Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Φατίχ Τερίμ και Βασίλης Καρράς

Παντελής Σαββίδης: Φατίχ Τερίμ και Βασίλης Καρράς

του Παντελή Σαββίδη

Φωτογραφία: Μητέρες του Σαββατου. Μπροστά στην πύλη του Σχολείου Γαλατασαραγ στη Μεγάλη Λεωφόρο του Πέρα 20 χρονια, τώρα, κάθε Σάββατο μητέρες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία καθιστική διαμαρτυρία και περιμένουν να μάθουν νέα για τα παιδιά τους που συνέλαβε η αστυνομία την δεκαετία του 90 όταν υπουργός εσωτερικών ήτσν ο Μεχμέτ Αγάρ.

-Γράψε κάτι για τον Φατίχ Τερίμ, μου λέει ο φίλος μου ο Γιώργος.
-Τι να γράψω του λέω. Απο ποδόσφαιρο δεν κατέχω. Θα γίνουμε μαϊντανοί;
-Ρώτα τον φίλο σου τον Δημήτρη, μου απαντά.

Ρώτησα, λοιπόν, τον Δημήτρη και έμαθα πως ο Φατίχ Τερίμ, ο νέος προπονητής του

Ο Φατίχ Τερίμ, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων.

Παναθηναϊκού είναι, πράγματι, Γκρίζος Λύκος.

Δεν είναι, απλά, Γκρίζος Λύκος. Είναι βαθειά διασυνδεδεμένος με το βαθύ κράτος. Είναι στενά συνδεδεμένος με τον Μεχμέτ Αγάρ τον παρακρατικό μαφιόζο που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του τουρκικού βαθέως κράτους, ο οποίος δολοφόνησε και εξαφάνισε χιλιάδες ανθρώπους που στόχευσε το βαθύ τουρκικό κράτος.
Για πιο λόγο να θέλησε να πάρει ο Παναθηναϊκός έναν τέτοιο προπονητή;
Υπάρχει μια αθλητική-επιχειρηματική εξήγηση και μια πολιτικο-αθλητική.
Η αθλητική -επιχειρηματική λέει πως ο Φατίχ Τερίμ, θεωρείται πολυνίκης και ο Παναθηναϊκός έκανε την επιλογή του για να κερδίσει το πρωτάθλημα και να έχει μια καλή πορεία στην Ευρώπη.
Την έχει ανάγκη ο Αλαφούζος αυτη τη νίκη με κόστος να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο του τουρκικού παρακράτους;
Δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες το αθηναϊκό πολιτικό-οικονομικό σύστημα. Ούτε καν τα σκέφτεται.
Η πολιτική εξήγηση εστιάζει στο ότι ο Τερίμ με την προσγείωσή του στην Αθηνα δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα απο τον Ερντογάν. Και αυτό παραπέμπει στην ιδέα μήπως υπάρχει κάποια συνεννόηση ευρύτερης σύγκλισης Ελλάδας-Τουρκίας με την βοήθεια και του αθλητισμού, (προφανώς και των σήριαλς) ιδιαιτέρως αν, με την συνδρομή και της κυβέρνησης ο Παναθηναϊκός αναδειχθεί πρωταθλητής. (Στην Ελλάδα ο πρωταθλητής αποφασίζεται στο πρωθυπουργικό γραφείο).
Ο Φατίχ Τερίμ με τον Μεχμέτ Αγάρ. Τον δολοφόνο, βασικό στήριγμα του τουρκικού βαθέως κράτους ο οποιος διετέλεσε και υπουργός εσωτερικών. Ο πιο σκοτεινός άνθρωπος της Τουρκιας. Ναρκωτικά, δολοφονίες Κουρδων και αριστερων.
Δηλαδή, έρχεται ένας τούρκος προπονητής και η ομάδα που τον προσλαμβάνει κερδίζει το πρωτάθλημα. Αντανακλαστικά, δημιουργούνται θετικά αισθήματα. Ιδιαιτέρως αν σκεφθεί κανείς ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού τα πάρει ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί.
Τι απο τα δύο μπορεί να ισχύει;
Έχετε, επίσης, υπόψη σας τα εξής: Ο Τερίμ, ο οποίος όπως σας είπα είναι άνθρωπος του βαθέως τουρκικού κράτους, συμμετείχε το τελευταίο διάστημα ως αεροπλανάκι σε μια μεγάλη επιχείρηση τοκογλυφίας. Διευθύντρια τράπεζας συντόνιζε την επιχείρηση και διακεκριμένοι ποδοσφαιριστές και άλλοι παράγοντες έβαζαν χρήματα για να έχουν οφέλη απο την τοκογλυφία. Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε και βρίσκεται στην καθημερινή επικαιρότητα της Τουρκίας. Ο Τερίμ ήταν αδύνατον να εργαστεί με αυτές τις προϋποθέσεις στην χώρα του και του δόθηκε η ευκαιρία να φύγει απο την Τουρκία.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Ο καθένας καταλήγει στα συμπεράσματά του.
Μητέρες του Σαββατου. Μπροστά στην πύλη του Σχολείου Γαλατασαραγ στη Μεγάλη Λεωφόρο του Πέρα 20 χρονια, τώρα, κάθε Σάββατο μητέρες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία καθιστική διαμαρτυρία και περιμένουν να μάθουν νέα για τα παιδιά τους που συνέλαβε η αστυνομία την δεκαετία του 90 όταν υπουργός εσωτερικών ήτσν ο Μεχμέτ Αγάρ.
Πάντως, σοβαροί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είναι δυσαρεστημένοι απο την επιλογή του τούρκου προπονητή ενώ άλλοι γνώστες της τουρκικής ζωής λένε πως αν πρόκειται για κρίκο ελληνοτουρκικής προσέγγισης ο Τερίμ είναι η χειρότερη επιλογή.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτήν τη στιγμή προβληματικές.
Ιδιαιτέρως η φοβική επιμονή της να λαμβάνει στις αποφάσεις της τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Αυτό λέγεται δορυφοροποίηση.
Το αεροπλανάκι oνομάστηκε επενδυτικό Φαν του Τεριμ. Ποδοσφαιριστές και άλλα λαμπερά πρόσωπο έβαλαν τα χρήματα τους Χάθηκαν 80 εκατ δολάρια. Επενδυτικό Φαν του Φατιχ Τεριμ. Ληστεία 80 εκατ λέει ο τιτλος
Όσο και αν δεν διακρίνεται εύκολα, στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας εγγράφεται αυτή η δυσαρέσκεια.
Χαρακτηριστική εκδήλωση λαϊκής αντίδρασης απέναντι στο πολιτικο-οικονομικό και πνευματικό κατεστημένο της Αθήνας είναι η πάνδημη συμμετοχή στην κηδεία του τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, ενός γνήσιου εκφραστή του λαϊκού αισθήματος και της λαϊκής αντίληψης του πως πρέπει να συμπεριφέρονται τα δημόσια πρόσωπα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube