Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία ενίσχυσε την άμυνά της στα ορεινά σύνορά της. Αλλά οι επιπλέον περιπολίες και οι μπομπίνες με συρματοπλέγματα που αναπτύχθηκαν σχεδιάστηκαν για να εμποδίσουν την φυγή προς την Ρουμανία -ιδιαίτερα των ανδρών που είναι επιλέξιμοι για στράτευση και επιδιώκουν να διαφύγουν από τη χώρα.

Καθώς η Ουκρανία πλησιάζει στον τρίτο χρόνο πολέμου, η ανάγκη για στρατεύσιμους είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι ηγέτες εξακολουθούν να εκλιπαρούν για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη – ακόμη και όταν τα σημάδια εξασθένισης της υποστήριξης μεταξύ αυτών των συμμάχων υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να εξοπλιστεί μόνη της. Αλλά ακόμη περισσότερο από τις σφαίρες, η Ουκρανία χρειάζεται μαχητές, γεγονός που οδηγεί στην αναζήτηση νέων τρόπων κινητοποίησης του πληθυσμού και ισχυρότερων μέτρων κατά των αρνητών της στράτευσης.

Πολλοί παρακάμπτουν τη στρατιωτική θητεία μέσω του ισοδύναμου ιατρικών αναπηριών, αναβολών στο κολέγιο ή οικογενειακών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα ένας πατέρας με τρία ή περισσότερα παιδιά εξαιρείται, όπως και όσοι έχουν μέλη της οικογένειας που υπηρετούν ήδη στο στρατό.

Πεθαίνοντας στον δρόμο

Μερικοί από αυτούς που θέλουν να δραπετεύσουν προσλαμβάνουν οδηγούς για να τους οδηγήσουν στα βουνά. Άλλοι κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μόνοι τους. Ένας από αυτούς, ένας 46χρονος άνδρας υπέστη σοβαρά κρυοπαγήματα και πέθανε αμέσως μετά την ανεύρεσή του. Τουλάχιστον 25 άνδρες έχουν πνιγεί διασχίζοντας τον ποταμό Tysa, ο οποίος χωρίζει την Ουκρανία από τη Ρουμανία.

Η πιο συνηθισμένη οδός διαφυγής ήταν τα μεγάλα συνοριακά περάσματα. Πολλοί χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα για να ξεφύγουν Άλλοι έχουν καταφύγει σε πιο περίπλοκα, ακόμη και απελπισμένα, σχέδια.

Εικονικός γάμος με συγγενή με αναπηρία

Άνδρες έχουν στριμωχτεί σε μυστικές καμπίνες οχημάτων, έχουν παρουσιαστεί ως μέλη του κλήρου και έχουν ντυθεί γυναίκες για να περάσουν τα συνοριακά σημεία ελέγχου, δήλωσε ο Αντρίι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος στην έδρα της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής.

Υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας δωροδοκήθηκε για να εγγράψει στρατεύσιμους άνδρες ως οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν στα σύνορα με την Πολωνία. Ένας 20χρονος σύναψε εικονικό γάμο με συγγενή με αναπηρία και προσπάθησε να εγκαταλείψει τη χώρα ως φροντιστής της.

“Από τώρα και στο εξής, δεν με εκπλήσσει τίποτα”, δήλωσε ο Ντεμτσένκο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα.

O χρόνος μετρά υπέρ των Ρώσων

Η ανάγκη για ενίσχυση των στρατευμάτων έρχεται καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς, με τον χρόνο να φαίνεται να μετρά υπέρ του Πούτιν

Η κατάσταση της χώρας έχει γίνει περισσότερο επισφαλής δεδομένου η μεγάλη αντεπίθεση κατέρρευσε, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για βλήματα πυροβολικού και το Κογκρέσο των ΗΠΑ αμφιταλαντεύεται σχετικά με την υπόσχεση του προέδρου Μπάιντεν για περισσότερη βοήθεια.

Οι Ουκρανοί παραμένουν ενωμένοι σε αυτό που πολλοί θεωρούν μάχη για την επιβίωση και δεκάδες χιλιάδες εμφανίζονται πρόθυμα στα κέντρα στρατολόγησης για να καταταγούν, γνωρίζοντας συχνά τις τρομακτικές περιγραφές για το πώς έχει αλλάξει η ζωή στα εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Ωστόσο, συνεντεύξεις με Ουκρανούς σε ηλικία στράτευσης υποδηλώνουν ότι πολλοί δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να πολεμήσουν για έναν στρατό και μια εθνική κυβέρνηση που θεωρείται ότι χαρακτηρίζεται από διαφθορά και ανικανότητα.

Το BBC, επικαλούμενο ανάλυση που βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, ανέφερε ότι 650.000 άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Εξαγοράζοντας την έξοδό τους

Ένας Ουκρανός σε ηλικία στράτευσης, ο οποίος μίλησε στην Washington Post, υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι δωροδόκησε δημόσιους υπαλλήλους για να λάβει έγγραφα που έλεγαν ότι υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό, παρόλο που ζούσε και εργαζόταν στο Κίεβο

Άλλοι βασίζονται σε πλαστά έγγραφα για να βγουν κρυφά από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των “λευκών χαρτιών” που επικαλούνται  αναπηρία.

Άλλοι έχουν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν συνοριοφύλακες -τουλάχιστον 825 φορές με το ποσό των περίπου 228.000 δολαρίων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Συνοριοφυλακής- ή προσπάθησαν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου ως λαθρεπιβάτες.

Ένας Ουκρανός σε ηλικία στράτευσης, που επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή έχει αποφύγει τη στράτευσή του, είπε ότι η τιμή για τη δωροδοκία ενός φρουρού στα σύνορα με τη Μολδαβία είναι 300 δολάρια.

Η Κρατική Συνοριοφυλακή έχει εμποδίσει περισσότερους από 16.500 άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας να εγκαταλείψουν παράνομα τη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Ντεμτσένκο .Σχεδόν 2.500 έχουν συλληφθεί φέτος.

“Ακόμα και αν σου λείπει ένα πόδι, θα σου πουν ότι μπορείς να πετάς drones”, είπε νεαρός Ουκρανός που διέφυγε υποστηρίζοντας «σε αρπάζουν από την μέση του δρόμου για να σε στείλουν στο μέτωπο, ανέφερε Ουκρανός στρατιώτης που μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post.

naftemporiki.gr