Weather Icon

Κύπρος: Το ιστορικό της γραμμής καταπαύσεως του πυρός

Κύπρος: Το ιστορικό της γραμμής καταπαύσεως του πυρός

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής τον Αύγουστο του 1974, ο Διοικητής της Ουνφικύπ, μαζί με τον Διοικητή της Εθνικής Φρουράς και τον Διοικητή των τουρκικών δυνάμεων εισβολής, προέβησαν σε επί τόπου χωροθέτηση της γραμμής καταπαύσεως του πυρός καθ’ όλο το μήκος της εκατέρωθεν αντιπαράταξης των στρατιωτικών δυνάμεων, από την περιοχή Τυλληρίας μέχρι τη Δερύνεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κέκτηται την νόμιμο κυριότητα και κυριαρχία της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, όπως ασφαλώς και ολόκληρης της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναίνεσε σε άσκηση εποπτείας – ελέγχου από την Ειρηνευτική Δύναμη, προκειμένου να επιτελεί τον ρόλο που της ανετέθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δηλαδή την τήρηση της εκεχειρίας και την αποτροπή οποιωνδήποτε εχθροπραξιών. Η Ειρηνευτική Δύναμη, με βάση τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, οφείλει επίσης να μεριμνά για την διατήρηση του status – quo εντός της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, που ατυχώς επικράτησε να ονομάζεται νεκρή ή ουδέτερη ζώνη.

Ως εκ τούτου, με βάση τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ουνφικύπ, εκεί και όπου υπάρχει παραβίαση του status-quo, οφείλει να παρεμβαίνει και να αποκαθιστά το status-quo-ante. Δηλαδή την κατάσταση πραγμάτων που υπήρχε πριν την οποιαδήποτε ενέργεια παραβίασης – ανατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος εντός της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα πρέπει επιτακτικά να απαιτήσει από τον ΟΗΕ, στο ανώτατο επίπεδο, να ενεργήσει για την τήρηση των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφορικά με τις αρμοδιότητες – υποχρεώσεις της Ουνφικύπ. Τέλος να τονίσω ότι το θέμα αφορά την Τουρκία και τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην Κύπρο και όχι το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube