Η «Οδηγία-25» του Χίτλερ, με την οποία διέταξε τις επιθέσεις κατά του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και του Βασιλείου της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου 1941, αγοράστηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία, που διοργανώθηκε στις ΗΠΑ, έναντι 42.500 δολαρίων Αμερικής. Αυτό αποκάλυψε ο διευθυντής του σέρβικου Μουσείου Θυμάτων Γενοκτονίας, Dejan Ristić.

Οι εμπειρογνώμονες του Μουσείου ήταν εκείνοι που «εντόπισαν» την «Οδηγία» και ενημέρωσαν σχετικά την ανώτατη σερβική κυβέρνηση, οπότε αυτή, μετά από αίτημα του Προέδρου του Κράτους, διέθεσε απεριόριστο ποσό για πλειοδοσία. Εκτός από αυτόν που πλειοδότησε ανώνυμα για τη Σερβία, υπήρχαν άλλοι 13 ενδιαφερόμενοι.

13 πρωτότυπα αντίγραφα της Οδηγίας

«Η τιμή ήταν κάτω από όλες τις προσδοκίες μας, πολύ χαμηλότερη από ό,τι πιστεύαμε ότι θα ήταν. Για λόγους σύγκρισης, η Οδηγία αγοράστηκε για οκτώ φορές λιγότερα χρήματα από ό,τι για τον πίνακα του Paja Jovanović «Basibozuk Holiday», ο οποίος κόστισε περίπου 350.000 ευρώ», είπε ο Ristić και δήλωσε ότι το έγγραφο δεν βρίσκεται ακόμη στην επικράτεια της Σερβίας,  αλλά βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ η συνήθης διαδικασία μετά τη δημοπρασία συνεχίζεται.

Υπάρχουν 13 πρωτότυπα αντίγραφα αυτής της Οδηγίας στον κόσμο, τα οποία ο Χίτλερ έστειλε σε διάφορες στρατιωτικές, μυστικές και πολιτικές υπηρεσίες και ιδρύματα.  Το αντίγραφο που αγόρασε η Σερβία απευθυνόταν στην Abwehr, την υπηρεσία πληροφοριών της Wehrmacht σημειώνει η Novosti του Βελιγραδίου.

«Αυτό το έγγραφο διέρρευσε από την Abwehr πιθανότατα μετά τον πόλεμο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Χίτλερ, σε προφορική συνάντηση με τη στρατιωτική του ηγεσία, πριν στείλει την Οδηγία, έδωσε την εντολή να ισοπεδωθεί το Βελιγράδι ως ένδειξη εκδίκησης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ταυτόχρονα, η εντολή ήταν να μην τσακιστεί ή να αγγιχτεί η Αθήνα. Είπε μάλιστα ότι λυπάται που έπρεπε να κάνει πόλεμο ενάντια στον «ιπποτικό ελληνικό λαό» – εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου. Δεν είναι γνωστό πού βρισκόταν το έγγραφο πριν το αγοράσει η Σερβία την περασμένη εβδομάδα, εικάζεται ότι ανήκε σε συλλέκτη.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός αντιγράφων αυτής της «Εντολής-25» βρίσκεται σε γερμανικά ιδρύματα. Θα στείλουμε επιστολή στην Ελλάδα για να δούμε αν έχει και αυτή αντίγραφο, αν όχι, θα της στείλουμε ψηφιοποιημένη έκδοση, κάτι που συνηθίζεται σε τέτοιες καταστάσεις», είπε ο διευθυντής του Μουσείου.

Στα χέρια των Σέρβων αντίγραφο της οδηγίας 25

Η Οδηγία 25 αγοράστηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία

Η σημασία της Οδηγίας 25

Ο ιστορικός Bojan Arbutina εκτίμησε ότι η «οδηγία-25» είναι ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα για τα δεινά των Σέρβων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Αναζητούμε όλα τα ντοκουμέντα για τα δεινά του λαού μας κατά τον 20ό αιώνα. Η κατοχή του πρωτοτύπου σημαίνει κατοχή αποδεικτικών στοιχείων εγκλήματος και τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την ιστορία», είπε o Arbutina.

Σύμφωνα με ιστορικούς, η Οδηγία 25 μπορεί να συγκριθεί σε σημασία με το αυστριακό τηλεγράφημα που κήρυξε τον πόλεμο το 1914 και αποτελεί ένα είδος απόδειξης εγκλήματος. Στο έγγραφο που σηματοδότησε την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη Γιουγκοσλαβία, ένα από τα σημεία αναφέρεται στον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου που ακολούθησε στις 6 Απριλίου.

«Σκοπεύω να εισβάλω στη Γιουγκοσλαβία προς τη γενική κατεύθυνση του Βελιγραδίου και προς τα νότια, με μια ομόκεντρη επιχείρηση από την περιοχή Rijeka-Grac από τη μια και την περιοχή γύρω από τη Σόφια από την άλλη, και να πλήξω τις γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις με επίθεση που θα τους καταστρέψει.

Σκοπεύω επίσης να αποκόψω το νοτιότερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας από την υπόλοιπη χώρα και να το χρησιμοποιήσω ως βάση για τη συνέχιση της γερμανοιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδας», αναφέρεται σε πρώτο ενικό στην οδηγία του Χίτλερ.

Τι ανέφερε ο Arbutina

Καθώς μέρος του εγγράφου αναφέρεται και στο τότε Βασίλειο της Ελλάδας, το Μουσείο Θυμάτων Γενοκτονίας είναι έτοιμο να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο που θα παραδώσει στα ελληνικά ιδρύματα.

«Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη Γιουγκοσλαβία, τα πρώτα τρία σημεία και δίνουν εντολές στους ανωτέρους τους και στρατηγούς του χερσαίου στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού πώς να επιτεθούν στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, πώς να αντιμετωπίσουν την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και ποιες παραχωρήσεις να κάνουν σε αυτές τις χώρες, αλλά και πώς πρέπει να συμπεριφερθούν στους Κροάτες, οι οποίοι ήταν ο ανατρεπτικός παράγοντας στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και πάντα έκλιναν προς μια συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία», προσθέτει ο Arbutina για το RTS.

Την υπογραφή της οδηγίας 25 ακολούθησαν προφορικές εντολές στις 27 Μαρτίου 1941. Εκτός από την απαίτηση να ισοπεδωθεί το Βελιγράδι, όπως αποδεικνύεται από τις σημειώσεις των συνεργατών του Χίτλερ, αποφασίστηκε επίσης ότι η Αθήνα θα γλύτωνε την καταστροφή…

ΠΗΓΗ: tanea.gr