Η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» εάν επιχειρήσει να δολοφονήσει μέλη της Χαμάς που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, ανέφεραν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τη Δευτέρα.

Η προειδοποίηση ήρθε μία ημέρα μετά την δημοσίευση ηχογραφήσεων του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ ότι η Ιερουσαλήμ έχει αποφασίσει να σκοτώσει τους ηγέτες της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας σε κάθε γωνιά στον κόσμο, υπονοώντας στην Τουρκία και το Κατάρ που είναι γνωστό πως φιλοξενούν γραφεία της ένοπλης οργάνωσης. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, όπως και άλλα ανώτερα στελέχη της, επισκέπτονται και μένουν στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ηχογράφηση ακούγεται ο Ρόνεν Μπαρ να λέει: «Στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στο Λίβανο, στην Τουρκία, στο Κατάρ, όλους…Θα χρειαστούν μερικά χρόνια, αλλά θα είμαστε εκεί για να το κάνουμε. Το υπουργικό συμβούλιο έθεσε έναν στόχο για εμάς, να εξαλείψουμε τη Χαμάς. Και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

«Αυτό είναι το δικό μας Μόναχο», ακούγεται επίσης να λέει αναφερόμενος στην πολυετή προσπάθεια του Ισραήλ να δολοφονήσει τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες που ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, κατά την οποία δολοφονήθηκαν 11 Ισραηλινοί αθλητές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να κυνηγήσει τους ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο μόλις τελειώσει με τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δώσει εντολή στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες να καταρτίσουν σχέδια για τη δολοφονία των κορυφαίων ηγετών της οργάνωσης που βρίσκονται εκτός Γάζας.

Κάτι τέτοιο όμως είναι για την Άγκυρα μονομερής κίνηση και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των χωρών, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, προσθέτοντας ότι έχουν προειδοποιήσει σχετικά τη Μοσάντ.

Η προειδοποίηση φέρνει πάντως νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εκ νέου μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα εγκαλέσει δημοσίως το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, μετά την απόφασή του να ισοπεδώσει τη Γάζα με ανηλεείς βομβαρδισμούς, αλλά και να πραγματοποιήσει χερσαία επέμβαση με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Χθες μάλιστα εξαπέλυσε νέες βολές κατά του Νετανιάχου, διαμηνύοντας πως «θα δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου».

Ναυτεμπορική