Τα 13 από τα 19 drones που εκτόξευσε η Ρωσία κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα συστήματα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Παράλληλα, ουκρανική αεροπορική επίθεση κατέστρεψε ρωσικό αποβατικό σκάφος, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Στις 26 Δεκεμβρίου, γύρω στις 02:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν με πυραύλους κρουζ στο μεγάλο αποβατικό “Novocherkassk” του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή Φεοντόσια», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία σε ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram.

«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, δύο τραυματίστηκαν και ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο, το “Novocherkassk”, υπέστη ζημιές», ανακοίνωσαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τοπικός αξιωματούχος. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους Ρώσους, για την επίθεση αυτή η Ουκρανία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφος.

Το αποβατικό σκάφος του ρωσικού στόλου, κατά πληροφορίες του Κιέβου, μετέφερε drones ιρανικού σχεδιασμού, όπλο επιλογής των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Μικόλα Όλεστσουκ, ευχαρίστησε τους άνδρες του για την «εξαίρετη δουλειά» τους και εξέφρασε ικανοποίηση, που ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας γίνεται «ολοένα μικρότερος».

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε εξάλλου πως «λέγεται» ότι το αποβατικό μετέφερε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου «Shahed», που εξαπολύει μαζικά η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Όλεστσουκ μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο απαθανατίζεται η στιγμή που σημειώνεται ισχυρή έκρηξη και ξεσπά πυρκαγιά σε πλοίο στη ρωσική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο εγκατεστημένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της «Δημοκρατίας της Κριμαίας», ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram ότι «έγινε επίθεση του εχθρού στον τομέα» όπου βρίσκεται η Φεοντόσια, προσθέτοντας πως «η περιοχή του λιμανιού αποκλείστηκε», «οι εκρήξεις έχουν σταματήσει» και «η πυρκαγιά (που προκάλεσαν) οριοθετήθηκε».

Η Ουκρανία εξαπολύει συχνά πλήγματα στην Κριμαία, βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Τον Απρίλιο του 2022 το Κίεβο ανακοίνωνε πως βύθισε το καταδρομικό Μασκβά, τη ναυαρχίδα του στόλου.

Η Ρωσία

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, δύο τραυματίστηκαν και ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο, το ‘Novocherkassk’, υπέστη ζημιές σε ουκρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι Φεοντόσια στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τοπικός αξιωματούχος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως για την επίθεση στη Φεοντόσια η Ουκρανία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa, Ναυτεμπορική