Η Κρατική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν για Αιχμαλώτους Πολέμου, Ομήρους και Αγνοουμένους επιβεβαίωσε επίσημα την επιτυχή ανταλλαγή αιχμαλώτων στα σύνορα της περιοχής Γαζάκ στις 3:30 μ.μ. την Τετάρτη.

Ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε 32 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου και σε απάντηση, η Αρμενία απελευθέρωσε δύο Αζερμπαϊτζάνους αιχμαλώτους. 

Πριν από την ανταλλαγή, η ΔΕΕΣ παρείχε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων, μια ανεξάρτητη εξέταση της υγείας και της γενικής κατάστασής τους. 

Ευτυχώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους, γεγονός που αμβλύνει τις ανησυχίες για την ευημερία τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε χωρίς καταγεγραμμένο περιστατικό, γεγονός που υπογραμμίζει την ομαλή εφαρμογή και επιβολή των πρωτοκόλλων και από τις δύο χώρες. Η έλλειψη οπισθοδρομήσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα θετικό βήμα προς τη διπλωματική συνεργασία στην περιοχή.

Αυτή η εκδήλωση θεωρείται ως ένα εποικοδομητικό βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Η ανθρώπινη μεταχείριση και η απελευθέρωση των κρατουμένων αντανακλά τη δέσμευση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.