Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στην περιοχή γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα κάποιες ζημιές, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA ανέφερε ότι η αντιαεροπορική άμυνα αντιμετώπισε  «εχθρικούς στόχους» πάνω από τη Δαμασκό και ακούστηκαν εκρήξεις σε όλη την πόλη. Ανέφερε επίσης ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας εκτόξευσαν τους πυραύλους τους πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν, στοχεύοντας τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα πλήγματα που έγιναν τη νύχτα είχαν στόχο «εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ» στη συνοικία Σαγέντα Ζαϊνάμπ και κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι «περίπου στις 23:05 μ.μ. ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση των κατεχόμενων Συριακών Υψωμάτων του Γκολάν, στοχεύοντας ορισμένα σημεία στην περιοχή της Δαμασκού».  «Η αντιαεροπορική άμυνά μας κατέστρεψε πυραύλους, ενώ άλλοι προκάλεσαν περιορισμένες υλικές ζημιές», συνέχισε η πηγή.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως άκουσε σειρά εκρήξεων, περισσότερων από ό,τι συνήθως, σε προάστια της συριακής πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για αεροπορικές επιδρομές. Πάντως σπανίως τοποθετείται δημόσια για τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία, όπου λέει πως θέλει να εμποδίσει το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να αποκτήσει ερείσματα, κυρίως μέσω συμμάχων του όπως ο στρατιωτικός βραχίονας του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές έρχονται δύο ημέρες μετά τον θάνατο τεσσάρων ατόμων σε φερόμενη επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε όχημα κοντά στα συριακά σύνορα στα Υψίπεδα του Γκολάν την Παρασκευή. Στην συγκεκριμένη επίθεση έχασαν την ζωή τους τρία μέλη της Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσε αργότερα το ο σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου. Ανάμεσά τους ήταν ο Χασάν Αλί Ντακντούκ, ο γιος του Αλί Μούσα Ντακντούκ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της ομάδας στη νότια Συρία. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ Kan ανέφερε ότι ο Χασάν Αλί Ντακντούκ ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση φιλοϊρανών μαχητών στο Ιράκ που είχαν στόχο να πραγματοποιούν επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις. Συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ το 2007, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη συριακή επικράτεια πολλαπλασιάστηκαν μετά το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, την πιο αιματηρή από καταβολής κράτους το 1948.

Ναυτεμπορική