντας παράλληλα με την υφιστάμενη διασύνδεση. Το νέο καλώδιο προβλέπεται ότι θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών και στις δύο κατευθύνσεις.
Οι προμελέτες και οι περιβαλλοντικές μελέτες, σύμφωνα με το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), για τα έτη 2024-2033, που τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα ανατεθούν τον Ιανουάριο, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις προσδιορίζεται ότι θα έχουν ληφθεί στις αρχές του 2025, οι απαλλοτριώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2027, η διακήρυξη του έργου τον Ιούνιο του 2027 ώστε να έχει ολοκληρωθεί στον Δεκέμβριο του 2029.
Σύνδεση με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς
Το νέο καλώδιο αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη σύνδεση του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ρεύματος με το μεγάλο σε έκταση σύστημα της Τουρκίας, η οποία είναι σχετικά ασθενής καθώς τα δύο συστήματα συνδέονται μέσω τριών διασυνδετικών γραμμών (μία γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας και δύο γραμμές Βουλγαρίας – Τουρκίας). Επίσης, θα βελτιώσει την ευστάθεια μεταξύ των διασυνδεδεμένων συστημάτων της βαλκανικής χερσονήσου με εκείνο της Τουρκίας, θα επιτρέψει τη διείσδυση περισσοτέρων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ελληνικό σύστημα, θα ενισχύσει τη σύγκλιση των αγορών με τις γειτονικές χώρες και θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.
East Balkan Corridor
Είναι αξιοσημείωτο ότι η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας καθώς και μία νέα γραμμή μεταφοράς 400 kV Βουλγαρίας – Τουρκίας είχαν υποβληθεί ως «East Balkan Corridor» στο Πανευρωπαϊκό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYNDP) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ENTSO-E που επιβεβαίωσε την ανάγκη αύξησης της μεταφορικής ικανότητας.
Από τον Οκτώβριο του 2004 το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας επαναλειτουργεί σύγχρονα και παράλληλα με το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα υπό τον γενικότερο συντονισμό του ENTSO-E . Αυτή η παράλληλη λειτουργία του ελληνικού συστήματος επιτυγχάνεται μέσω διασυνδετικών γραμμών μεταφοράς, κυρίως 400 kV, με τα συστήματα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, Σκοπίων και της Τουρκίας. Επιπλέον, το ελληνικό σύστημα συνδέεται μέσω υποβρυχίου συνδέσμου συνεχούς ρεύματος τάσης 400 kV με την Ιταλία. Δεύτερες διασυνδετήριες γραμμές προγραμματίζεται να κατασκευαστούν με όλες τις γειτονικές χώρες.
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Διεθνή
Τουρκία: Ερχεται συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία, λέει ο υπουργός Μεταφορών
Υπογραφή συμφωνίας με τη Συρία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TGRT.
«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια», φέρεται να δήλωσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δήλωση έγινε μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Όπως πρόσφατα είχε γράψει η «Κ», στο επίκεντρο της Αγκυρας έχουν επανέλθει το τελευταίο διάστημα τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει για την Τουρκία ο ενισχυμένος ρόλος που εκείνη διαδραματίζει πια στη Συρία, έπειτα από την ανατροπή του Ασαντ, με το βλέμμα στραμμένο στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου και τις εκεί οριοθετήσεις.
Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί είχε δηλώσει σχετικά, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης: «Mπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατα 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (sic) Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία. Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το σχέδιο των Ελληνοκυπρίων. Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους».
«Στην Ανατολική Μεσόγειο το κλίμα άλλαξε υπέρ της Τουρκίας […] Πρεπει να υπογράψουμε συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία. Θα αλλάξει τα δεδομένα», είχε γράψει από την πλευρά του, ο Αϊντίν Χασάν στη Milliyet, επικαλούμενος αναλυτές.
Η Αθήνα
Τις εξελίξεις παρακολουθεί ασφαλώς στενά η ελληνική πλευρά.
Όπως είχε μεταδώσει η «Κ», η απόφαση του πρωθυπουργού να κοινοποιήσει στους ηγέτες της Ε.Ε. μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη τις πληροφορίες που έχουν έως τώρα δημοσιευθεί και αφορούν την αναβίωση σχεδίων οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου, είχε στόχο να αναδειχθεί ένα ζήτημα το οποίο οι πολιτικές ηγεσίες στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης αγνοούσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου. Η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο η Αθήνα και κυρίως η Λευκωσία, η οποία θίγεται από το τουρκικό σχέδιο, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν.
Κατά ένα σενάριο, το οποίο είναι απολύτως εφικτό, η Ε.Ε. θα μπορούσε σε κάποια φάση να συμπεριλάβει σε ένα από τα κείμενα συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής αναφορά σχετικά με την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και δικαιοδοσιών των κρατών, τα οποία συνορεύουν με τη Συρία όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Για την ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο θεωρείται ρεαλιστικός στόχος, καθώς υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο του τουρκολιβυκού μνημονίου, επί του οποίου η Ε.Ε. είχε τοποθετηθεί επισήμως περιγράφοντάς το ως μια συμφωνία που δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών.
Ανάλογες κρούσεις αναμένεται ότι θα γίνουν και προς τις ΗΠΑ, που ήδη έχουν αρχίσει να ανοίγουν άμεσους διαύλους επαφών με τον ισχυρό άνδρα της σημερινής Συρίας, τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, ο οποίος, στο μεταξύ, άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα που του αποδόθηκε στη γέννησή του (Αχμεντ αλ Σάρα). Ηδη με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει στη Δαμασκό για να τον συναντήσει η επικεφαλής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπάρμπαρα Λιφ.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ με τα κράτη που έχουν ακτογραμμή στο Λεβάντε (Συρία, Λίβανο, Ισραήλ), με βάση τις ιδιότυπες αντιλήψεις της Αγκυρας για την ουσιαστική ανυπαρξία υφαλοκρηπίδας νησιών όπως η Κύπρος –μάλιστα όχι μόνο η ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τα κατεχόμενα εδάφη που συνιστούν το ψευδοκράτος–, ήταν αναμενόμενη στο υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, οι κακές σχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπασάρ αλ Ασαντ τα τελευταία 15 χρόνια είχαν ουσιαστικά οδηγήσει αυτές τις προτάσεις στο περιθώριο.
Η πτώση Ασαντ δημιουργεί, προφανώς, ξανά τις συνθήκες για την επαναφορά των προτάσεων οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας και Συρίας. Η ταχύτητα με την οποία η Αγκυρα επανέφερε αυτές τις προτάσεις στο τραπέζι, μάλιστα με διάφορους τρόπους, επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστηρίζουν ως πιθανότερο το αρνητικό σενάριο εξέλιξης. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι σε λίγους μήνες, εφόσον η κατάσταση στη Συρία σταθεροποιηθεί, θα είναι δυσκολότερο για όποια κυβέρνηση στη Δαμασκό να κινηθεί στο διεθνές πεδίο με τρόπους που βρίσκονται στα όρια της διεθνούς νομιμότητας.
Δεδομένου, πάντως, ότι η Αθήνα επί της ουσίας δεν μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, δύο χωρών με συνοριακή γραμμή 900 χιλιομέτρων, εκείνο που προσπαθεί να υπογραμμίσει είναι η ανάγκη να αποφευχθούν οι «κερκόπορτες», οι οποίες θα ενίσχυαν το άλλοθι νομιμοφάνειας που επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ως μοναδικό επιχείρημα αυτή τη στιγμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Προς το παρόν η Αθήνα κρατάει από όλη αυτή τη δυσεπίλυτη εξίσωση ζητημάτων που ανοίγουν μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ τις άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, έναν από τους βασικούς παράγοντες ισχύος στην περιοχή.
Διεθνή
Ανίκητα τα ρωσικά όπλα, λέει ο Πούτιν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 20 Δεκεμβρίου 2024.
Διεθνή
Θα συμβεί στο ρανταρ Podlet-K1 ό,τι και με το Pantsir-S1; Η συνέχεια ενός κατασκοπικού τεχνολογικού θρίλερ
Το Pantsir-S1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως SA-22 Greyhound, συνδυάζει όπλα και πυραύλους. Φημίζεται ότι μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους κρουζ και έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία.
Η πρόσφατη κατοχη από Σύρους αντάρτες του κορυφαιους ρωσικού ρανταρ σε σθικτη κατασταση παρουσιάσε μια μοναδική ευκαιρία για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η πρόσβαση σε ένα άθικτο Podlet-K1 θα μπορούσε να προσφέρει απαράμιλλες πληροφορίες για ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ αεράμυνας της Ρωσίας, βοηθώντας τη Δύση να αντιμετωπίσει τις επιχειρησιακές του ικανότητες.
Στα χέρια των τζιχαντιστών στη Συρία ρωσικο προηγμένο σύστημα ραντάρ παρακολούθησης Podlet-K1
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύαν εκεινες τις πρώτες μέρες της ανακτησης πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη τακτικών για να μπλοκάρουν τα σήματα ή να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του ρανταρ τόσο σε φυσικούς όσο και σε διαδικτυακούς τομείς.
Κατεστραμμένο ραντάρ παρακολούθησης S-band χαμηλού υψομέτρου 48Ya6-K1 Podlet-K1 είχε ήδη εξεταστει στην Ουκρανία και ληφθηκαν κάποιες τεχνικες πληροφορίες σύμφωνα με πηγή μας.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ήδη μελετήσει κάποια ρωσικά όπλα που έχουν κατακρατηθει στην Ουκρανία. Τα πλειστα όμως είχαν επιχειρησιακες ζημιες η είχαν “μπλοκαριστει ” πριν περιελθουν σε ξένα από τη ΡΩΣΣΙΑ χέρια
Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΔΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
Όμως, η πιθανή μεταφορά αυτού του συστήματος ραντάρ από τη Συρία σε μια τοποθεσία όπου οι δυτικές δυνάμεις μπορούν να το αναλύσουν είναι αιτία ανησυχίας για τη Ρωσία.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ορισμένοι αναλυτές προτείναν ν ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη μεταφορά του. Η Τουρκία, η οποία διαθέτει ρωσικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, ενδέχεται να έχει στρατηγικό συμφέρον να εξετάσει το Podlet-K1.
ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
Το ουκρανικό δίκτυο Militarnyi πρότεινε ότι το ραντάρ μπορεί να παραδοθεί στον τουρκικό στρατό για μελέτη.
Ανεξάρτητα από το πώς ή αν τελικά φτάσει στα δυτικά χέρια, η σύλληψη του Podlet-K1 υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους, οι οποίοι φαίνεται να είχαν παγιδευτεί από την ταχεία πρόοδο των ανταρτών.
Αυτή η εξέλιξη προξενησε διεθνες ενδιαφέρον και ερωτηματα γύρω από περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά μέσα υψηλής αξίας που εππέσαν στα στα χέρια ανταρτών και όλη την πορεία τους.
Προς το παρόν, η τύχη του Podlet-K1 παραμένει αγνωστη . Ωστόσο, η κατάληψή του είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τις δυνάμεις της Ρωσσιαςκαι ένα δυνητικά πολύτιμο έπαθλο για όσους αντιτίθενται στη στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ DEFENCE SECURITY ASIA ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΣΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
– Ρώσοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές στον τομέα της άμυνας εξέφρασαν ανησυχίες μετά από αναφορές ότι ένα εξελιγμένο σύστημα ραντάρ, το 48Ya6-K1 «Podlet-K1», καταλήφθηκε από δυνάμεις ανταρτών στη Συρία.
Το προηγμένο ραντάρ «Podlet-K1» είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της υποδομής αεράμυνας της Ρωσίας, που συνήθως χρησιμοποιείται παράλληλα με τα συστήματα αεράμυνας S-400 και S-300PMU-2.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές και αναφορές από ομάδες συριακών ανταρτών, το ραντάρ καταλήφθηκε κατά την προέλασή τους σε περιοχές που προηγουμένως κατείχε ο Συριακός Αραβικός Στρατός.
Αυτό το σύγχρονο ραντάρ, αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (22 εκατομμύρια RM), αποτελεί σημαντική απειλή για τη ρωσική αμυντική στρατηγική εάν πέσει στα χέρια δυτικών στρατευμάτων ή της Ουκρανίας, παρέχοντάς τους ενδεχομένως πολύτιμες πληροφορίες.
«Το ραντάρ Podlet-K1, γνωστό και ως 48Ya6-K1, είναι ένα από τα πιο προηγμένα κομμάτια εξοπλισμού στο στρατιωτικό απόθεμα της Ρωσίας. Αναπτύχθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό πλεονέκτημα πληροφοριών εάν αναλυθεί από τα δυτικά έθνη», δήλωσε ένας Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής.
Εικόνες του συλληφθείσας Podlet-K1, τοποθετημένο σε σασί φορτηγού KamAZ-6350 8×8, εμφανίστηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ακριβής ημερομηνία των φωτογραφιών παραμένει ασαφής.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές στον τομέα της άμυνας εξέφρασαν ανησυχίες μετά από αναφορές ότι ένα εξελιγμένο σύστημα ραντάρ, το 48Ya6-K1 “Podlet-K1”, έχει καταληφθεί από δυνάμεις ανταρτών στη Συρία.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Οι Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές ανησυχούν από τις αναφορές ότι το ραντάρ 48Ya6-K1 «Podlet-K1», ένα κρίσιμο στοιχείο των συστημάτων αεράμυνας της Ρωσίας, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις των Σύριων ανταρτών. Το ραντάρ, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, είναι αναπόσπαστο μέρος των επιχειρήσεων παράλληλα με τα προηγμένα συστήματα S-400 και S-300PMU-2, προστατεύοντας από πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη.
Τοπικές πηγές και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι το ραντάρ κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια προελεύσεων των ανταρτών κοντά στη Χάμα της Συρίας. Η απώλειά του θεωρείται στρατηγική απειλή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η ανάλυση του ΝΑΤΟ ή της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποκαλύψει αδυναμίες στην αεράμυνα της Ρωσίας, ιδιαίτερα κατά των δυτικών πυραύλων που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.
Οι δυνατότητες του ραντάρ περιλαμβάνουν την ανίχνευση στόχων σε απόσταση έως και 300 km σε υψόμετρα 10 km, γεγονός που το καθιστά ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη προειδοποίηση και τον προσδιορισμό του στόχου. Παραμένει ασαφές εάν το ραντάρ ανήκε σε συριακές δυνάμεις ή σε ρωσική μονάδα. Οι εικασίες δείχνουν ότι το χειριζόταν η Ρωσία μαζί με τις συριακές δυνάμεις.
Η σύλληψη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο πληροφοριών και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πολυεπίπεδες στρατηγικές αεράμυνας της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη γεωπολιτική σύγκρουση.
Η ακριβής τοποθεσία της κατάληψης του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι συνέβη κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στην πόλη Χάμα στη δυτική-κεντρική Συρία.
Το ραντάρ Podlet είναι ικανό να ανιχνεύει στόχους εντός εμβέλειας 200 έως 300 χιλιομέτρων και σε υψόμετρα έως και 10 χιλιομέτρων, λειτουργώντας αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα χαμηλού, μεγάλου υψομέτρου, εκτεταμένης εμβέλειας και ορεινών περιοχών.
Χρησιμεύει ως κρίσιμο στοιχείο στην έγκαιρη προειδοποίηση και τον προσδιορισμό στόχων για προηγμένα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) όπως τα S-400 και S-300, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον ρωσικό εναέριο χώρο από πυραύλους κρουζ και εχθρικά αεροσκάφη.
Η απώλεια του ραντάρ Podlet-K1 θεωρείται σημαντική εξέλιξη λόγω της σημασίας του στις πολυεπίπεδες στρατηγικές αεράμυνας που χρησιμοποιούν οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις.
Οι Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές στη Μόσχα ανησυχούν ιδιαίτερα ότι, εάν αναλυθεί διεξοδικά από το ΝΑΤΟ ή την Ουκρανία, το ραντάρ θα μπορούσε να αποκαλύψει κρίσιμα τρωτά σημεία στα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας.
Podlet K-1
Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων έναντι πυραύλων δυτικού σχεδιασμού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως από την Ουκρανία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν το ραντάρ Podlet-K1 ήταν επίσημα μέρος των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων ή το χειριζόταν μια ρωσική στρατιωτική μονάδα στην περιοχή.
Ενώ τα συστήματα αεράμυνας της Συρίας και της Ρωσίας είναι στενά ευθυγραμμισμένα, ανεπιβεβαίωτες αναφορές αναφέρουν ότι το ραντάρ κατασχέθηκε από τη συριακή 25η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να διοικούνταν από ρωσικό προσωπικό παράλληλα με τη συριακή μονάδα. –
ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ Pantsir-S1 ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Στις 19 Μαΐου του 2020 μια άλλη είδηση εθεσε σε συναγερμο δυτικες και Ρωσσικες υπηρεσίες:”
Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Λιβύης που υποστηρίζονται από την Τουρκία πέτυχαν ένα σημαντικό πραξικόπημα πληροφοριών, καταλαμβάνοντας ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1 στην αεροπορική βάση al-Watiyah. Σε μια ανατροπή, το ρωσικής κατασκευής σύστημα δεν προμηθεύτηκε από τη Ρωσία, αλλά πιστεύεται ότι προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη ήταν δραματικά. Το Σάββατο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα από τα πυραυλικά οχήματα λίγο μετά την άφιξή του στο al-Watiyah. Το σύστημα φάνηκε να οδηγείται σε ένα σκληρυμένο καταφύγιο αεροσκαφών, το οποίο στη συνέχεια χτυπήθηκε από έναν πύραυλο.
Η αεροπορική βάση ελέγχεται από τον αντίπαλο LNA, ή τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με διοικητή τον Χαλίφα Χάφταρ. Η επίθεση, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB2 τουρκικής κατασκευής, πιθανότατα εξουδετέρωσε το σύστημα προτού τεθεί σε λειτουργία. Υπέστη ζημιές αλλά δεν καταστράφηκε. Είναι πιθανό ότι η επίθεση με πύραυλο έπληξε ένα «τεχνικό» οπλισμένο τζιπ δίπλα στο Pantsir.
Αυτό, όπως αποδείχθηκε, ήταν ευλογία για τις κυβερνητικές δυνάμεις γιατί μόλις δύο μέρες αργότερα τη Δευτέρα το κατέλαβαν. Με βάση πολλές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται κατεστραμμένο από τον καπνό αλλά σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Είναι σαφές ότι οι σωλήνες των βλημάτων του οχήματος ήταν φορτωμένοι την ώρα της αεροπορικής επίθεσης. Έκτοτε έχει παρελάσει ως πολεμικό τρόπαιο και μπορεί να μεταφερθεί σε προστατευμένη τοποθεσία για ανάλυση.
Το Pantsir-S1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως SA-22 Greyhound, συνδυάζει όπλα και πυραύλους. Φημίζεται ότι μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους κρουζ και έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία. Παρά την ισχύ του, ή πιθανώς εξαιτίας του, υπήρξε στόχος επιλογής τόσο για τουρκικές όσο και για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι υπήρξε και στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον Oded Berkowitz , έναν αναλυτή πληροφοριών που παρακολουθεί στενά την κατάσταση, φαίνεται ότι αρκετά συστήματα Pantsir έχουν φτάσει στη Λιβύη τα τελευταία δύο χρόνια. Το πρώτο εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2018 και ήταν ορατές σε φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που σχετίζονται με το LNA. Αυτό είναι κρίσιμο για το μοντέλο που παρέχεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το οποίο είναι τοποθετημένο στο γερμανικής κατασκευής οκτάτροχο φορτηγό Man-SX 45. Αυτό το όχημα είναι μοναδικό στα συστήματα που παρέχονται στα ΗΑΕ. Δεν αποτελεί έκπληξη μια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αξιολόγησε ότι είχαν παραδοθεί από τα ΗΑΕ στο LNA . Τα ΗΑΕ θεωρούνται ευρέως ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές του LNA.”
Τι προεκυψε μετά από την είδηση. Ενα τεράστιο μεταγωγικο Αμερικάνικο η άλλο μεταφορικό αεροπλάνο κατεφθασε σύμφωνα με βασιμές πληροφορίες στη Λιβυη.Το φορτωσε το ίδιο η το επόμενο βράδυ και το μετεφερε σε ειδική βάση στη Γερμανία όπου ομάδα ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ειδικων το αναμενε και κυριολεκτικά το αποσυναρμολογησε και το φωτογραφισε και εξετασε εξαρτημα προς εξαρτημα,καλοί προς καλωδιο.Ηλεκτρονικο σύστημα προς ηλεκκτρονικο.
Άραγε θα συμβεί το ίδιο με το ρανταρ Podlet-K1;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video3 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα2 εβδομάδες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;