Meduza: Η καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζεται

Meduza: Η καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζεται

Η εφημερίδα “Meduza” περιέγραψε την καταστροφή αρχιτεκτονικών μνημείων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν και της επακόλουθης κατοχής των εδαφών του.

Το δημοσίευμα, ειδικότερα, γράφει ότι κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης κατά του Αρτσάχ στις 19 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να βομβαρδίζει ολόκληρο το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. Παρά το γεγονός ότι μετά την επίθεση κατά της πόλης τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο με κατεστραμμένες κατοικίες, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ που έφτασαν στο σημείο δύο εβδομάδες αργότερα δήλωσαν ότι δεν είδαν καμία σημαντική καταστροφή στο Στεπανακέρτ. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, σχεδόν ολόκληρος ο αρμενικός πληθυσμός εγκατέλειψε το Αρτσάχ.

Σύντομα εμφανίστηκαν νέες αναφορές για απώλειες. Η Caucasus Heritage Team (CHW), μια οργάνωση που ιδρύθηκε από Αμερικανούς αρχαιολόγους και παρακολουθεί την κατάσταση των μνημείων χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και άλλα δημόσια δεδομένα, αναφέρει ότι η καταστροφή των αρμενικών νεκροταφείων συνεχίστηκε το φθινόπωρο του 2023 – από το 2020, έξι από αυτά έχουν καταστραφεί στο έδαφος του Καραμπάχ. Η τελευταία ζημιά σε αρμενικό νεκροταφείο παρατηρήθηκε στην πόλη Σουσί.

Επιπλέον, στο Σουσί, υπέστησαν ζημιές τα ερείπια της εκκλησίας της Παναγίας Μεγκρετσότς του 1838. Μια δορυφορική εικόνα από τις 3 Νοεμβρίου δείχνει ότι τα θεμέλια του κτιρίου μετακινήθηκαν, πιθανότατα με τη βοήθεια βαρέων μηχανημάτων, και ο ίδιος ο χώρος “μετατράπηκε σε χώρο απόρριψης απορριμμάτων”.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube