Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 2 Δεκεμβρίου 2023

Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση στη Γάζα: «Βροχή» από βόμβες και αλληλοκατηγορίες

Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση στη Γάζα: «Βροχή» από βόμβες και αλληλοκατηγορίες
(REUTERS/Alexander Ermochenko)

Εντείνονται οι βομβαρδισμοί, αυξάνονται οι νεκροί

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες που διεξάγονταν στο Κατάρ, με τους διαπραγματευτές του Ισραήλ να αποχωρούν καταγγέλλοντας ότι η Χαμάς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ως προς την απελευθέρωση του συνόλου των παιδιών και των γυναικών που κρατά ομήρους.

Το Ισραήλ ανακάλεσε σήμερα την ομάδα των διαπραγματευτών που είχε στείλει στο Κατάρ, επικαλούμενο ως αιτία το «αδιέξοδο» στο οποίο έφτασαν οι συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί με τη Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας που προέβλεπε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι σύμφωνα με κατάλογο που εστάλη στη Χαμάς και που εγκρίθηκε από αυτήν», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η ισραηλινή πλευρά.

Οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές ανήκαν στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, τη Μοσάντ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου επιτεύχθηκε, με ξένη διαμεσολάβηση, συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς. Η εν λόγω συμφωνία οδήγησε σε επταήμερη κατάπαυση του πυρός. Στο πλαίσιο αυτής απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι και από το Ισραήλ δεκάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου και ανανεώθηκε δύο φορές προτού εκπνεύσει το πρωί της Παρασκευής. Έκτοτε ωστόσο, από το πρωί της Παρασκευής και έπειτα, η ένταση κλιμακώνεται στο μέτωπο της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περισσότερα από 400 πλήγματα στη Γάζα τις πρώτες 24 ώρες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την Παρασκευή, με τη Χαμάς από την πλευρά της να καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινά πυρά μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ παρουσιάζεται πια να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, οι οποίες ήταν μέχρι πρότινος επικεντρωμένες στη βόρεια Γάζα, και προς το νότιο κομμάτι του παράκτιου παλαιστινιακού θύλακα.

Καθημερινή με πληροφορίες από CNN, the Times of Israel

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube