Ουκρανοί υπήκοοι που βρίσκονται στο εξωτερικό πρόκειται να κληθούν να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, με φόντο τα σενάρια για επιστράτευση έως και 500.000 ατόμων.

Μιλώντας την Τετάρτη σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι Ουκρανοί μεταξύ 25 και 60 ετών σε ευρωπαϊκά κράτη που ικανοί να υπηρετήσουν, θα κληθούν να παρουσιαστούν σε στρατολογικά κέντρα.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο ίδιος έκανε λόγο για κυρώσεις αν οι υπόχρεοι δεν παρουσιαστούν. «Συζητάμε ακόμα τι θα πρέπει να κάνουμε αν δεν παρουσιαστούν εθελοντικά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει την Τρίτη ότι έλαβε αίτημα από τον στρατό για την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Κιέβου που αποκρούουν τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας έχει προτείνει την επιστράτευση «450.000 έως 500.000 ανθρώπων», αλλά πρόσθεσε ότι «χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα για να υποστηρίξει αυτή την ιδέα».

Ελλείψεις σε όλη την πρώτη γραμμή – Στρέφεται στα drone

Με τις προμήθειες να μειώνονται και την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης «στον αέρα», η Ουκρανία προσπαθεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς που δημιουργούνται για τις δυνάμεις της που μάχονται τα ρωσικά στρατεύματα, ενισχύοντας την παραγωγή πυρομαχικών και drone. Αυτό έκανε γνωστό την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιβάν Γκαβρίλιουκ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Παράλληλα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, o Ουκρανός ταξίαρχος Ολεκσάντρ Ταρνάφσκι είπε ότι η Ουκρανία «αναδιανέμει» ό,τι έχει και περιορίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις λόγω των ελλείψεων. Οι ελλείψεις γίνονται αισθητές «σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή», τόνισε.

Ναυτεμπορική