Καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού και ανησυχίες ότι η διεθνής υποστήριξη για την αντίστασή της στην εισβολή μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί.

Στον απόηχο της εισβολής, χιλιάδες Ουκρανοί κατατάχθηκαν στον στρατό. Στην πορεία, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των μεγάλων απωλειών. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του στον Economist, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Βάλερι Ζαλούζνι, παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις στρατευμάτων παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι η περιγραφή που δίνει Ουκρανός στρατιώτης που μίλησε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Όπως ανέφερε, οι στρατιώτες που στάλθηκαν για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των πρόσφατων ουκρανικών προελάσεων στον ποταμό Δνείπερο ήταν τόσο άπειροι που δεν ήξεραν καν κολύμπι.

Παράλληλα, προχώρησε σε μια παραστατική περιγραφή των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του Δνείπερου στη νότια Ουκρανία.

Η προέλαση χαιρετίστηκε ως θρίαμβος από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ήρθε μετά από ολόκληρες εβδομάδες που οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στη Χερσώνα βρίσκονταν σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, ο Ουκρανός στρατιώτης ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και ενισχύσεις καθώς υπερασπίζονται τις θέσεις τους, οι οποίες δέχονται ανελέητες επιθέσεις από τη ρωσική πλευρά.

«Έπρεπε να τοποθετηθούν στην περιοχή πολλές ταξιαρχίες, όχι μεμονωμένες ομάδες — απλώς δεν έχουμε αρκετούς άνδρες», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πολλά νεαρά παιδιά ανάμεσά μας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, αλλά εκπαιδευμένους, όχι αυτούς που έχουμε τώρα. Υπάρχουν παιδιά που είχαν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες στην εκπαίδευση και κατάφεραν να ρίξουν μόνο μερικές φορές».

«Όσοι ήθελαν να γίνουν εθελοντές στον πόλεμο ήρθαν εδώ και πολύ καιρό, είναι πολύ δύσκολο τώρα να δελεάσεις τους ανθρώπους με χρήματα. Τώρα έχουμε εκείνους που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το στρατό. Θα γελάσετε με αυτό, αλλά μερικοί πεζοναύτες μας δεν ξέρουν καν κολύμπι», πρόσθεσε ο στρατιώτης.

Ναυτεμπορική