Η βρετανική κυβέρνηση έχει γίνει αποδέχτης έντονης κριτικής από ακτιβιστές και βουλευτές της αντιπολίτευσης μετά την άρνησή της να επιβεβαιώσει εάν η αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι, λειτουργεί ως σταθμός για την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ.

Οι ισχυρισμοί πηγάζουν από μια έκθεση του Declassified UK, η οποία αποκάλυψε ότι η αεροπορική βάση στην Κύπρο, έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 30 στρατιωτικές πτήσεις μεταφοράς προς το Τελ Αβίβ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, στην αεροπορική βάση έχουν πετάξει περισσότερα από 40 αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη, 20 βρετανικά μεταφορικά αεροσκάφη και επτά μεταφορικά ελικόπτερα με φορτίο από αποθήκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του σκωτσέζικου κόμματος Alba, Kenny MacAskill σχετικά με τον αριθμό των πτήσεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας προς το Ισραήλ από το Ακρωτήρι, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, James Heappey δήλωσε: «Το Υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των συμμάχων».

Παρομοίως, ο βουλευτής των Εργατικών John McDonnel κάλεσε την κυβέρνηση να “ξεκαθαρίσει τα πράγματα” σχετικά με τις υποτιθέμενες δραστηριότητες στη RAF Ακρωτηρίου, ιδίως υπό το πρίσμα των απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα.

Σε δηλώσεις του ο Iain Overton, διευθυντής της οργάνωσης «Action on Armed Violence», τόνισε την απροθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να αποκαλύψει πληροφορίες, σημειώνοντας τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τους τραυματισμούς και τους θανάτους αμάχων.

Η Lindsey German, συνιδρύτρια της οργάνωσης «Stop the War», επέκρινε την άρνηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας να απαντήσει στις ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι η βάση στο Ακρωτήρι είναι στρατηγικά τοποθετημένη για επελάσεις στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος φιλοξενεί σκάφη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η κυβέρνησης της χώρας μοιράζεται πληροφορίες με το Ισραήλ, κάτι που την καθιστά, όπως δήλωσε, συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου.

Η Emily Apple, εκ μέρους του «Campaign Against Arms Trade», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι συνένοχη σε εγκλήματα πολέμου μέσω της υποστήριξής της προς την ισραηλινή κυβέρνηση και των πωλήσεων όπλων.

Φιλελεύθερος