Είναι έτοιμος ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταλήξει σε συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι New York Times σε νέο ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται, μεταξύ άλλων, ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν είχε ήδη στείλει σήματα για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το φθινόπωρο του 2024, γράφει η αμερικανική εφημερίδα. «Ο Πούτιν έχει δείξει ότι είναι ικανοποιημένος με τα εδάφη που έχει κατακτήσει η Ρωσία και είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός», ανέφεραν οι New York Times επικαλούμενοι τις πηγές τους.

Παρόμοια σημάδια ήρθαν από το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο: ο Πούτιν σηματοδότησε μέσω ενδιάμεσων ότι ήταν ανοιχτός σε μια κατάπαυση του πυρός «που θα σταματήσει τις μάχες σύμφωνα με τις τρέχουσες γραμμές,αν και υπολείπεται κατά πολύ των φιλοδοξιών του να κυριαρχήσει στην Ουκρανία», σύμφωνα με δύο Ρώσους, πρώην αξιωματούχους.
Αμερικανοί και διεθνείς αξιωματούχοι, δήλωσαν στους New York Times ότι έλαβαν το μήνυμα από απεσταλμένο του Πούτιν.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πάντως ότι τα σχέδιά του για τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέμειναν αμετάβλητα. «Θα υπάρξει ειρήνη αν πετύχουμε τους στόχους μας». Και πρόσθεσε: «Αυτοί οι στόχοι δεν αλλάζουν».

Η αναφορά των New York Times καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν μπορεί να θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2024 για να επιφέρει σταθερότητα στη χώρα του. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος έχει γίνει πιο χαλαρός τους τελευταίους μήνες. Εσωτερικές πηγές αναφέρουν ότι δεν φαίνεται αγχωμένος.

Ναυτεμπορική