Η κατοχική δύναμη προχωρεί, βήμα με βήμα, στην κατασκευή της ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι, υλοποιώντας ένα γεωπολιτικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που θα γίνει η βάση έχει περιφραχθεί ενώ έγιναν και βυθομετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το χώρο, που θα αναγερθούν οι εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για τα πρώτα βήματα που καταγράφονται ενόψει της υλοποίησης του σχεδίου, που έχει εκπονηθεί από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Πέραν των κτιριακών εγκαταστάσεων αναμένεται ότι θα γίνουν και εργασίες στη θάλασσα και συγκεκριμένα στο βυθό, το βάθος του οποίου θα χρειαστεί να αυξηθεί, αναλόγως των αναγκών, σε σχέση και με τα πλοία, που θα ελλιμενίζονται. Από τουρκικής πλευράς και μάλιστα δημόσια, έγινε λόγος για ολοκλήρωση του έργου σε ένα χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο.

Είναι σαφές πως η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο της περιοχής. Δεν έχει να κάνει τόσο με τη στρατιωτική στάση της κατοχικής δύναμης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή.  Πρόκειται για βάση, στην οποία θα σταθμεύουν πλοία νοτίως του νησιού και θα έχουν επιχειρησιακή ευθύνη της περιοχής, έχοντας την προσοχή στις γειτονικές χώρες.

Το θέμα της ναυτικής βάσης έχει σχεδιασθεί σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του κατεχόμενου Λευκόνοικου. Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί, οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά και ελέγχου της.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η κατοχική Τουρκία έχει, όπως είναι γνωστό, αναβαθμίσει το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, το οποίο λειτουργεί ως βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει στις 19 Μαΐου 2021 ότι έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί τουρκική βάση drone, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, δεν έχει αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο για να σταθμεύει μεγάλος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών, όπως είχε εξαγγελθεί. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο χρησιμοποιείται από πολεμικά αεροσκάφη, αλλά όχι σε μόνιμη βάση.

Επηρεάζονται και οι τρίτοι

Είναι σαφές πως η στρατιωτική αναβάθμιση της κατοχικής δύναμης στην περιοχή επηρεάζει και τρίτες χώρες, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει. Χώρες της περιοχής, που έχουν ενημερωθεί από τη Λευκωσία και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Το θέμα αυτό αγγίζει και τους Βρετανούς, οι οποίοι διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν στο παρελθόν παραπέμψει στις βρετανικές βάσεις ως παράδειγμα όταν ζητούσαν, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, να εγκαταστήσουν δικές τους βάσεις για να λειτουργούν μετά από μια συμφωνία. Είναι σαφές πως γεωπολιτικά οι Βρετανοί έχουν να χάσουν από τους σχεδιασμούς, τους οποίους υλοποιεί τώρα η κατοχική πλευρά σε  Μπογάζι και Λευκόνοικο.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι δύο βάσεις δεν γίνονται για την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας έδαφος κατέχει παράνομα και διαθέτει στρατεύματα κατοχής και εξοπλισμό, αλλά στρέφονται κατά γειτονικών χωρών. Χωρών, που η Άγκυρα κατατάσσει στις εχθρικές γι’ αυτήν. Ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με τον πόλεμο στο Ισραήλ και όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, ο τουρκικός σχεδιασμός να καταστήσει την Κύπρο ως μια μεγάλη στρατιωτική βάση, θεωρείται πιο επίκαιρο από ποτέ από την Άγκυρα. Άλλωστε, ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέντ Τατλίογλου αναφερόμενος στην κατασκευή μόνιμης ναυτικής βάσης, είπε πως στόχος θα έχει να αποτρέπει άλλες δυνάμεις να απειλούν την Τουρκία.

Και ένταση επί του εδάφους

Την ίδια ώρα, άκρως ανησυχητική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη νεκρή ζώνη. Είναι σαφές πως ο στόχος της κατοχικής δύναμης είναι να συντηρεί κλίμα έντασης και ανασφάλειας στην περιοχή αυτή, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Αυτή είναι η μια διάσταση. Η άλλη είναι πως μόνιμος στόχος είναι η κατάληψη εδάφους, αυτό δηλαδή της νεκρής ζώνης. Ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης, που προκαλείται από την κατοχική πλευρά, δρομολογούνται από πλευράς της κυβέρνηση διάφορες δράσεις αποτρεπτικού χαρακτήρα.

Είναι πάντως σαφές πως η Άγκυρα κινείται στην Κύπρο έχοντας μια ατζέντα, αυτή των μικρών κρίσεων και της επιθετικότητας, ενώ την ίδια ώρα κάνει ανοίγματα προς την Αθήνα, αναθερμαίνοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ένας σχεδιασμός, που βαθμηδόν θα ενταχθεί στην μεγάλη εικόνα των τουρκικών επιδιώξεων.

Σταθμός παρακολούθησης στην Καρπασία

Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς της κατοχικής πλευράς στην Κύπρος πρέπει να ενταχθεί μια ακόμη εξαγγελία. Τον Απρίλιο του 2022 είχε δημοσιευθεί στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους, η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχει «ενοικιαστεί» στον τουρκικό στρατό. Δεν αφορά στρατιωτική βάση, αλλά στόχος είναι να καταγράφονται οι κινήσεις στη θάλασσα.

Αδέξιες προσπάθειες Τατάρ να εξηγήσει το τουρκικό αφήγημα

κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, προκαλεί σύγχυση ως προς τι θέλει πραγματικά, αν και η τουρκική στόχευση είναι ξεκάθαρη. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα. Εξ ου και έχει δίπλα του ανθρώπους που γνωρίζουν. Ο εγκάθετος της Άγκυρας, συχνά- πυκνά κάνει λόγο στους συνομιλητές του για «δυο έθνη ένα κράτος», αν και στην συνέχεια επιμένει σε δυο κράτη. Το πρώτο κομμάτι, η αναφορά του δηλαδή σε «δυο έθνη ένα κράτος» συνδέεται με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τα λοιπά επιμένει σε δυο κράτη, αναφερόμενος στην «κυριαρχική ισότητα» και το «ίσο διεθνές καθεστώς». Όταν ρωτούν τον κατοχικό ηγέτη να εξηγήσει τη θέση αυτή, στην οποία αναφέρεται συνεχώς, παρουσιάζεται εν πολλοίς ανέτοιμος. Υποστηρίζει, για παράδειγμα, πως η κυριαρχική ισότητα υπάρχει και στην ομοσπονδία, αν και την απορρίπτει. Όταν οι συνομιλητές του θέλουν να συνεχίσουν τη συζήτηση επί τούτου παραπέμπει στους συνεργάτες του, οι οποίοι αναλαμβάνουν να εξηγήσουν.

Ο Τατάρ ξεκαθαρίζει προς όλους όσους συνομιλεί, εντός και εκτός Κύπρου, πως «ομοσπονδία τέλος». Επιμένει πως δεν θέλουν να συνεχίσουν να συζητούν σε αυτή τη βάση  και πως έχει «ολοκληρωθεί ο κύκλος της». Επιμένει στο καινούργιο τουρκικό αφήγημα, το οποίο πλασάρεται κυρίως από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανεξαρτήτως το πώς ο Τατάρ επιχειρεί να προβάλλει την τουρκική θέση, η Άγκυρα έχει διαμορφώσει μια τακτική, η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν και απέδωσε. Δηλαδή, διά της σκλήρυνσης της θέσης, της επιμονής σε μια αναβαθμισμένη αξίωση και οδηγώντας το Κυπριακό σε παρατεταμένο τέλμα, προσβλέπει σε κέρδος. Ιδιαίτερα όταν επιχειρεί, με τη βοήθεια τρίτων (και κάποιων εκ των έσω), να φορτωθεί το αδιέξοδο στη Λευκωσία. Και τότε αρχίζουν οι «καλοθελητές» να πιέζουν την ελληνική πλευρά.

Οι εξηγήσεις του Τατάρ, οι αδέξιες προσπάθειες του να υπερασπιστεί το αφήγημα που του διαβιβάσθηκε από την Άγκυρα, στηρίζεται σε έναν ισχυρό μηχανισμό, αυτόν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία προώθησης της λύσης δυο κρατών. Η διπλωματική προσπάθεια παρουσιάζεται να είναι γιγαντιαία ενώ παράλληλα διευθετούνται επαφές και επισκέψεις του Τατάρ κι άλλων αξιωματούχων της αποσχιστικής οντότητας.

Φιλελεύθερος