Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 4 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Όλες οι εξελίξεις

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Όλες οι εξελίξεις

Επεκτείνει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας

Επεκτείνει ο στρατός του Ισραήλ τις επιχειρήσεις του στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να εξαλείψει τους τρομοκράτες της Χαμάς. «Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επεκτείνει τη χερσαία επιχείρησή του εναντίον της Χαμάς στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας. Ο στρατός επιχειρεί παντού, όπου έχει οχυρά η Χαμάς», είπε αργά την Κυριακή το βράδυ ο εκπρόσωπός του, Ντανιέλ Χαγκαρί. 

Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ επιρρίπτει αιτιάσεις στη Χαμάς πως εγκαθιστά υποδομές της κάτω από νοσοκομεία και ότι χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που αρνούνται οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού άρχισε στις 27 Οκτωβρίου στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Ξεκίνησε η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα – Βομβαρδισμοί από ξηρά, αέρα και θάλασσα

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλέβι, επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ότι ο στρατός ξεκίνησε να επιχειρεί στη νότια Γάζα, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Μιλώντας σε στρατιώτες της Μεραρχίας Γάζα στο νότιο Ισραήλ, ο Χαλέβι δήλωσε πως «σκοτώσαμε διοικητές ταγμάτων της Χαμάς, διοικητής λόχων και πολλούς τρομοκράτες. Και το Σάββατο το πρωί ξεκινήσαμε την ίδια ενέργεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

«Δεν θα είναι λιγότερο ισχυρή από τις επιχειρήσεις μας στη βόρεια Γάζα, δεν θα έχει λιγότερα αποτελέσματα. Οι διοικητές της Χαμάς θα συναντούν τις IDF παντού», ανέφερε.

«Έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε με τον πιο ενδελεχή τρόπο και όπως το κάναμε με δύναμη και διεξοδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και συνεχίζουμε επίσης να εμβαθύνουμε τα επιτεύγματα στο βόρειο τμήμα», υπογράμμισε.

Σε οπτικό υλικό που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο από το Σάββατο φαίνονται ισραηλινά άρματα μάχης στη νότια Γάζα, βόρεια του Χαν Γιουνίς. Η Χαμάς έχει επίσης ισχυριστεί ότι συγκρούστηκε με τον ισραηλινό στρατό στην περιοχή.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, μιλώντας στο ABC News, απέδωσε την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς στον στόχο να αναγκαστεί η Χαμάς να κάνει συμφωνία για περαιτέρω ανταλλαγές αιχμαλώτων και ομήρων. «Η στρατιωτική πίεση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανακοίνωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ συντονιζόταν με τις ΗΠΑ και διεθνείς οργανώσεις να ορίσουν «ασφαλείς περιοχές» για τους πολίτες της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία αλλά και οι ναυτικές δυνάμεις πλήττουν στόχους της Χαμάς.

Οκτακόσια τούνελ της Χαμάς έχουν ανακαλύψει οι Ισραηλινοί

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει 800 τούνελ της Χαμάς. Εξ αυτών τα 500 έχουν εξουδετερωθεί, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σχολεία.

Πληροφορίες για επιχειρήσεις και στη νότια Γάζα

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για χερσαίες δυνάμεις των IDF που επιχειρούν στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης στον δρόμο Σαλάχ α Ντιν, τον κύριο αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου της Γάζας, μεταξύ Ντέιρ αλ Μπάλαχ και Χαν Γιουνίς.

Τα πλάνα έρχονται καθώς τόσο η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς όσο και η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίζονται ότι συγκρούστηκαν σήμερα με στρατιώτες των IDF σε περιοχές βορειοανατολικά του Χαν Γιουνίς.

Οι IDF δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι επιχειρούν επί τόπου στη νότια Γάζα.

Πάνω από 600 ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα φεύγουν από τη Γάζα για την Αίγυπτο

Περισσότεροι από 600 ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να λάβουν άδεια για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για την Αίγυπτο μέχρι το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποιήθηκε από τις συνοριακές αρχές από την παλαιστινιακή πλευρά.

Το συνοριακό πέρασμα έχει ανοίξει για σχεδόν 900 ξένους υπηκόους και για εκείνους με διπλή υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, σε 13 τραυματίες επιτράπηκε να διασχίσουν μαζί με τους συνοδούς τους το πέρασμα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Χεζμπολάχ στον βόρειο τομέα, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο εισαγγελέας του  Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καλεί το Ισραήλ και την Χαμάς να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κάλεσε σήμερα και τις δύο πλευρές στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και να επιτρέπουν την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας.

«Ως προς την ανθρωπιστική πρόσβαση, ο νόμος δεν χωράει αμφισβήτηση», είπε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν έπειτα από τετραήμερη επίσκεψή του εκεί όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα βασικά τρόφιμα, σε νερό και σε εξαιρετικά απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες χωρίς άλλη καθυστέρηση τόσο ως προς το μέγεθος (των προμηθειών) όσο και ως προς τον ρυθμό (παράδοσής τους)», είπε ο Χαν και πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν θα πρέπει να κάνει κακή χρήση αυτής της βοήθειας.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αν δεν το κάνετε αυτό, μετά μην παραπονιέστε όταν το γραφείο μου χρειαστεί να παρέμβει», είπε ο Χαν.

Ο ίδιος πρόσφερε στο Ισραήλ τη βοήθεια του δικαστηρίου στην έρευνα εγκλημάτων που διέπραξε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου παρότι η χώρα δεν είναι μέλος του δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. 

«Οι επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών αμάχων αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας, εγκλήματα για τα οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ για να αντιμετωπίσει», τόνισε.

Κάλεσε ακόμη το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επιθέσεις του στους τρομοκράτες της Χαμάς και να εμποδίσει τους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να επιτίθενται στους Παλαιστίνιους εκεί.

Πάπας Φραγκίσκος: Η κατάρρευση της εκεχειρίας είναι οδυνηρή

Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε σήμερα «οδυνηρή» την κατάρρευση της εκεχειρίας της Χαμάς με το Ισραήλ και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν.

Ο πάπας είπε ακόμη ότι η σκέψη του είναι με τους ανθρώπους εκείνους που είναι ακόμη όμηροι στη Γάζα και με την έλλειψη των απαραίτητων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος.

Το μήνυμα του πάπα, ο οποίος πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού, διάβασε ένας βοηθός του κατά τη διάρκεια του σημερινού του κηρύγματος, το οποίο εκφώνησε από τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας του στο Βατικανό και όχι από το μπαλκόνι που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube