Weather Icon
ΗΠΑ , Μαρία Ζαχαράκη , Τουρκία 15 Δεκεμβρίου 2023

Μαρία Ζαχαράκη: Πώς αποκρυπτογραφεί η Άγκυρα το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Μαρία Ζαχαράκη: Πώς αποκρυπτογραφεί η Άγκυρα το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Αρκετά πιο ήρεμος και αισιόδοξος ο Τούρκος πρόεδρος μετά το τηλεφώνημά του με τον Τζο Μπάιντεν όσον αφορά το θέμα των F-16 και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Κυριακής εμφανίστηκε διαφορετικός σήμερα λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι θετικός ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ότι θα ενημερώσει σχετικά το Κογκρέσο για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Είχαμε μια ενδελεχή συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ, και τα κύρια θέματα αυτής της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τα F-16. Ο Μπάιντεν λέει ότι η σκοπιά του είναι θετική ως προς τις εξελίξεις σχετικά με τα F-16 και ότι είναι έτοιμος να κάνει κάθε είδους πρόταση στο Κογκρέσο σε αυτό το σημείο. Το μόνο που είπε είναι ότι τους ενδιαφέρει πολύ η προσέγγισή μας ως προς τη Σουηδία και η απόφαση που θα λάβει το κοινοβούλιο μας σχετικά με τη Σουηδία. Του είπαμε ότι το κοινοβούλιο μας έχει μια ειλικρινή προσέγγιση ως προς τη Σουηδία, εφόσον η Σουηδία ελέγχει την προσέγγισή της στο θέμα της τρομοκρατίας, και εκτός αυτού, εμείς, ως κοινοβούλιο, έχουμε ήδη περάσει το θέμα στην (αρμόδια) επιτροπή. Πέρα από το τι θα αποφασίσει η επιτροπή, η επιτροπή μας των Εξωτερικών Υποθέσεων διεξάγει επί του παρόντος διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι διαπραγματεύσεις για τα Eurofighters συνεχίζονται

Για το θέμα των Eurofighters, o Ερντογάν δήλωσε ότι «η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα στη Γερμανία. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια θετική προσέγγιση για την εξάλειψη του προσκόμματος. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ομολόγους του σχετικά με τα Eurofighter. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται. Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα προχωρήσουν προς θετική κατεύθυνση».

Το Ισραήλ έμεινε μόνο του

Ένα άλλο θέμα που συζήτησε επίσης διεξοδικά, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αυτό της Γάζας, καλώντας τις ΗΠΑ ειδικά να λάβουν δράση κατά του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που συντελείται.

«Είπαμε ότι ο αφανισμός περισσότερων από 18 χιλιάδων ανθρώπων, παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων, σχολείων, τζαμιών, τζαμιών και εκκλησιών στις εξελίξεις στη Γάζα είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή και σε αυτό το σημείο είπαμε ότι η Αμερική, ειδικά εσείς, πρέπει να παρέμβετε εδώ. Αν δεν παρέμβετε, συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, συντελείται ένα έγκλημα συνείδησης. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε εδώ με τα χέρια μας σταυρωμένα. Είπαμε ότι συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτά όλα τα εξετάσαμε μαζί του», προσθέτοντας ότι «Το Ισραήλ οδεύει πλέον προς τη μοναξιά. Στην επόμενη διαδικασία, αυτή η μοναξιά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ανακοινώνονται οι υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους

Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές, που απέχουν λιγότερο από 4 μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη επίσης σε μία σημαντική ανακοίνωση.

Δήλωσε ότι «προς το τέλος Δεκεμβρίου θα ανακοινώσουμε τους υποψηφίους των μητροπολιτικών μας πόλεων».

ΠΗΓΗ: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube