REAL TIME |

ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 11 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μπάιντεν προσκαλεί τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

Ο Μπάιντεν προσκαλεί τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

AP Photo/Patrick Semansky

Μια συνάντηση σε μια δύσκολη περίοδο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη «ζωτική σημασία» της συνεχιζόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ στις αμυντικές προσπάθειες του Κιέβου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις «επείγουσες ανάγκες» της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.

Η συνάντηση έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με το αμερικανικό Κογκρέσο για τη παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ.

Το γραφείο του Ζελένσκι τόνισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα φτάσει αύριο Δευτέρα στην Ουάσινγκτον και ότι θα συναντήσει τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εργασίας που θα περιλαμβάνει «μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων».

Πούτιν: «Ηλίθιοι και νεοφασίστες» οι Ουκρανοί ηγέτες 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τους Ουκρανούς ηγέτες «ηλίθιους και νεοφασίστες», επαινώντας παράλληλα τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκλήθη να απαντήσει για τη στάση που τηρεί η Μόσχα στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ζητώντας κατάπαυση του πυρός, ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Έχουν τρελαθεί τελείως, ή για να το θέσω απλούστερα, έχουν γίνει εντελώς θρασύτατοι», φαίνεται να λέει ο Πούτιν για την ουκρανική ηγεσία σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε, με τον Ρώσο πρόεδρο να κρατά ένα ποτήρι σαμπάνια κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κρεμλίνο με Ρώσους στρατιωτικούς που πολεμούν στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χειροκρότησε εσκεμμένα έναν πρώην ναζιστή, μια αναφορά σε ένα περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Καναδά.

Τότε, παρουσία του Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Σύμφωνα όμως με εβραϊκές οργανώσεις, ο Χούνκα πολέμησε με τη 14η Μεραρχία Εθελοντών των Βάφεν Ες-Ες. Το συμβάν προκάλεσε σκάνδαλο, οδηγώντας στην παραίτηση του προέδρου της Βουλής. 

Ο Πούτιν θεώρησε το περιστατικό ως απόδειξη της νεοφασιστικής στάσης της σημερινής ηγεσίας του Κιέβου. 

Στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ρώσους στρατιωτικούς, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. «Παράγει πολλές φορές περισσότερο» σε σύγκριση με όταν ξεκίνησε ο πόλεμος (η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), είπε ο Πούτιν. 

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube