Οι Ρεπουμπλικανοί βοηθούν τη Ρωσία αρνούμενοι τη βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κάνοντας τα πιο αυστηρά του σχόλια απέναντι σε όσους απειλούν στο Κογκρέσο να τερματίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Στη Μόσχα πανηγύρισαν όταν οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν να μπλοκάρουν τη βοήθεια της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον την Τρίτη. «Ο παρουσιαστής μιας εκπομπής του Κρεμλίνου είπε: ”Μπράβο Ρεπουμπλικανοί, αυτό είναι καλό για εμάς”», πρόσθεσε.

«Αν σε επαινούν Ρώσοι προπαγανδιστές, ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτείς τι κάνεις. Η Ιστορία θα κρίνει αυστηρά αυτούς που γύρισαν την πλάτη στην υπόθεση της ελευθερίας», συνέχισε.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι μίλησε στο Κογκρέσο σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίξουν το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων. Πάντως όσοι διαφωνούν με το πακέτο επανέλαβαν ότι επιθυμούν ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη του πακέτου να δουν σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ωστόσο, αργότερα, σε μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα επιπλέον πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατ. δολαρίων και, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο, επέμεινε ότι το Κίεβο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. «Δεν θα εγκαταλείψω την Ουκρανία, ούτε και ο αμερικανικός λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, καταδίκασε δριμύτατα τη διαπραγματευτική τακτική των Ρεπουμπλικανών. «Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτυγχάνουν να βοηθήσουν την Ουκρανία», ανέφερε. «Πρέπει, πρέπει, πρέπει να του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος… Το να δεσμεύουμε τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουμε μια ακραία κομματική ατζέντα των Ρεπουμπλικανών στα σύνορα δεν λειτουργεί. Χρειαζόμαστε πραγματικές λύσεις».

Ναυτεμπορική