Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 5 Δεκεμβρίου 2023

Όλες οι εξελίξεις στον Πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς: «Σφυροκοπείται» η Γάζα

Όλες οι εξελίξεις στον Πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς: «Σφυροκοπείται» η Γάζα

Στόχος η εξόντωση της Χαμάς

Σε ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Γάζας επεκτάθηκαν από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την εξόντωση της Χαμάς – η επέκταση των επιχειρήσεων εντάσσει τον πόλεμο σε νέο στάδιο. Στην πόλη Χαν Γιούνις, πλήττονται εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Χαμάς. Στο μεταξύ, οι IDF πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ανταποδίδοντας εκτοξεύσεις ρουκέτων.

Ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας σύστημα αγωγών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει για να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες της Χαμάς.  Σκοπός των IDF είναι να αχρηστεύσει αυτές τις σήραγγες και αναγκάσει τους τρομοκράτες της Χαμάς να τις εγκαταλείψουν, όπως ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων

Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μεταδίδουν ότι ο στρατός σφυροκοπεί την πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, πλήττονται εγκαταστάσεις που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως ανήκουν στη Χαμάς στην πόλη.

Νωρίτερα δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μηχανήματα έργου θεάθηκαν να κινούνται προς αυτή, κατά πληροφορίες του Τύπου.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εξαπολύει επιθέσεις από πολιτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία και χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έχουν διακοπεί στην πόλη της Γάζας και σε άλλα μέρη της βόρειας Γάζας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών PalTel. 

Η NetBlocks, μια εταιρεία παρακολούθησης του διαδικτύου με έδρα το Λονδίνο, επιβεβαίωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο έχει διακοπεί σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ζωντανά δεδομένα δικτύου δείχνουν διακοπή της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο σε τμήματα της #Λωρίδας #Γάζας- το περιστατικό έρχεται εν μέσω νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την κατάπαυση του πυρός και ακολουθεί αρκετές ημέρες σχετικά σταθερής υπηρεσίας», ανέφερε η Netblocks στο Χ.

Ο διοικητής του σώματος Τεθωρακισμένων του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα (04/12), ότι οι δικές του και άλλες χερσαίες δυνάμεις είναι «κοντά» στην επίτευξη της αποστολής τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και πλέον επιχειρούν σε άλλα σημεία της περιοχής.

«Οι στόχοι στο βόρειο τμήμα έχουν σχεδόν επιτευχθεί» δήλωσε ο ταξίαρχος Χισάμ Ιμπραήμ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. «Αρχίζουμε να επεκτείνουμε τον χερσαίο ελιγμό σε άλλα τμήματα της Λωρίδας, με έναν στόχο: να ανατρέψουμε την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Οι χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται τώρα στην τέταρτη εβδομάδα ενός βαθύ ελιγμού εντός της Λωρίδας, ο πολεμικός στόχος στο βόρειο τμήμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν σε μεγάλο βαθμό το βόρειο μισό της Γάζας τον Νοέμβριο, και από τότε που κατέρρευσε η ανακωχή – που διήρκεσε μια εβδομάδα-  την Παρασκευή, εισέβαλαν γρήγορα στο νότιο μισό.

Τα τανκς που εισέρχονται στη Γάζα από τον συνοριακό φράχτη στα ανατολικά κατά μήκος του δρόμου που χωρίζει το Χαν Γιουνίς από την πόλη Μπαλάχ αλ Ντέιρ βορειότερα έχουν φτάσει σε έναν αλευρόμυλο στα μισά της διαδρομής προς τη μεσογειακή ακτή, αποκόπτοντας τον κύριο δρόμο βορρά-νότου, λένε οι κάτοικοι.

Το Ισραήλ πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε ξανά θέσεις της σιιτικής τραομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ανταποδίδοντας εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ισραηλινά μαχητικά «έπληξαν θέσεις εκτόξευσης, τρομοκρατικές υποδομές και στρατιωτικό κτιριακό συγκρότημα» σε αντίδραση στις «εκτοξεύσεις (ρουκετών) από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο Τσαχάλ.

«Επιπλέον, ανταποδίδοντας εκτόξευση από τον Λίβανο εναντίον της περιοχής Ζαρίτ, στο βόρειο Ισραήλ», ο ισραηλινός στρατός έπληξε «το σημείο από όπου έγινε». Και ακόμη, «προκειμένου να εξαλειφθεί απειλή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μερικές ακόμη τοποθεσίες» στη λιβανέζικη επικράτεια.

Νωρίτερα, ο Τσαχάλ ανακοίνωνε πως τρία μέλη του τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα εναντίον των στρατιωτών και άλλων στόχων.

IDF: Εντολή σε κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν περιοχές της Χαν Γιούνις

Το Ισραήλ έδωσε τη Δευτέρα εντολή να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονταν σε περιοχές της πόλης Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς συνεχίζει τη χερσαία επίθεσή του, αναγκάζοντας τους απελπισμένους κατοίκους να μετακινηθούν παρόλο που βόμβες πέφτουν σε περιοχές που συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ασφαλείς.

Ο ισραηλινός στρατός ανήρτησε σήμερα το πρωί έναν χάρτη στην πλατφόρμα Χ με περίπου το ένα τέταρτο της πόλης της Χαν Γιούνις να έχει μαρκαριστεί με κίτρινο χρώμα ως έδαφος που πρέπει να εκκενωθεί άμεσα. Τρία βέλη δείχνουν προς τα νότια και τα δυτικά, προτρέποντας τον κόσμο να μετακινηθεί ακόμα πιο κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα και τα αιγυπτιακά σύνορα.

Πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να απομακρυνθούν είχαν ήδη εκτοπιστεί από άλλες περιοχές και αρκετοί κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταφύγια έχοντας τα ελάχιστα υπάρχοντά τους σε πλαστικές σακούλες.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) συνεχίζουν να επεκτείνουν τη χερσαία τους επιχείρηση κατά κέντρων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστράτηγος Ντάνιελ Χαγκάρι σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Οι δυνάμεις έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τρομοκράτες και τους σκοτώνουν».

Παράλληλα, ο στρατός διένειμε οπτικό υλικό όπου φαίνονται στρατεύματα να περιπολούν με τεθωρακισμένα και πεζή, σε χωράφια και σε κατεστραμμένες αστικές περιοχές και να πυροβολούν, χωρίς να διευκρινίζεται πού βρίσκονται εντός της Γάζας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εϊλόν Λεβί δήλωσε ότι ο στρατός χτύπησε πάνω από 400 στόχους κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου «συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων εναέριων επιθέσεων στην περιοχή της Χαν Γιούνις» και ότι σκότωσαν επίσης τρομοκράτες της Χαμάς ενώ κατέστρεψαν τις υποδομές του στην Μπεΐτ Λαχίγια στα βόρεια.

Πλήγματα σε 200 στόχους της Χαμάς – Βρέθηκαν τούνελ και όπλα σε σχολείο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον περίπου 200 στόχων της Χαμάς στη Γάζα, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF ενημέρωσαν ότι η ταξιαρχία τους Negev κατέστρεψε την «υποδομή» της Χαμάς μέσα σε ένα σχολείο στο Beit Hanoun της βόρειας Γάζας, το οποίο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες για να επιτίθενται στα στρατεύματα.

Μέσα στο σχολικό συγκρότημα, τα στρατεύματα βρήκαν δύο εισόδους για τούνελ, συμπεριλαμβανομένης μιας που ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά, και άλλα όπλα.

Οι χερσαίες δυνάμεις διενήργησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ άλλων εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν πυραύλους και όλμους για τους πράκτορες της Χαμάς, μιας θέσης εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και μιας ομάδας πρακτόρων της Χαμάς και μιας κοντινής αποθήκης όπλων.

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε επίσης πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας θέσεις παρατήρησης της Χαμάς και άλλες υποδομές κατά μήκος της ακτής της Γάζας, σύμφωνα με τον στρατό.

IDF: Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να καταφύγουν στην Αίγυπτο, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη «δύσκολη» κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν επιδιώκουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους εκεί κάτω», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η Αίγυπτος ήταν απολύτως ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το θέμα: δεν το επιθυμεί», πρόσθεσε. «Δεν επιδιώκουμε να εκτοπίσουμε τον πληθυσμό μόνιμα», υπογράμμισε ο Κόνρικους.

«Ζητήσαμε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από το πεδίο της μάχης και ορίσαμε συγκεκριμένη ανθρωπιστική ζώνη στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας», εξήγησε ο ίδιος αναφερόμενος στην παράκτια περιοχή αλ Μαουάσι.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χώρος και η πρόσβαση είναι περιορισμένα και γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο να λάβουμε τη στήριξη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να συνδράμουν στη δημιουργία υποδομών στην περιοχή αλ Μαουάσι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε το Σαββατοκύριακο την ανησυχία του για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας «περιορίζονται σε ολοένα και μικρότερες περιοχές» στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. «Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα», είχε εκτιμήσει.

Μετά την κατάρρευση την προηγούμενη εβδομάδα της εκεχειρίας, το Ισραήλ διεύρυνε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, γεγονός που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον Παλαιστινιακό θύλακα, απορρίπτει την ιδέα της μαζικής μετακίνησης των Παλαιστινίων στο έδαφός της. Εξάλλου και οι αραβικές χώρες είναι αντίθετες στη μετακίνηση των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να μείνουν στη Γάζα, στα σπίτια τους».

Ο πόλεμος που οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ, πριν από 75 χρόνια, προκάλεσε τον αναγκαστικό εκτοπισμό 760.000 Παλαιστινίων, ένα γεγονός γνωστό με το όνομα «νάκμπα», καταστροφή στα αραβικά.

«Η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί ακόμη στη βόρεια Γάζα»

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προελαύνουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία για την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης στο βόρειο τμήμα του θύλακα, δήλωσε επίσης ο Κόνρικους 

«Δεν τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά εντελώς στον βορρά, αλλά έχουμε σημειώσει καλές προόδους», ανέφερε στο CNN.

«Είχαμε δηλώσει εξ αρχής στους Ισραηλινούς αμάχους και σε όποιον ακούει στον κόσμο ότι (η μάχη κατά της Χαμάς) δυστυχώς θα πάρει χρόνο», επεσήμανε.

«Είναι μια δύσκολη επιχείρηση σε ένα δύσκολο πεδίο όπου μαχόμαστε εναντίον ενός πολύ αφοσιωμένου στρατού που δεν ενδιαφέρεται για τη θυσία αμάχων (προκειμένου να πετύχει) τον στρατιωτικό του σκοπό», κατήγγειλε ο Κόρνικους.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απέρριψε τις κατηγορίες οργανώσεων αρωγής ότι ο στρατός δεν έδωσε στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας αρκετό χρόνο για να μεταβούν σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γλιτώσουν από τις επεκτεινόμενες επιθέσεις.

Γίνονται τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι, τόνισε. «Αν η Χαμάς μετακινούνταν εκτός των αστικών περιοχών και μας πολεμούσε εκεί, τότε φυσικά δεν θα επηρεαζόταν ο άμαχος πληθυσμός. Αλλά η Χαμάς δεν το έχει κάνει αυτό», δήλωσε ο Κόνρικους, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά την παλαιστινιακή οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο εκπρόσωπος της Unicef Τζέιμς Έλντερ έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του, κάνοντας λόγο για «λουτρό αίματος» στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έπειτα από προτροπή των ισραηλινών δυνάμεων, προκειμένου να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στον βορρά.

Ο Έλντερ, μιλώντας επίσης στο CNN, πρόσθεσε ότι «ασφαλείς ζώνες» που ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός για τους Παλαιστίνιους αμάχους «είναι ένα ψευδές αφήγημα και είναι ένα επικίνδυνο αφήγημα. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μέσα μεταφοράς. Δεν γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε. Πρόκειται για περιοχές στην έρημο. Δεν έχουν νερό, δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν προστασία σε αυτά τα μέρη».

Στο μεταξύ, δεκάδες άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς του Ισραήλ εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ύψος της Χαν Γιούνις, δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες στο AFP.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube